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ISBA Advisory Opinions on Professional Conduct are prepared as an educational 
service to members of the ISBA.  While the Opinions express the ISBA 
interpretation of the Illinois Rules of Professional Conduct and other relevant 
materials in response to a specific hypothesized fact situation, they do not have the 
weight of law and should not be relied upon as a substitute for individual legal 
advice. 
 
 
This Opinion was AFFIRMED by the Board of Governors in January 2010.  Please 
see the 2010 Illinois Rules of Professional Conduct 1.4(b), and 1.7 with its Comment 
[35].  This opinion was affirmed based on its general consistency with the 2010 
Rules, although the specific standards referenced in it may be different from the 
2010 Rules.  Readers are encouraged to review and consider other applicable Rules 
and Comments, as well as any applicable case law or disciplinary decisions.  
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Topic:  Conflict of Interest 
 
Digest: Absent disclosure and consent, a lawyer cannot represent an insurer with 

regard to a claim where the insurer’s interests are inconsistent with those 
of a reinsurer on whose Board the lawyer sits. 

 
Ref.: Illinois Rules of Professional Conduct, rule 1.7(b) and 1.4(b) 
 ISBA Advisory Opinions on Professional Conduct, Nos. 95-01, 92-04,  
  88-05, 870 and 483 
  Oregon Opinion No. 91-116 (1991); Iowa Opinion No. 94-4 (1994); 

Vermont Opinion No. 91-8 (1991); California Opinion No. 1993-132 
(1993) 

   
FACTS 

 
A lawyer provides property insurance coverage advice to various insurance companies 
who issue policies that they then reinsure with other companies.  The original issuing 
company is the primary insurer, and is the lawyer’s client. 
 
The lawyer has been asked by one of the reinsurers to join its Board of Directors.  He is 
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concerned as to possible conflicts that may arise from such relationship in instances 
where the company on whose Board he sits reinsures the policy issued by a company he 
is representing. 
 

QUESTIONS 
 

 1. Does a conflict exist in the above situation, and can it be overcome by 
disclosure and consent? 

 2. When the inquiring lawyer represents other insurers who are competitors of 
the company on whose Board he sits, must he disclose to them his position on 
the Board? 

 
OPINION 

 
Several previous opinions of this Committee have discussed the issue of a lawyer’s 
sitting on the board of a company that he represents.  See Opinion Nos. 95-01, 92-04 and 
483.  No prior opinion has discussed a lawyer sitting on the board of a company whose 
interests may be inconsistent with those of his client.  However, such issue is no different 
than others in which a lawyer’s own business or personal interests, or duties to a third 
party, may impact on his representation of a client.  Such situations are governed by Rule 
1.7(b), which provides: 
 
 A lawyer shall not represent a client if the representation of that client may be 

materially limited by the lawyer’s responsibilities to another client or to a third 
person, or by the lawyer’s own interest, unless: 

 1. the lawyer reasonably believes the representation will not be adversely 
affected; and 

 2. the client consents after disclosure. 
 
In the present instance, the lawyer would be representing the underlying insurance 
company with regard to property insurance claims under policies that it has insured.  At 
the same time, the lawyer would be a Director of the reinsurer whose obligations under 
its policy of reinsurance may arise if the matter is not resolved within the retained 
liability of the underlying insurer. 
 
The tension between the interests of the two insurers is apparent.  On the one hand, the 
lawyer, in representing the underlying insurer, may have to counsel the client that the 
exposure on a claim is in excess of its retained liability, and that participation must be 
sought from the reinsurer.  On the other hand, as a Director of the reinsurer, he must act 
in the interests of the reinsurer in seeking to have the claim resolved within the limits of 
the underlying company, thereby saving money for the reinsurer. 
 
It is therefore clear that a conflict exists under Rule 1.7(b) between the lawyer’s positions 
on behalf of the two companies with regard to claims reinsured by the company of which 
he is a Director.  Such has similarly been the conclusion in ethics opinions from other 
states.  Oregon Opinion No. 91-116 (1991); Iowa Opinion No. 94-4 (1994); Vermont 
Opinion No. 91-8 (1991); California Opinion No. 1993-132 (1993). 
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The question then becomes whether such conflict may be overcome by the consent of the 
parties following disclosure pursuant to Rule 1.7.  As stated in the Rule, not only must 
such consent be given, but the lawyer must also reasonably believe that the representation 
will not be adversely affected by his being a director of the reinsurer.  The majority of 
opinions from other states have concluded that no per se conflict exists that would 
preclude representation even upon giving of consent (Oregon Opinion No. 91-116 
[1991]; Vermont Opinion No. 91-08 [1991]; California Opinion No. 1993-132 [1993]), 
although at least one has differed with such conclusion (Iowa Opinion No. 94-4 [1994]).  
However, we are in accord with the majority to the effect that, in most instances and 
dependent upon the circumstances (which must be continually reviewed throughout the 
representation), the conflict is waivable by consent following disclosure. 
 
With regard to the inquirer’s second question, we are of the view that a lawyer’s presence 
on the board of his client’s competitor is of such possible significance to the client as to 
require the communication of such fact under Rule 1.4(b) in order to allow the client to 
make informed decisions about the representation.  In fact, past opinions of this 
Committee would dictate that the lawyer also obtain the client’s consent to the 
representation pursuant to Rule 1.7(b).  To this effect, we concluded in ISBA Opinion 
No. 88-05 that while the fact that two clients are in the same business does not of itself 
result in a conflict requiring client consent, a lawyer serving on the board of a competing 
company rises to a higher level and, under the predecessor to Rule 1.7, requires consent 
of the client after disclosure.  See also ISBA Opinion No. 870, in which we concluded 
that consent be obtained by a lawyer seeking to represent a client when the lawyer has a 
financial interest in the client’s competitor.  Accordingly, it would appear that disclosure 
must be made and consent obtained from the lawyer’s client in the circumstances 
presented. 


