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Topic:  Unauthorized practice of law 
 
Digest: An attorney licensed in State X who negotiates, from his office in State X, his clients'  

claim for medical matters in State Y, where no lawsuit has been filed and where the 
attorney is not licensed, does not engage in the unauthorized practice of law, and need not 
associate with an attorney in State Y to conduct this negotiation. 

 
Ref.:  Illinois Rules of Professional Conduct 5.5 
            ISBA Advisory Opinion Nos. 92-15; 94-5; 97-03 

Chicago Bar Ass'n v. Quinlan & Tyson, Inc., 34 Ill.2d 116, 214 N.E.2d 771 (1966) 
            In re Howard, 188 Ill.2d 423, 721 N.E.2d 1126 (1999) 

In re Discipio, 163 Ill.2d 515, 645 N.E.2d 906 (1994) 
 

FACTS 
 
A lawyer licensed in Illinois and State X moves out of Illinois and begins practice in State X, 
while maintaining his Illinois law license and registration.  An Illinois couple, known to the 
attorney, has an automobile accident in State Y, where the attorney is not licensed to practice; 
however the couple is treated medically in Illinois where the attorney maintains current license 



registration to practice law. 
 

QUESTIONS 
 
May the attorney settle the couple's claim for medical matters in State Y without associating with 
an attorney in State Y?  Attorney recognizes that whether an attorney has violated the 
unauthorized practice of law provisions in State Y is governed by the laws of State Y, but queries 
whether Illinois Rules of Professional Conduct, Rule 5.5(a) is violated, regardless of State Y's 
determination. 
 
Also, would any violation of the Illinois Rules of Professional Conduct, Rule 5.5 be alleviated by 
association with a State Y licensed attorney? 
 
 

OPINION 
 
The principal rule governing the unauthorized practice of law is Rule 5.5 of the Illinois Rules of 
Professional Conduct. 
 
Rule 5.5. provides: 
 
            A lawyer shall not: 
 

(a)        practice law in a jurisdiction where doing so violates the 
regulation of the legal profession in that jurisdiction; 

 
  (b)        assist a person who is not a member of the bar in the 

performance of activity that constitutes the unauthorized practice of law. 
 
 In determining whether certain conduct constitutes the practice of law, the courts look to the 
character of the acts themselves.  Chicago Bar Ass'n v. Quinlan & Tyson, Inc., 34 Ill.2d 116, 
120, 214 N.E.2d 771, 774 (1966).  If those acts require legal expertise or knowledge or more 
than ordinary business intelligence, they constitute the practice of law.  Id.; In re Howard, 188 
Ill.2d 423, 438, 721 N.E.2d 1126, 1134 (1999); In re Discipio, 163 Ill.2d 515, 523, 645 N.E. 2d 
906, 910 (1994).  See also Rotunda, Professional Responsibility 123 (3d ed) (noting that in 
general, the courts have held that a person practices law when the person applies the law to the 
facts of a particular case).  While the charge of unauthorized practice of law typically relates to 
legal work performed by non-attorneys, the Committee recognizes that it also applies to 
attorneys licensed in other states who perform legal services within the foreign jurisdiction 
without being licensed or otherwise authorized to do so. 
 
In ISBA Opinion No. 92-15, the Committee considered whether it is the unauthorized practice of 
law for an out-of-state attorney, not licensed in Illinois, to work full-time for an Illinois 
municipality as a personnel officer.  The Committee concluded that it depended on the nature of 
the activity in which the out-of-state attorney engaged.  For example, it would be the 
unauthorized practice of law for the individual to draft contracts without consultation with or the 



approval of the municipal attorney, yet the mere negotiation of a labor contract with an employee 
union would not constitute the unauthorized practice of law.   
 
In the fact inquiry presented, the Committee assumes that no lawsuit has been filed in State Y, 
and that the only services the attorney would provide would be to negotiate, from the attorney's 
office in State X, the couple's claim for medical matters in State Y.  The Committee also assumes 
that the attorney is not habitually engaged in such negotiations, and that the attorney is merely 
doing so in this instance to assist a couple known to him, as set forth in the facts.  Under this 
scenario, it is the Committee's opinion that while the attorney may be engaging in the practice of 
law, it is not the "unauthorized" practice of law in State Y because the attorney is conducting the 
negotiation from State X, where he is licensed to practice law. Accordingly, under the facts 
presented, the Committee believes the attorney may settle the couple's claim for medical matters 
in State Y without associating with an attorney in State Y, and that doing so does not violate 
Rule 5.5(a) of the Illinois Rules of Professional Conduct. 
 
To the extent the attorney leaves State X, where he is licensed, and enters State Y to conduct the 
negotiation, the issue becomes less clear.  See Lozoff v. Shore Heights, Ltd., 66 Ill.2d 398, 362 
N.E.2d 1047 (1977) (holding that a lawyer licensed only in Wisconsin who had rendered legal 
services in connection with an Illinois real estate transaction had engaged in the unauthorized 
practice of law and could not recover fees). 
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