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ISBA Advisory Opinion on 
Professional Conduct 
 

 
 
ISBA Advisory Opinions on Professional Conduct are prepared as an educational service 
to members of the ISBA.  While the Opinions express the ISBA interpretation of the Illinois 
Rules of Professional Conduct and other relevant materials in response to a specific 
hypothesized fact situation, they do not have the weight of law and should not be relied 
upon as a substitute for individual legal advice. 
 
 
This Opinion was AFFIRMED by the Board of Governors in January 2010.  Please see the 
2010 Illinois Rules of Professional Conduct 4.2 with its Comment [4].  This opinion was 
affirmed based on its general consistency with the 2010 Rules, although the specific 
standards referenced in it may be different from the 2010 Rules.  Readers are encouraged 
to review and consider other applicable Rules and Comments, as well as any applicable 
case law or disciplinary decisions.  
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Topic: Communications with persons represented by counsel 
 
Digest: During employment contract negotiations, General Counsel may not directly contact 

a party known to be represented by another lawyer without the prior consent of that 
lawyer.  The General Counsel is communicating regarding “the subject of the 
representation with a party the lawyer knows to be represented by another lawyer in 
that matter” without the prior consent of the lawyer representing the other party thus 
violating the no-contact rule.  Illinois Rule of Professional Conduct 4.2. 

 
Ref: Illinois Rules of Professional Conduct (“IRPC”) 4.2, 1.2(i) 
 
  ISBA Advisory Opinions, Nos. 96-09, 92-03. 
 
  ABA Model Rule 4.2 
 
  ABA Formal Opinion 95-396 
   
  In re Segall, 117 Ill.2d 1, 509 N.E.2d 988, 109 Ill. Dec. 149 

(1987). 
 



 2 

  In re Aircraft Disaster Near Roselawn, 909 F. Supp. 1116 
(N.D.Ill. 1995). 
 
Kole v. Loyola Univ., 1997 U.S. Dist. LEXIS 1071 (N.D. Ill. 
January 28, 1997). 
 
People v. White, 209 Ill. App. 3d 844, 567 N.E.2d 1368 
(5th Dist. 1991). 
 
Herman v. Prudence Mut. Casualty Co., 41 Ill. 2d 468, 244 N.E.2d 809 (1969). 
 
Heiden v. Ottinger, 245 Ill. App. 3d 612, 616 N.E.2d 1005 (2nd Dist. 1993). 

 
ABA/BNA Lawyers’ Manual on Professional Conduct, 71:306 

Facts 
 
General Counsel for a corporation and lawyer A are negotiating an employment contract 
between the corporation and lawyer A’s client.  While negotiations are being conducted, the 
corporation orders General Counsel to contact A’s client about the employment contract without 
telling A or getting A’s consent.  General Counsel calls A and requests A’s consent to do so.  A 
confers with A’s client who concurs with A’s advice not to do so.  A advises General Counsel 
that A’s client wants A or an associate lawyer present at all personal contact between General 
Counsel and A’s client concerning the employment contract and negotiations concerning it. 
 

Questions 
 
(1) May General Counsel contact A’s client about the employment contract without A’s 
consent? 
 
(2) May General Counsel do so if ordered by the client? 
 
(3) May a non-lawyer managerial employee contact A’s client concerning the employment 
contract without A’s consent?  
 

Opinion 
 

1.  During employment contract negotiations, General Counsel may not directly contact a party 
known to be represented by a lawyer without the prior consent of that lawyer.  The General Counsel 
is communicating regarding “the subject of the representation with a party the lawyer knows to be 
represented by another lawyer in that matter” without the prior consent of the lawyer representing 
the other party, thus violating the no-contact rule.  Illinois Rule of Professional Conduct 4.2. 

Rule 4.2 provides: 

During the course of representing a client a lawyer shall not 
communicate or cause another to communicate on the subject of 
the representation with a party the lawyer knows to be represented 
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by another lawyer in that matter unless the first lawyer has 
obtained the prior consent of the lawyer representing such other 
party or as may otherwise be authorized by law. 

The no-contact rule is designed to protect litigants represented by counsel from direct contacts 
by opposing counsel.  In re Segall, 117 Ill.2d 1, 509 N.E.2d 988, 109 Ill. Dec. 149 (1987) 
(construing Rule 7-104(a) (1) predecessor to Rule 4.2).  The bar on improper communications 
serves two inter-related purposes: (1) it preserves the integrity of the lawyer-client relationship 
and (2) it prevents the professionally trained lawyer from obtaining admissions from unwary 
laypersons.  In re Aircraft Disaster Near Roselawn, 909 F. Supp. 1116, 1121 (N.D.Ill. 1995).   

 

 

ABA Formal Opinion 95-396 states: 

[T]he anti-contact rules provide protection of the represented 
person against overreaching by adverse counsel, and reduce the 
likelihood that clients will disclose privileged or other information 
that might harm their interests. (Footnote omitted.) 

In Illinois, “party” should be read to include a client in a non-litigation setting.  Kole v. Loyola 
Univ., 1997 U.S. Dist. LEXIS 1071 (N.D. Ill. January 28, 1997) (construing the word “party” in 
Rule 4.2 to include contacts occurring before the commencement of litigation but refusing to 
impose sanctions); People v. White, 209 Ill. App. 3d 844, 875; 567 N.E.2d 1368, 1387 (5th Dist. 
1991)(stating in dicta that the predecessor to Rule 4.2, DR 7-104(a)(1), “provides protection” 
before the filing of charges); ISBA Opinion 96-09 (lawyer contacting former client now 
represented by other counsel); ABA/BNA Lawyers’ Manual on Professional Conduct, 71:306 
(which states that the 1995 amendment changing “party” to “person” in the Model Rules 
“represented a clarification rather than a change”); ABA Formal Opinion 95-396.  Therefore, a 
lawyer who directly contacts a represented party to settle or conclude a matter in controversy 
violates Illinois Rule of Professional Conduct 4.2. 

Conducting contract negotiations with a represented party without the consent of the party’s 
lawyer violates the no-contact rule.  It poses the same danger of overreaching.  It violates in the 
same way the integrity of the lawyer client relationship.  Corporate counsel contacting the 
represented person to negotiate the contract directly without the lawyer’s consent represents 
precisely the conduct the no-contact rule attempts to prevent. 
 
2.  If the client orders the General Counsel to contact the potential employee directly or merely 
suggests that he or she do so, Rule 1.2 (i) controls.  It provides: 
 

(i) When a lawyer knows that a client expects assistance not permitted 
by these Rules or other law, the lawyer shall consult with the client 
regarding the relevant limitations on the lawyer’s conduct. 
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Therefore, this conduct violates Rule 4.2 regardless of the General Counsel’s good faith belief 
that the contact is a necessary part of his/her duties to the corporation. 
 
3.  While the General Counsel may not cause another corporate employee to communicate with the 
represented party, the clients independently may enter into negotiations. 
 
A client’s “absolute right” to negotiate and resolve her legal affairs will not be interfered with 
absent fraud and an attempt to keep her from consulting with her lawyer.  See, Herman v. 
Prudence Mut. Casualty Co., 41 Ill. 2d 468, 476-478; 244 N.E.2d 809, 813-815 (1969).  The 
client has the absolute right to negotiate directly and sign agreements without her lawyer's 
presence or consent.  Heiden v. Ottinger, 245 Ill. App. 3d 612, 616; 616 N.E.2d 1005, 1009 (2nd 
Dist. 1993).  Therefore, a non-lawyer managerial employee may contact A’s client concerning 
the employment contract without A’s consent. 
 
Lawyers, however, may not suggest the client contact the other party.  Nor may they assist the 
client in contacting the represented party.  Illinois Rule 4.2, unlike the ABA Model Rule 4.2, 
forbids lawyers from “caus[ing] another to communicate” with a represented party.  ISBA 
Opinion 92-03. 
 

* * * 


