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TOPIC: Sale of Legal Practice. 
      
DIGEST: Lawyer may not sell legal practice and continue to practice on a fee representation 

basis in the same geographic area.   
 

Lawyer may sell tangible assets of law practice and continue to practice subject to 
proper procedures being followed. 

 
REF.:  Illinois Rules of Professional Conduct 1.4, 1.17, 7.1, 7.5(d). 
 
  O’Hara v. Ahlgren, Blumenfeld & Kempster, 127 Ill.2d 333, 537  
  N.E.2d 730  (1989) 
 
  ISBA Opinion No. 03-02 
 

FACTS 
 
The sole owner of a law practice has decided to “retire” and to “sell the assets of his practice to 
one of his associates.”  The associate contemplates starting his own firm, to which the retiring 
lawyer will be “of counsel” for the next two years.  Retiring lawyer will continue to use his name 
in the letterhead during this time and will be compensated as “of counsel” by separate agreement. 
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QUESTIONS 

Retiring lawyer makes the following inquiries: 

1. Since he and the associate are, in his terms, “switching hats”, must retiring lawyer 
notify his current clients of the change in his status?  If so, are there published 
guidelines? 

 
2. Must the retiring lawyer substitute the new firm for his old firm in pending 
litigation matters? 

 
OPINION 

The inquiring lawyer may not sell his law practice to his associate and remain “of counsel” to the 
associate’s new firm in the same geographic area where he previously practiced.  The lawyer 
must either sell the practice and cease from engaging in private practice in the geographic area 
or, if he merely sells the tangible assets of his firm and remains “of counsel” to the associate’s 
new firm, notify clients and take other steps that are consistent with his new status. 
 
In order to determine the Rules which are applicable to the contemplated transaction, it must first 
be clarified what form the transaction is to take. 
 
Initially, it is clear what the transaction does not contemplate.  It does not foresee the 
continuation of the existing firm by means of a transfer of interests between partners or 
shareholders of the firm.  To the contrary, the retiring lawyer’s inquiry states that the sale taking 
place is between he and his associate, who will then practice in a firm to be newly formed by the 
associate, with the inquiring lawyer to be “of counsel” to the associate’s firm for at least two 
years. 
 
However, the nature of the sale which is contemplated is less clear.  The retiring lawyer’s inquiry 
states that he is to “sell the assets of his practice” to the associate.  While we deem it  likely that 
what is meant by such language is that he will be selling the entirety of his legal practice, 
including its goodwill, to the associate, it is possible that what is intended is merely a sale of the 
tangible assets of the practice.  Different considerations apply depending of which of these is 
contemplated.  We shall discuss each such possibility separately. 
 

Sale of Legal Practice 
 

While the ABA Model Rules of Professional Conduct have provided for the sale of a law 
practice since 1990, no such provision was included in the Illinois Rules adopted in the same 
year.  Accordingly, the law in Illinois has long been that a sole practitioner such as the inquiring 
attorney could not sell the goodwill of his practice.  See O’Hara v. Ahlgren, Blumenfeld & 
Kempster, 127 Ill.2d 333, 537 N.E.2d 730 (1989). 
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However, effective May 23, 2005, Rule 1.17 of the Illinois Rules of Professional Conduct was 
adopted setting forth circumstances in which the sale of a legal practice, including its goodwill, 
may be effected, and the guidelines to be followed in doing so.  It is such Rule which would 
govern the present inquiry if the purportedly “retiring” lawyer intends to sell his legal practice, 
including goodwill, rather than merely selling the tangible assets of his practice.  However, 
application of such Rule to the present circumstances would preclude the sale from taking place 
in the manner contemplated by the lawyer’s inquiry. 
 
To this effect, subsection (a) of Rule 1.17 provides that for the sale of a law practice to be 
permissible, it must be incident to one of the following conditions: 
 
The lawyer whose practice is to be transferred or sold ceases to engage in the private 
practice of law in all or part of Illinois due to: 

(1) death or disability; 
(2) retirement; 

  (3) declaration of inactive status with the ARDC; 
(4) becoming a member of the judiciary; 
(5) full time government employment; 
(6) moving to an in-house counsel or other position of 
 employment not involving the private practice of law; or 
(7) a decision to no longer be actively engaged in the private 
practice of law on a fee representation basis in the geographic area 
in which the practice has been conducted. 

 
As is clear from such subsection, a lawyer seeking to sell his practice must, if not fully retiring 
from practice, at the least discontinue being actively engaged in the private practice of law on a 
fee representation basis in the geographic area where his practice was conducted.  To the 
contrary, what is contemplated here is that the selling lawyer intends to continue in private 
practice for a least two years as “of counsel” to his former associate’s new firm, presumably in 
the same location where the practice was previously conducted.  Under such circumstances, he is 
not, as is required by Rule 1.17(a), ceasing to actively engage in the private practice of law on a 
fee representation basis in the relevant geographic area.  Accordingly, Rule 1.17 would not 
permit the sale of his practice to his associate, or to anyone else for that matter, if the attorney is 
to continue practicing in the manner contemplated. 
 
This being so, the attorney’s further inquiries are rendered moot should the sale of the practice be 
what is contemplated here.  However, to provide guidance to the Bar inasmuch as Rule 1.17 is 
only newly enacted and has not been the subject of prior ISBA Opinions, we note that, if the 
selling attorney was retiring in such a manner as to allow a sale of the practice consistent with 
the Rule, various procedures must be followed pursuant to the Rule, including the giving of 
notice to clients.  To this effect, subsection (c) of the Rule provides as follows: 
 

(c) No less than 90 days prior to the expected date of closing or 
transfer, written notice shall be given to each of the seller’s current clients via 
certified mail regarding: 

(1) the proposed sale; 
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(2) the client’s right to retain other counsel or to take 
possession of the file: 

(3) the fact that the client’s consent to the transfer of 
the client’s files will be presumed if the client does not take any 
action or does not otherwise object within 90  days of the receipt of 
the notice; and 

(4) the expected date of the final closing or transfer. 
 
Subsection (c) further provides that if a client cannot be given notice, the representation of that 
client may be transferred to the purchaser only upon entry of an order so authorizing by a court 
having jurisdiction.  The seller may disclose to the court in camera information relating to the 
representation only to the extent necessary to obtain an order authorizing the transfer of a file.  
Moreover, the Rule provides, among other things, that the fees charged to clients shall not be 
increased by reason of the sale (subsection (a)), and that a lawyer selling a practice is subject to 
additional ethical standards as are set forth in various other of the Rules of Professional Conduct 
(subsection (f)).  We therefore recommend that any attorney contemplating the selling or 
transferring of a practice review the new Rule in its entirety. 
 
In summary, in light of the retiring attorney’s intention to continue in practice, no sale of his 
practice to his associate is appropriate under Rule 1.17. 
 

Sale of Tangible Assets 
 
We turn next to the questions raised by the inquiring lawyer when viewed in the context of only 
a sale of tangible assets of the practice taking place rather than a sale of the legal practice in its 
entirety.  In such circumstances, subsection (e) of Rule 1.17 makes clear that the Rule has no 
application, stating: 
 

Admission to or retirement from a law partnership or professional association, 
retirement plans and similar arrangements, and a sale of tangible assets of a law 
practice, do not constitute a sale or purchase governed by this rule.  (Emphasis 
added). 

 
Accordingly, if only a sale of tangible assets of the attorney’s firm is to take place, no prohibition 
exists as to the seller attorney continuing in practice and becoming “of counsel” to the 
associate’s new firm. 
 
In such case, however, the attorney would be obligated pursuant to Rule 1.4 to notify his clients 
of his change of status, of his becoming “of counsel” to his former associate’s new firm, and of 
the need for the clients to retain that firm should they desire him to continue working on their 
matters.  Such new firm, if retained to go forward, would also have to be substituted for the 
attorney’s defunct firm in litigation matters that remain pending. 
 
Finally, although not asked by the attorney, we note that the attorney’s inquiry states that his 
name will be used in the new firm’s letterhead, the context of such usage being unclear.  If it is 
intended that the attorney’s name would be part of the name of the new firm, such would be 
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misleading under Rules 7.1 and 7.5(d), the latter of which recites that “[l]awyers may state or 
imply that they practice in partnership or other organization only when that is the fact.”  See also 
ISBA Opinion No. 03-02, to the effect that a law firm’s name may not imply the existence of a 
partnership when no such relationship exists.  However, if his name is merely to appear as part of 
the new firm’s letterhead, such would not be prohibited if his status as “of counsel” to the firm is 
accurately reflected. 


