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ISBA Advisory Opinions on Professional Conduct are prepared as an educational service to 
members of the ISBA.  While the Opinions express the ISBA interpretation of the Illinois 
Rules of Professional Conduct and other relevant materials in response to a specific 
hypothesized fact situation, they do not have the weight of law and should not be relied upon 
as a substitute for individual legal advice. 
 
 
This Opinion was AFFIRMED as to the Digest 2 by the Board of Governors in July 2010.  
Digest 1 was OVERRULED by the Board of Governors in January 1991.  Please see the 2010 
Illinois Rules of Professional Conduct 7.1, 7.2, 7.3, and 7.4.  This opinion was affirmed based 
on its general consistency with the 2010 Rules, although the specific standards referenced in 
it may be different from the 2010 Rules.  Readers are encouraged to review and consider 
other applicable Rules and Comments, as well as any applicable case law or disciplinary 
decisions.  
 
 
Opinion Number 700   Topic: Solicitation 
November 4, 1980 
 
Digest:  1.  It is professionally improper for an attorney to initiate private communications 

with coaches and athletic directors to inform them that he engages in the practice of 
"sports law" and is available to represent clients. 

 
  2.  It is professionally proper to handle "player representation" from the attorney's 

law office. 
 
Ref:  Rule 2-103(a) 
  ABA EC 2-8 
 
 FACTS 
 
Attorney has a "sports law" practice and represents athletes in contract negotiations.  The athletes 
he represents are handled through his law office from which he conducts a private law practice. 
 
 QUESTION 
 



 
 

 

May the attorney advise college athletic directors and coaches of his "sports law" practice and 
representation of athletes without naming any specific athletes that he represents, and inform the 
athletic directors and coaches that he is "available."  Secondly, may the "player representation" be 
carried on in the attorney's law office. 
 
 OPINION 
 
Rule 2-103(a) of the Illinois Code of Professional Responsibility (adopted by the Illinois Supreme 
Court effective July 1, 1980) provides: 
 

"A lawyer shall not by private communication, except as provided in (b) below, 
directly or through a  
representative, recommend or solicit employment of himself, his partner or his 
associate for pecuniary gain or other benefit and shall not for that purpose initiate 
contact with a prospective client." 
 

Subparagraph (b) of Rule 2-103 has no applicability to the question at hand. 
 
EC 2-8 of Canon 2 of the Code of Professional Responsibility of the American Bar Association 
provides in part as follows: 
 

"Selection of a lawyer by a lay person should be made on an informed basis.  
Advice and recommendation of their parties-relative, friends, acquaintances, 
business associates, or other lawyers - and disclosure of relevant information 
about the lawyer and his practice may be helpful.  A lay person is best served if 
the recommendation is disinterested and informed.  In order that the 
recommendation be disinterested, a lawyer should not seek to influence another to 
recommend his employment." 
 

Advising coaches and athletic directors that one practices "sports law" and represents athletes in 
contract negotiations and is "available" would appear to be designed to encourage the coaches 
and directors to recommend the attorney to the athletes under their charge.  The committee is of 
the opinion, therefore, that the initiation of communications by an attorney to coaches and 
athletic directors to inform them of the attorney's availability to represent athletes would be 
professionally improper. 
 
The second question presented deals with whether an attorney may handle "player 
representation" from the same office in which he engages in the general practice of law.  It 
would appear, therefore, that the attorney making this inquiry questions whether the 
representation of athletes is actually the practice of law in that it may include a wide range of 
business counseling, as well as contract negotiation.  This doubt could be prompted by the fact 
that nonlawyers frequently engage in these activities. 
 
The committee is of the opinion that, when an attorney engaged in the private practice of law 



 
 

 

represents a client in contract negotiations and general business counseling, these activities 
constitute the practice of law and it would be professionally proper to handle them from the same 
office in which he engages in the general practice of law. 
 
 * * * 


