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ISBA Advisory Opinions on Professional Conduct are prepared as an educational service 
to members of the ISBA.  While the Opinions express the ISBA interpretation of the Illinois 
Rules of Professional Conduct and other relevant materials in response to a specific 
hypothesized fact situation, they do not have the weight of law and should not be relied 
upon as a substitute for individual legal advice. 
 
 
This Opinion was AFFIRMED by the Board of Governors in January 2010.  Please see the 
2010 Illinois Rule of Professional Conduct 1.5.  See also ISBA Ethics Advisory Opinion 90-
10.  This opinion was affirmed based on its general consistency with the 2010 Rules, 
although the specific standards referenced in it may be different from the 2010 Rules.  
Readers are encouraged to review and consider other applicable Rules and Comments, as 
well as any applicable case law or disciplinary decisions.  
 
 
Opinion Number 723   Topic: Contingent-fee agreements; 
April 30, 1981    limitation by court award of fees. 
 
Digest:  If not limited by a statutory prohibition, attorney's fees can be in excess of the 

amount  recovered in lawsuit where a contingent-fee agreement has been entered 
into between client and attorney. 

 
Ref:  Illinois Supreme Court Code of Professional Responsibility Rule 2-106 (c) (1); 

Former ISBA Code of Professional Responsibility Dr 2-107; Illinois Bar Journal 
Volume 67, No. 10, Page 618. 

 
 QUESTION 
 
Can an attorney enter into a contingent fee agreement so he will be compensated out of the 
judgment obtained to the extent necessary to bring his fees up to one-third of the total amount 
recovered despite an award of attorney's fees by the court which is smaller than the agreed upon 
contingent fee? 
 
 OPINION 
 
Although the former ISBA Code of Professional Responsibility did not cover contingent fee 



 
 

 

agreements except to prohibit them in criminal cases, the new Supreme Court Rule 2-106(c)(1) 
of the Code states: 
 
 "For the purposes of this rule a contingent fee agreement shall be deemed to be any 

agreement for the provision of legal services by a lawyer under which the 
amount of the lawyer's compensation is contingent in whole or in part upon the 
successful accomplishment (by settlement or litigation) of the subject matter of 
the agreement regardless of whether the fee is established  
by formula or in fixed amount." 

 
Paragraph (c)(2) and (3) of Rule 2-106 require that contingent-fee agreements be in writing, set 
forth the method by which the fee will be determined and provide for a closing statement 
enabling a definite statement of the applications of the contingent-fee agreement in the action.  
Paragraph (c) (4) prohibits contingent-fee agreements in criminal cases as did the former ISBA 
rule Dr 2-107, but exempts such agreements from the provisions of (c) (2) and (3) from 
arrangements concerning the collection of commercial accounts and of insurance company 
subrogation claims made in accordance with usual practices in respect to such cases. 
 
It is the opinion of this Committee that a contingent-fee agreement may be entered into by an 
attorney and his client for a fee in excess of the amount recovered in a lawsuit if there is no 
statutory prohibition against such agreement.  Likewise, if the awarded fee is greater than the 
agreed upon fee, the attorney is limited to the contract amount.  The award is the property of the 
client and not the attorney. 
 
 * * * 


