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ISBA Advisory Opinions on Professional Conduct are prepared as an educational service 
to members of the ISBA.  While the Opinions express the ISBA interpretation of the Illinois 
Rules of Professional Conduct and other relevant materials in response to a specific 
hypothesized fact situation, they do not have the weight of law and should not be relied 
upon as a substitute for individual legal advice. 
 
 
This Opinion was AFFIRMED by the Board of Governors in January 2010.  Please see the 
2010 Illinois Rule of Professional Conduct 1.5.  This opinion was affirmed based on its 
general consistency with the 2010 Rules, although the specific standards referenced in it 
may be different from the 2010 Rules.  Readers are encouraged to review and consider 
other applicable Rules and Comments, as well as any applicable case law or disciplinary 
decisions.  
 
 
Opinion Number 725   Topic: Admission of a New 
April 30, 1981     Partner 
 
Digest:  It is professionally proper for an existing partnership to enter into an agreement 

for admission of a new partner under which the new partner is to pay a sum in 
excess of the fair market value of the physical assets of the existing partnership.  
It is further professionally proper for a newly admitted partner to share in fees 
received by the partnership after his admission for work performed prior to his 
admission. 

 
Ref:  Rule 2-107 
  ISBA Opinions 124, 231, 239 and 310; 
  ABA Formal Opinion 226 
 
 FACTS 
 
A and B, who are partners in an existing partnership, entered into an agreement to admit new 
partner C for the payment of $95,000.00 by C to A and B, with $10,000.00 down and a note for  
the balance payable over a ten year period with interest.  Under  
the agreement C was to receive twenty percent of the net profits of the new partnership.  At the 
time of the admission of new partner C, the physical assets of the existing partnership had a fair 



 
 

 

market value of $45,000.00 and the remaining $50,000.00 of the sum agreed to be paid by C was 
allocated to good will and the right to receive twenty percent of the profits, including fees to be 
received on existing files. 
 
 QUESTION 
 
Is it professionally proper for A and B to receive payment from C of an amount greater than the 
fair market value of the physical assets of the existing partnership and to allocate said 
additional amount to good will and the right to receive twenty percent of the profits, including 
fees to be received in the future on existing files? 
 
 OPINION 
 
This question has undoubtedly arisen because a number of opinions have held that a lawyer's 
practice and good will are not assets which may be sold or offered for sale.  (See ISBA Opinions 
124, 231, 239 and 310; ABA Formal Opinion 226). 
 
It is the opinion of this committee, however, that the admission of a new partner to an existing 
partnership under an agreement that calls for a payment of money by the new partner to the 
existing partners does not constitute the sale of a law practice or any portion thereof.  The 
committee draws the same conclusion regardless of whether the money to be paid by the new 
partner exceeds the fair market value of the physical assets of the partnership and regardless of 
whether the agreement allocates a portion of the amount to be paid to "good will" and "work in 
progress." 
 
The question presented also requires a determination of whether it is professionally proper for 
the new partner to share in fees received by the partnership after his admission for work that was 
performed prior to his admission. 
 
Rule 2-107 of the Illinois Code of Professional Responsibility regulates the division of fees 
among lawyers.  It does not, however, apply to the division of legal fees with a partner or 
associate of the same law firm. 
 
In view of the foregoing, the committee is of the opinion that it is professionally proper for a 
newly admitted partner to share in fees received by the partnership after his admission for work 
performed prior to his admission. 
 
 * * *  


