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ISBA Advisory Opinions on Professional Conduct are prepared as an educational service 
to members of the ISBA.  While the Opinions express the ISBA interpretation of the Illinois 
Rules of Professional Conduct and other relevant materials in response to a specific 
hypothesized fact situation, they do not have the weight of law and should not be relied 
upon as a substitute for individual legal advice. 
 
 
This Opinion was AFFIRMED by the Board of Governors in July 2010.  Please see the 
2010 Illinois Rules of Professional Conduct 7.1 and 7.2.  This opinion was affirmed based 
on its general consistency with the 2010 Rules, although the specific standards referenced 
in it may be different from the 2010 Rules.  Readers are encouraged to review and consider 
other applicable Rules and Comments, as well as any applicable case law or disciplinary 
decisions.  
 
 
Opinion No. 763  Topic: Indirect Advertising 
March 26, 1982    
 
Digest: There is no prohibition against a lawyer cooperating with a newspaper in the 

publication of an article dealing with legal subjects in a general manner and with 
appropriate credits as to authorship; nor is there any prohibition against news 
releases by lawyers of their attendance at legal seminars on particular subjects. 

 
Ref.: Rule 2-101 
 ISBA Opinions 141, 201 and 266 
 Bates v. State Bar of Arizona, 433 U.S. 350.     
 
     FACTS 
 
As a result of arrangements between a newspaper editor and a local attorney in a small downstate 
community, the attorney prepared an article for publication in the newspaper entitled "Tax 
Program is Analyzed" in which the lawyer analyzed the Economic Recovery Tax Act of 1981.  
With the cooperation of the attorney involved, an "Editor's Note" was prepared and inserted as a 
preface to the article as published.  The Editor's Note was as follows: 
 
 "This analysis of the tax act of 1981 on area residents was prepared by (giving 

the name of the attorney and his firm).  His area of concentration is in tax and 



business." 
 
Shortly thereafter the law firm prepared and submitted to the same local newspaper for 
publication a news release which was published under the column entitled "What's Happening in 
Business" which identified three members of the law firm who had attended various Illinois 
Institute of Continuing Legal Education (IICLE) seminars and specifying the seminars which 
each attorney attended. 
 
     QUESTIONS 
 
The inquiring lawyer asks two questions: 
 
1.  Does the preparation of the article analyzing various aspects of the recently enacted tax 
legislation and the cooperation with the newspaper in securing publication constitute a violation 
of the Code of Professional Responsibility? 
 
2.  Does the submission by the law firm of an account of participation in ILCLE seminars by 
members of the firm to a local newspaper for publication constitute a violation of the Code of 
Professional Responsibility? 
 
 OPINION 
 
Rule 2-101 of the Code of Professional Responsibility deals with publicity and advertising by 
lawyers and reflects the impact of the United States Supreme Court decision, on constitutional 
grounds, in Bates v. state Bar, (1977), 433 U.S. 350, 53 L.Ed.2d 810, 97 S.Ct. 2691.  In the 
Committee Commentary to Canon 2 of the Code adopted by the Supreme Court of Illinois 
effective July 1, 1980, it is stated: 
 
 "Acceptance of these principles leads to the conclusion that opportunities for 

lawyer advertising should be substantial.  Because the lawyer's first 
 amendment rights, the consumer's right to know, and the individual's access to 

legal services are all involved, restrictions on lawyer advertising should be 
imposed only to the extent they can be specifically justified to protect the public. 

 
 Accordingly, the present Code does not attempt to list exhaustively the type of 

information which may be included in advertisements.  Nor does it contain 
detailed and specific prohibitions.  Rather, it places primary emphasis, in Rule 
2-101(b) on the requirement that any advertisement, regardless of format or 
content, be true, complete and not misleading." 

 
Rule 2-101 is directed, primarily, to direct advertising by lawyers, and permits direct advertising 
to go far beyond the type of indirect advertising involved in Question No. 1. 
 
However, even before the Supreme Court decision on lawyer advertising, and going back to old 
Canon 40 which was adopted in 1928, publication of articles by lawyers was permitted.  Canon 
40 provided: 



 "A lawyer may with propriety write articles for 
 publications in which he gives information upon the law; but he should not 

accept employment from such publications to advise inquirers in respect to their 
individual rights." 

 
In ISBA Opinion No. 141, dated June 11, 1957, this Committee approved the publication of 
articles on legal subjects by lawyers with the cautionary statements that both the attorney and the 
publisher should exercise caution that the matter is free from advertising features, that the lawyer 
should not answer inquiries that come to him through his newspaper column, and that neither the 
lawyer's experience nor special conclusion should be set forth in the articles or in any of the 
newspaper publisher's comment on the same.  Now, of course, since the Bates decision the 
cautionary statements as to the indirect advertising aspects are inapposite. 
 
Considering this history and the considerable extent and leeway to which direct advertising is 
now permitted under Rule 2-101, the Committee is of the opinion that the indirect form of 
advertising involved in the lawyer cooperating in the publication of the newspaper article here 
involved, is not objectionable.  Thus, the answer to the first question is that there is no violation 
of the Code of Professional Responsibility by the lawyer involved. 
 
Question No. 2 also involves an indirect form of advertising. 
 
ISBA Opinion No. 266, dated June 29, 1965, dealt with the release by the Illinois Institute of 
Continuing Legal Education of news stories concerning programs sponsored by it in which the 
names of local attorneys, judges and law professors who attended and participated in the 
programs would appear.  In that opinion, we referred to then existing Canon 27, ISBA Opinion 
No. 201 and ABA Formal Opinion 179 and concluded that this type of indirect advertising was 
not prohibited. 
 
The only distinction from the facts in that opinion and the present question is that instead of the 
information being released by IICLE it is released directly to the newspapers by the lawyers 
involved.  We do not think that this constitutes a sufficient distinction to alter our previous 
conclusion.  The concerns expressed in Opinion No. 266 by the Committee as to solicitation and 
advertising by a particular lawyer have been alleviated by the relaxed prohibitions against direct 
advertising as we have discussed above. 
 
The answer, therefore, to Question No. 2 is that the Committee does not feel that the release by 
individual lawyers of information to the newspaper concerning their attendance at continuing 
legal education seminars is prohibited by the Code of  Professional Responsibility. (Although it 
recognizes that release of such information may be looked upon by many as being in bad taste.) 
 
 * * * 


