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ISBA Advisory Opinions on Professional Conduct are prepared as an educational service to 
members of the ISBA.  While the Opinions express the ISBA interpretation of the Illinois 
Rules of Professional Conduct and other relevant materials in response to a specific 
hypothesized fact situation, they do not have the weight of law and should not be relied upon 
as a substitute for individual legal advice. 
 
 
This Opinion was AFFIRMED by the Board of Governors in January 2010.  Please see the 
2010 Illinois Rules of Professional Conduct 5.4 and 5.5(a).  This opinion was affirmed based 
on its general consistency with the 2010 Rules, although the specific standards referenced in 
it may be different from the 2010 Rules.  Readers are encouraged to review and consider 
other applicable Rules and Comments, as well as any applicable case law or disciplinary 
decisions.  
 
 
Opinion No. 768   Topic: Division of Legal Fees 
May 12, 1982    
 
Digest: It is not improper for a full-time, salaried lawyer to permit his employer to claim a portion 

of his salary as a legal fee in a mortgage foreclosure. 
 
Ref: Rules 3-101 and 3-102 
 
 QUESTION 
 
An attorney is a full-time, salaried employee of a thrift institution.  The institution proposes to use 
the attorney-employee as its attorney in legal actions brought by it for foreclosure of mortgages.  
The question is whether the institution may claim, as additional indebtedness of the mortgagor, the 
portion of the attorney's salary that is attributable to his work in the foreclosure suit.  The 
Committee is asked to assume that the court, after being advised that the attorney is a full-time, 
salaried employee, will approve both the propriety and the amount of the legal fee. 
 
 OPINION 
 
The question is whether the attorney is sharing legal fees with a non-lawyer in violation of Rule 3-
102.  Since the institution is responsible for the lawyer's salary regardless of whether and to what 



 
 

 

extent a portion thereof is treated as additional indebtedness of the mortgagor, any such allowed 
amount is not merely passed on from the institution to the lawyer, as would be the case if the 
lawyer were not an employee, but is kept by the institution.  There is some support for the view 
that this constitutes the sharing of fees by an attorney with a layman, which would violate Rule 3-
102. 
 
On the other hand, it could be argued that since the client, were it represented by outside 
counsel,would be entitled to claim the fees charged by that counsel and thus incur no legal cost, it 
ought to be allowed to represent itself through a salaried lawyer and similarly accomplish the 
foreclosure without legal cost to itself. 
 
In the Committee's view, there is no actual fee sharing since the lawyer never becomes entitled to 
the fee; rather, the institution claims reimbursement for part of the compensation it pays the  
attorney.  Furthermore, the amount of the reimbursement claimed is only that portion of the 
attorney's salary that is attributable to the attorney's work on the foreclosure.  In this respect, the 
case differs from National Treasury Employees Union v. U.S. Department of Treasury, 656 F.2d 
848 (D.C. Cir. 1981), which held that a union could recover attorneys' fees equal only to its costs 
and could not recover for such fees based on the market value of the attorney's services.  The latter 
practice, in the court's view, would involve unethical fee splitting, in violation of Rule 3-102, and 
enable the union to engage in the unauthorized practice of law in violation of Rule 3-101. 
 
It may be that the statute authorizing the allowance of fees would not be construed by the court to 
cover a "fee" consisting of part of the salary of the in-house lawyer, but assuming it does (as the 
Committee is asked to assume), the Committee does not regard the arrangement as unethical. 
 


