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ISBA Advisory Opinions on Professional Conduct are prepared as an educational service to 
members of the ISBA.  While the Opinions express the ISBA interpretation of the Illinois 
Rules of Professional Conduct and other relevant materials in response to a specific 
hypothesized fact situation, they do not have the weight of law and should not be relied upon 
as a substitute for individual legal advice. 
 
 
This Opinion was AFFIRMED by the Board of Governors in January 2010.  Please see the 
2010 Illinois Rule of Professional Conduct 1.5(e).  See also ABA Formal Opinion 90-357.  This 
opinion was affirmed based on its general consistency with the 2010 Rules, although the 
specific standards referenced in it may be different from the 2010 Rules.  Readers are 
encouraged to review and consider other applicable Rules and Comments, as well as any 
applicable case law or disciplinary decisions.  
 
 
Opinion No. 776   Topic: "Of Counsel" 
March 26, 1982    Relationships:  Referral Fees 
 
Digest:  (1) A firm may not show an "Of Counsel relationship with lawyers who are receivers 

of legal business. 
 
  (2) A firm may accept a forwarding or referral fee. 
 
Ref:  Rule 2-107(a) 
  EC 2-13 
  Committee Commentary to Canon 2, Rule 2-107 
  Former ISBA DR 2-102 (A) (4) 
  ISBA Advisory Opinion No. 373 
  ABA Formal Opinion 330 
  ABA Informal Opinion 1378 
 
 FACTS 
 
A firm's letterhead and listing on the exterior door to its office show two lawyers as being "Of 
Counsel" to the firm.  The two lawyers who are "Of Counsel" maintain separate offices.  The firm's 
practice is separate from that of the Of Counsel attorney except when they are working together on 
a particular matter. 



  
 

 
When one of the "Of Counsel" lawyers is involved in a particular matter, the firm maintains full and 
final responsibility to the client with respect to such matters as estimates as to the probable time and 
cost of the "Of Counsel" lawyer's services, the timing of the legal services provided by the "Of 
Counsel" lawyer, and the quality of his services.  The firm itself works on each  
such matter both separately and together with the "Of Counsel" lawyer. 
 
The "Of Counsel" lawyers bill the firm at hourly rates that are some percentage (usually 20 percent) 
below the rate at which they would have billed similar work to their own clients.  The  firm then 
bills the work of the "Of Counsel" lawyers to the client at a rate which is substantially the same as 
the rate at which the "Of Counsel" lawyers would normally have billed his own clients  
directly for similar work.  The firm also bills the client for whatever time the firm itself spends on 
the client's work. 
 
 QUESTION 
 
The firm asks whether the "Of Counsel" relationship and the billing procedures used are proper 
under the Code of Professional Responsibility. 
 
 OPINION 
 
(1)  The Illinois Code of Professional Responsibility does not define the term "Of Counsel."  
However, former DR 2-102(A) (4) of the ISBA Code of Professional Responsibility provided, and 
current DR 2-102(A) (4) of the ABA Code of Professional Responsibility provides, as follows: 
 
 A lawyer may be designated "Of Counsel" on a letterhead if he has a continuing 

relationship with a lawyer or law firm, other than as a partner or associate. 
  
There are numerous ISBA and ABA ethics opinions providing guidance on the nature of the "Of 
Counsel" continuing relationship.  ISBA Opinion No. 373 explained the term "Of Counsel" as 
follows: 
 
 The term "Of Counsel" shown on a firm's letterhead or shingle is customarily used 

to indicate a former partner who is on a retirement or semi-retirement basis, or 
one who has retired from another partnership, from general private practice or 
from some public position and who remains or becomes available to the firm for 
consultation and advice, either generally or in a particular field. 

  
There, lawyers A and B had different offices in the same city, but attorney A served as co-counsel 
in trial matters for B on a regular basis.  The opinion held that the use of the term "Of counsel" 
would be improper and that a lawyer who maintains an independent office and law practice may not 
be shown as "Of Counsel" to any other lawyer or law firm. 
 
ABA Formal Opinion 330 also explained the "Of Counsel" continuing relationship in a similar 
manner. 



  
 

 
 The lawyer who is described as being "Of Counsel" with another lawyer or law firm 

just have a continuing or semi-permanent relationship with that lawyer or firm, and 
not a relationship better described as a forwarder-receiver of legal business...His 
relationship with that lawyer or firm must not be that of a partner...nor that of an 
employee...His relationship with the lawyer or law firm must be a close, regular, 
personal relationship like, for example, the relationship of a retired or semi-retired 
former partner, who remains available to the firm for consulting and advice, or a 
retired public official who regularly and locally is available to the firm for 
consultation and advice...While it would be misleading to refer to a lawyer who 
shares in the profits and losses and general responsibility of a firm as being "Of 
Counsel," the lawyer who is "Of Counsel" may be compensated either on a basis of 
division of fees in particular cases or on a basis of consultation fees...He is 
compensated as a sui generis member of that law office, however, and not as an 
outside consultant.  Generally speaking, the close, personal relationship indicated by 
the term "Of Counsel" contemplates either that the lawyer practice in the offices of 
the lawyer or law firm for which he is "Of Counsel" or that his relationship, for 
example by virtue of past partnership of a retired partner that  has led to continuing 
close association, be so close that he is in regular and frequent, if not daily, contact 
with the office of the lawyer or firm...The term obviously does not apply to the 
relationship which is merely that of a forwarder and receiver of legal business.  In 
short, the individual lawyer who properly may be shown to be "Of Counsel" to a 
lawyer or law firm is a member or component part of that law office, but his status is 
not that of a partner or an employee... 

  
In ABA Informal Opinion 1378, two firms shared adjoining office suites with a common entrance, 
common receptionist, common library and common equipment, and worked together on some legal 
matters.  However, the firms had separate phone numbers, maintained separate bookkeeping records 
and maintained separate partnership.  It was held that the two firms could not show on their 
stationery that the firms were "Of Counsel" to each other because such a showing could be 
misleading as to the relationship of the lawyer practicing under the firm name of either firm.  The 
opinion explained that each lawyer owed his loyalties and obligations to the firm of which he was a 
partner and that this loyalty could not be compromised by some type of an "Of Counsel"  
association owed to the other firm.  The opinion cited EC 2-13 (which is identical to ISBA EC 2-
13), which provides that  "in order to avoid the possibility of misleading persons with whom he 
deals, a lawyer should be scrupulous in the representation of his professional status." 
 
 
Under the circumstances, the fact that the firm and the "Of Counsel" lawyers hold themselves out to 
the public as having such a relationship and that the firm assumes responsibility for the  
timing and quality of the "Of Counsel" lawyer's work does not create the "Of Counsel" continuing 
relationship contemplated by the ethics opinions discussed above.  The "Of Counsel" lawyers 
maintained separate offices and appear to be the receivers of legal business forwarded by the firm.  
Moreover, the method used to compensate the "Of Counsel" lawyers is more in the nature of paying 
an outside consultant rather than as a sui generis member  



  
 

of the firm. 
 
We are of the opinion that an "Of Counsel" relationship does not exist and that it is not proper for 
the firm to show the two lawyers as "Of Counsel" on their letterhead, exterior door listing or 
elsewhere. 
 
(2)  With respect to the billing procedure used by the firm, Rule 2-107(a) provides that a lawyer 
shall not divide a fee for legal services with another lawyer who is not a partner in or associate of 
his firm, unless (1) the client consents in writing to the employment of the other lawyer after being 
advised in writing of certain specified relevant facts, (2) the division is made in proportion to the 
services performed and responsibility assumed by each, except where one lawyer refers work to 
another, and (3) the total fee of the lawyers does not exceed the reasonable compensation for all 
legal services they render to the client. 
 
Rule 2-107(a) is intended expressly to sanction payment of a fee to a referring lawyer where that 
lawyer takes no part in the actual handling of the case, so long as the referring lawyer assumes legal 
responsibility for the work of the receiving lawyer as though he were the  receiving lawyer's partner 
and the total fee of the lawyers does not exceed reasonable compensation for the legal services 
performed.  The Rule increases disclosure to the client, clarifies the obligations to the client of each 
lawyer involved, and discourages lawyers from retaining cases which could be better handled by 
others. 
 
 The public is best served by encouraging lawyers to refer matters to those more 

skilled in a particular area by permitting them to earn a referral fee so long  
 as there is full disclosure to the client and responsibility is maintained by the 

referring lawyer.  Committee Commentary to Canon 2, Rule 2-107.  
  
In view of Rule 2-107(a), the fee arrangement under which the "Of Counsel" lawyer is paid and the 
client billed for the work would appear to be permissible so long as (1) the client consented in 
writing to the employment of the other lawyer after having received written disclosure of certain 
pertinent facts relating to the referral, and (2) the receiving lawyer discloses to the client that the 
referring lawyer will receive a referral fee. 
 
 * * * 


