
 
 

 

 

ISBA Advisory Opinion on 
Professional Conduct 
 

 
 
ISBA Advisory Opinions on Professional Conduct are prepared as an educational service to 
members of the ISBA.  While the Opinions express the ISBA interpretation of the Illinois 
Rules of Professional Conduct and other relevant materials in response to a specific 
hypothesized fact situation, they do not have the weight of law and should not be relied upon 
as a substitute for individual legal advice. 
 
 
This Opinion was AFFIRMED by the Board of Governors in July 2010.  Please see the 2010 
Illinois Rules of Professional Conduct 1.7 and 1.9.  This opinion was affirmed based on its 
general consistency with the 2010 Rules, although the specific standards referenced in it may 
be different from the 2010 Rules.  Readers are encouraged to review and consider other 
applicable Rules and Comments, as well as any applicable case law or disciplinary decisions.  
 
 
Opinion No. 790   Topic: Conflict of Interest- 
April 9, 1983    Multiple Clients 
      
Digest: A firm may not sue one of several multiple clients in a dispute over a matter 

arising out of the former representation where the firm represented all parties 
unless there is a waiver from all parties. 

 
Ref.: Rule 4-101; Rule 5-101; Rule 5-105; Rule 5-lO5(c); Rule 5-107; 
 ISBA Opinion 701 
 
FACTS 
A law firm acted as counsel for a trade association beginning in 1952.  In 1977, the firm 
represented the trade association as cocounsel in court and also represented six individual 
members of the trade association.  The matter was settled by agreement in 1981.  The firm that 
represented the trade association and the six individual members did not consent or know of the 
settlement order.  The firm remained as co-counsel of record up to the settlement order.  
Thereupon the firm and the trade association terminated their attorney-client relationship.  Some 
dissatisfied members of the trade association have asked the firm to represent them in a lawsuit 
against the trade association (which has not waived representation by the original counsel) 
alleging improper disbursal of settlement proceeds and a violation of an agreement giving the 
members the right to participate in the settlement proceeds. 
 



 
 

 

QUESTION 
The inquiry asks whether it is a violation of the Code of Professional Responsibility for the firm to 
proceed against the trade association under these facts and further asks whether the representation 
would be proper if the individual members to be represented by the firm waive any conflicts 
involved in the firm's former representation of the trade association. 
 
OPINION 
It is the opinion of the Committee on Professional Responsibility that neither the attorney nor his 
firm may represent individual members of the trade association against the trade association when 
the firm has previously represented both the trade association and the individual members in 
disputes arising out of the same factual situation.  The Committee believes that obvious problems 
may or could arise under Rule 4-101 mandating the preservation of confidences and secrets of a 
client, under Rule 5-101 requiring an attorney to refuse employment when the interests of a lawyer 
may impair his independent professional judgment or when it is obvious that he would be involved 
in the litigation as a witness, under Rule 5-105 requiring a lawyer to refuse to accept employment 
if the interests of another client may impair the independent professional judgment of the lawyer, 
and finally, under Rule 5-107(c) stating, "A lawyer shall represent his client with undivided 
fidelity." 
 
In the facts set forth above, the firm represented the trade association as counsel on a long-
standing basis, participated in a lawsuit wherein the firm represented some individual members of 
the association and the association itself and remained counsel of record in the suit until the case 
was settled. 
 
The fact that some or all of the clients of the firm entered into the settlement through co-counsel 
without the knowledge or consent of the firm and thereupon discharged the firm as counsel for the 
trade association, does not terminate the ethical responsibilities of the firm toward the association 
in matters wherein the firm represented the association.  It is insufficient to obtain a waiver from 
only some of the multiple clients represented by the firm in the litigation.  Under Rule 5-105(c), a 
waiver would be effective only if each client consents after full disclosure of the possible effect of 
the representation on the exercise of the independent professional judgment on behalf of all clients 
involved. 
 
This committee has rendered many opinions to this same effect and attention is directed to a recent 
discussion of this matter in ISBA Opinion 701 issued January 6, 1981. 


