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This Opinion was AFFIRMED by the Board of Governors in July 2010.  Please see the 
2010 Illinois Rule of Professional Conduct 7.5(c).  See also ABA Formal Opinion 90-357.  
This opinion was affirmed based on its general consistency with the 2010 Rules, although 
the specific standards referenced in it may be different from the 2010 Rules.  Readers are 
encouraged to review and consider other applicable Rules and Comments, as well as any 
applicable case law or disciplinary decisions.  
 
 
Opinion No. 817  Topic: "Of Counsel" and "Counsel" 
December 4, 1982   Relationships; Lawyer-Legislator 
 
Digest: A legislator having a relationship with a law firm sufficient to satisfy traditional notions of 

what constitutes "of counsel", but not "actively and regularly" practicing law as a member of 
the firm, may be held out as "of counsel" to the firm. 

 
Ref.: Rule 2-102(a) 
 ABA DR 2-102(a)(4) 
 Former ISBA DR 2-102(a)(4), 2-102(b) 
 ISBA Opinion Nos. 352, 373, 433, 657, 776 
 ABA Formal Opinion 330 
 ABA Informal Opinions 710, 1134 and 1205 
 CBA Opinion 71-9 
 
FACTS 
A firm is in the process of developing a relationship with an Illinois legislator who wishes to use the 
firm's office as a base for practicing law for his own clients as well as to do certain work on behalf 
of the firm's existing clients.  Due to the nature of his work in the legislature, he will be in the firm's 
office only on an intermittent basis, although the work he does will likely be typed and sent from the 
firm.  The legislator maintains no independent office from which he practices law, although he has a 
local office in his capacity as a state legislator. 



 
QUESTION 
Whether it is appropriate for the legislator to be termed "of counsel" or "counsel" to the firm. 
 
OPINION 
The issues presented by the present inquiry are essentially two-fold: 
 
 (a)  whether the relationship described by the inquiring attorney fits within the 

traditional definition of what constitutes an "of counsel" or "counsel" relationship; 
and 

 (b)  whether such designation, if otherwise appropriate, is precluded by Rule 2-
102(a), which deals specifically with the proper designation of lawyers assuming 
legislative, judicial, or other similar posts or offices. 

 
As regards to the first such issue, it is our view that the proposed relationship does satisfy the 
traditionally accepted test of what constitutes an "of counsel" relationship.  The nature of such a 
relationship has often been discussed in our prior opinions and elsewhere, and reference is made to 
our recent Opinion 776, dated March 27, 1982, for a comprehensive discussion of the issue.  See 
also ISBA Opinions 373, 433, 657 and ABA Formal Opinion 330.  Suffice it to say that the 
proposed relationship as described by the inquiring attorney is of a continuing nature such as would 
satisfy the "of counsel" definitions contained in former DR 2-102(a)(4) of the ISBA Code of 
Professional Responsibility and current DR 2-102(a)(4) of the ABA Code of Professional 
Responsibility.  Moreover, it is equal to or in excess of the semi-retired/consultation relationships 
recognized as proper for "of counsel" designation in ISBA Opinions 373 and 433 and ABA 
Informal Opinion 710.  In fact, the proposed relationship is closely analogous to that in ISBA 
Opinion 657, wherein an attorney who intended to rent space from a firm in order to conduct a 
modest practice, and who would be available to the firm for consultation, was deemed to stand in an 
"of counsel" relationship to the firm.  The present relationship suffers from none of the infirmities 
found in ISBA Opinions 373 and 776, such as the maintenance of separate practice or law offices, 
or a relationship which is essentially that of a forwarder or receiver of business.  It is thus our view 
that the relationship described by the inquiring attorney is, absent other considerations, one which 
may appropriately be described as "of counsel". 
 
The second question raised by the present inquiry is more complex.  We are advised that the 
legislator who is the subject of this inquiry would be in the law firm's office only on an intermittent 
basis.  Rule 2-102(a) provides: 
 
 "A lawyer who assumes a judicial, legislative, or public executive or administrative 

post or office shall not permit his name to remain in the name of a law firm or to be 
used in professional notices of that firm during any significant period in which he is 
not actively and regularly practicing law as a member of the firm, and during such 
period  other members of the firm shall not use his name in the firm  name or in 
professional notices of the firm."  (Emphasis added) 

 
It does not appear in the present instance that the legislator's activity rises to the level of an active 
and regular practice of law as a member of the firm.  It is apparent that Rule 2-102(a) would thus 



preclude him from being identified as a partner or associate of the firm.  However, it is less clear 
whether this Rule would also preclude him from acting "of counsel" to the firm. 
 
Prior ISBA Opinions provide little guidance.  While ISBA Opinion 352 does make reference to a 
possible "of counsel" designation of a legislator seeking to affiliate with a law firm, it neither 
analyzes such issue in light of any statutory scheme nor even sanctions the designation on the facts 
there presented. 
 
However, certain informal opinions of the ABA, as well as by The Chicago Bar Association 
Committee on Professional Responsibility, have interpreted identical language as contained in 
former  
DR 2-102(B) of the Illinois Code of Professional Responsibility as being applicable to the question 
of a legislator's "of counsel" designation.  Thus, in ABA Informal Opinion 1134, the "actively and 
regularly practicing law" requirement was deemed applicable, without analysis, to the question of 
whether a legislator may be shown as "counsel" to a firm.  (It should be noted that the legislator 
there involved was determined to have satisfied such statutory standard although his activities with 
the firm appeared no more "active" and "regular" than those involved here".  The finding of such 
opinion was followed in ABA Informal Opinion 1205.  Similarly, CBA Opinion 71-9 concluded 
without any discussion of the issue that the prohibitions of former DR 2-102(B) applied to a 
legislator's designation as "of counsel". 
 
Despite this authority, we are of the contrary view that Rule 2-102(a) does not preclude a legislator 
otherwise satisfying the traditional notion of an "of counsel" relationship from being so held out by 
the firm.  Rather, it is our belief that Rule 2-102(a) is designed only to preclude a legislator from 
holding himself out as being engaged in something he is not - the active, regular practice of the law. 
 The Rule is designed to prevent the deception or misleading of the public.  However, no such false 
impression is given if the person described as "of counsel" is honestly performing the functions of 
such.  In this regard, we see no more reason to preclude a legislator from accurately being described 
as being in an "of counsel" relationship than would exist in a similar relationship involving a semi-
retired person.  To the contrary, a deception would be committed on the public were a legislator to 
be designated as "of counsel" when in fact his relationship and involvement with the firm were 
sufficient under the Rule to authorize his being held out as a member of the firm.   
 
Moreover, such an interpretation of the Rule as requiring a legislator's involvement to be the same 
in order to be held out as either "of counsel or a member of the firm would render the "of counsel" 
designation in such instance superfluous.  Such is not, in our view, the intention of Rule 2-102(a). 
 
We recognize that the result here reached could more easily have been arrived at, as it was in ABA 
Informal Opinion 1134, by merely characterizing the intermittent relationship involved here as 
being sufficient to constitute the regular and active practice of law on the part of the legislator.  
However, such would have had the effect of at the same time rendering such intermittent activity 
sufficient under Rule 2-102(a) to justify a holding out of the legislator as a practicing member of the 
firm.  This in our view would have undermined the purpose of Rule 2-102(a). 
 
Finally, we note that the inquiring attorney has also inquired as to the propriety of describing the 
legislator as "counsel" to the firm.  It appears that such term has no generally recognized meaning 



and has, when referred to, been deemed interchangeable with "of counsel".  See ABA Informal 
Opinions 1134 and 1205.  Thus, in order to prevent needless confusion as to the true relationship 
existing, it is our opinion that only the term "of counsel" should be used. 
 
 
 * * * 


