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ISBA Advisory Opinions on Professional Conduct are prepared as an educational service 
to members of the ISBA.  While the Opinions express the ISBA interpretation of the Illinois 
Rules of Professional Conduct and other relevant materials in response to a specific 
hypothesized fact situation, they do not have the weight of law and should not be relied 
upon as a substitute for individual legal advice. 
 
 
This Opinion was AFFIRMED by the Board of Governors in July 2010.  Please see the 
2010 Illinois Rules of Professional Conduct 5.3 and 7.2(b) with its Comments [5-8].  See 
also ISBA Ethics Advisory Opinion 88-8.  This opinion was affirmed based on its general 
consistency with the 2010 Rules, although the specific standards referenced in it may be 
different from the 2010 Rules.  Readers are encouraged to review and consider other 
applicable Rules and Comments, as well as any applicable case law or disciplinary 
decisions.  
 
 
Opinion Number 827   Topic: Recommending Professional 
(April 9, 1983)    Employment; Utilizing Services of Referring 

Organization; Contributions to Referring 
Organizations. 

  
Digest:  An attorney may not, pursuant to an arrangement with an organization which 

refers work to the attorney, employ the clerical or paralegal services of that 
organization for compensation, nor may the attorney make voluntary periodic 
contributions to that organization. 

 
Ref:  Canons 2 and 3 
  Rules 2-103(d); 3-101(b)  
  EC 2-8 
 
FACTS 
A tenants' organization proposes to refer its members' claims to the inquiring attorney for 
handling on a contingent basis.  The organization has requested the attorney to employ the 
clerical and paralegal services of the organization in connection with referred claims. 
 



  
 

QUESTIONS 
(1) Whether the attorney may employ and compensate the organization for clerical services 
on either a contingent or non-contingent basis? 
(2) Whether the attorney may employ and compensate the organization for paralegal 
services? 
(3) Whether the attorney may make voluntary contributions to the organization on a periodic 
basis? 
 
OPINION 
 
(1) Rule 2-103(d) provides that: 
 
 "A lawyer shall not promise or give another person anything of value to initiate contact 

with a prospective client on behalf of the lawyer." 
 
The employment for compensation of the organization's clerical services would be "of value" to 
the organization which, as the  
inquiry points out, needs the money to help fund its operations.  Accordingly, although the 
attorney may employ the clerical services of the organization on an ad hoc basis, he may not do 
so pursuant to an arrangement whereby such employment is a condition to, or in consideration 
of, the referrals by the organization. 
 
(2) The foregoing considerations apply equally to the employment for compensation of the 
organization's paralegal services.  In addition, Rule 3-101(b) provides that: 
 
 "A lawyer may delegate work to a non-lawyer employed by him if the  lawyer in fact 

supervises the non-lawyer and assumes complete responsibility for the work of the non-
lawyer." 

 
Although the paralegal work provided by the organization may be subject to the supervision of 
the attorney, and although the attorney may assume responsibility for the paralegal work product, 
the fact that the paralegal is the employee of the organization rather than of the attorney would 
preclude him from utilizing that service, pursuant to the aforesaid Rule.  The Committee 
Commentary to the Rule also refers to the requirement that the paralegal be employed by the 
attorney. 
 
(3) EC 2-8 provides that: 
 
 "A lawyer should not compensate another person for recommending him, for influencing 

a prospective client to employ him, or to encourage future recommendations." 
 
A voluntary contribution by the attorney to the organization would not appear to violate the 
literal requirements of Rule 2-103(d) or of ED 2-8.  However, if such contributions are made on  
a "periodic" basis, it would be difficult to believe that they were not being made pursuant to a 



  
 

tacit arrangement in consideration of the referral work. Accordingly, this Committee is of the 
opinion that the intent of Rule 2-103(d) would be violated by such a practice. 


