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ISBA Advisory Opinions on Professional Conduct are prepared as an educational service 
to members of the ISBA.  While the Opinions express the ISBA interpretation of the Illinois 
Rules of Professional Conduct and other relevant materials in response to a specific 
hypothesized fact situation, they do not have the weight of law and should not be relied 
upon as a substitute for individual legal advice. 
 
 
This Opinion was AFFIRMED by the Board of Governors in July 2010.  Please see the 
2010 Illinois Rule of Professional Conduct 1.2(e).  This opinion was affirmed based on its 
general consistency with the 2010 Rules, although the specific standards referenced in it 
may be different from the 2010 Rules.  Readers are encouraged to review and consider 
other applicable Rules and Comments, as well as any applicable case law or disciplinary 
decisions.  
 
 
Opinion No. 840  Topic: Referrals and referrals fees; 
January 4, 1984   "Of Counsel" and "Affiliate" relationships. 
 
Digest:  The Code of Professional Responsibility does not sanction the creation of a network 

of independent attorneys to whom a law firm is contractually committed to obtain 
and subcontract legal work. 

 
The relationship between a law firm and attorneys with whom it contracts to perform 
services for its clients does not support "Of Counsel" or "Affiliate" designation. 

 
Ref.:  Rules 2-107(a), 2-103(d), 5-107(c) 
  Committee Comments, Canon 2. 
  EC 2-13 
  ISBA Opinions 764, 776, 817, 826 
  ABA Formal Opinion 330 
 
 FACTS 
 
A law firm actively solicits attorneys to enter into a network of contractual agreements whereby the 
attorneys will provide legal services required by clients of the law firm in exchange for the law 
firm's undertaking to use its best efforts to obtain work to be subcontracted to the attorneys.  The 
contracts entered into provide that the attorneys are to be deemed independent contractors rather 



than employees of the law firm, and that the law firm retains the exclusive right of assignment of 
legal work to the various affiliated attorneys.  Both the law firm and attorneys are stated in the 
contract to be deemed counsel to the client, but the law firm is to be the sole judge of the quality of 
legal services being rendered, retaining the right to withdraw any work deemed deficient.  Fees for 
legal services performed are to be paid by the client directly to the law firm, with the attorney 
performing the work to receive a specified percentage of the fees from the law firm.  The law firm is 
to be designated as "of counsel" to the attorneys on all matters assigned to the attorneys, with the 
attorneys being listed on the law firm's letterhead as "affiliates".  The attorneys are also to be 
allowed to serve as "of counsel" to the law firm on certain matters as agreed between the parties.  
Finally, the attorneys are precluded from independently agreeing to perform work for clients who 
they have worked for pursuant to an assignment from the law firm. 
 
 QUESTIONS 
 
1. Is the proposed creation of a network of "independent contractors" to whom the work of the 
law firm is to be assigned pursuant to contractual agreement violative of the Code of Professional 
Responsibility? 
 
2. Can the law firm and attorneys under the proposed plan appropriately be designated as "of 
counsel" or "affiliates"? 
 
 OPINION 
 
In our view, the proposed plan, pursuant to which the law firm is contractually committed to obtain 
and subcontract work to a network of independent attorneys violates numerous provisions of the 
Code of Professional Responsibility. 
 
Initially, the contractual and obligatory nature of the law firm's undertaking to refer matters to its so-
called affiliated attorneys puts the present situation beyond the purview of permitted activity under 
Rule 2-107(a).  The Rule, while generally serving to sanction a division of fees between referring 
and receiving counsel, has as its purpose the promotion of the public interest by encouraging 
lawyers to refer matters to those more skilled in a particular area.  (See Committee Comments, 
Canon 2.)  This end would not be served by a sanction of the present plan, which, by contractually 
mandating the referral of cases to a multitude of independent attorneys, could well result in the 
referral of cases on an ad hoc basis for the sole purpose of satisfying contractual commitments.  
Thus, while Rule 2-107(a) permits and even encourages a referral of cases and division of fees in 
appropriate circumstances, we do not believe that a contractual and obligatory plan of referral such 
as is presented here is sanctioned by the provisions of the Rule. 
 
The proposed plan also conflicts with Rules 5-107(c), which prohibits a lawyer from permitting a 
person who recommends, employs or pays him to render legal services for another to direct or 
regulate his professional judgment in rendering the services.  In the present instance, the referring 
law firm remains the sole judge of the quality of services, and retains the right to withdraw work 
previously assigned.  This fact, when viewed in light of the overall relationship between the parties 
to the contract, serves to undermine the independence of the affiliate attorneys contrary to  
the dictates of Rule 5-107(c) and obviates a well settled principle that it is a client's right to retain or 



discharge his lawyer. 
 
Rule 2-103(d) lends further support for our conclusion.  That rule prohibits a lawyer from promising 
or giving another person anything of value to initiate contact with a prospective client on behalf of 
the lawyer.  In our view, the entry into a contractual commitment whereby the affiliated attorneys 
undertake the performance of work for the law firm's clients under penalty of suit for breach of their 
obligations constitutes the giving of such value or consideration to the law firm as to violate Rule 2-
103(d). 
 
Finally, even where the relationship between the law firm and attorneys otherwise appropriate, we 
do not believe it would in any event support an "of counsel" or "affiliate" designation between the 
parties.  As recognized in ISBA Opinion 776, as well as ABA Formal Opinion 330, the lawyer who 
may properly be shown as "of counsel" to a law firm is a member or component part of that law 
firm and not one who, as in the present instance, stands in a relationship best described as a 
forwarder or receiver of legal business.  See also ISBA Opinions 817, 826.  Use of an "of counsel" 
designation under the present circumstances would thus be inappropriate.  Similarly, the term does 
not appear to have a generally recognized meaning and may be misleading to the general public.  
See ISBA Opinions 764, 776, EC 2-13. 
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