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ISBA Advisory Opinions on Professional Conduct are prepared as an educational service 
to members of the ISBA.  While the Opinions express the ISBA interpretation of the Illinois 
Rules of Professional Conduct and other relevant materials in response to a specific 
hypothesized fact situation, they do not have the weight of law and should not be relied 
upon as a substitute for individual legal advice. 
 
 
This Opinion was AFFIRMED by the Board of Governors in July 2010.  Please see the 
2010 Illinois Rules of Professional Conduct 1.7 and 1.8.  This opinion was affirmed based 
on its general consistency with the 2010 Rules, although the specific standards referenced 
in it may be different from the 2010 Rules.  Readers are encouraged to review and consider 
other applicable Rules and Comments, as well as any applicable case law or disciplinary 
decisions.  
 
 
Opinion No. 841   Topic: Potential Conflict of Interest 
July 15, 1983       
 
Digest:  A lawyer-member of Attorney's Title Guaranty Fund, Inc., when representing a 

seller obligated to provide title insurance as part of real estate transaction, need not 
obtain the purchaser's consent to place the insurance with Attorney's Title. 

 
Ref.:  Rule 5-101(a); ISBA 
  Opinion No. 227; ABA Formal Opinion 304 
 
 FACTS 
 
The Attorney for a seller in a real estate transaction is also a shareholder-member and authorized 
signatory of Attorneys' Title Guaranty Fund, Inc.  He intends to utilize the services of such company 
to satisfy his client's contractual obligation to provide title insurance.  The seller has been fully 
apprised of his attorney's relationship with Attorney's Title and has consented to such company's 
acting as title insurer.  The purchaser, however, contends that, inasmuch as he is the person 
primarily relying on the title insurance, his consent is also necessary to the placing of such insurance 
with a title company in which the seller's attorney has an interest.  Absent such consent, the 
purchaser claims that a conflict of interest exists on the part of the seller's attorney. 
 
 QUESTION 



 
Is it a conflict of interest for the seller's attorney to obtain title insurance from a company in which 
the attorney has an interest without first obtaining the purchaser's consent? 
 
 OPINION 
 
In our Opinion No. 227, issued October 25, 1963, we adopted ABA  
Formal Opinion No. 304 recognizing the ethical propriety of bar related title insurance companies.  
At the same time, we recognized that an attorney obtaining title insurance from an affiliated title 
company, and possibly receiving a commission for so doing, must disclose his financial interest in 
the transaction to his client and obtain the client's consent thereto.   
 
The rationale for such a requirement is the possibility of a conflict of interest inherent in an 
attorney's representing a client while at the same time standing to profit from the client's purchase of 
title insurance from the attorney's affiliated company. 
 
The purchaser in the present instance would have us expand our prior Opinion to additionally 
require disclosure to and consent by the other party to the real estate transaction, a non-client of the 
attorney.  However, the rationale of our prior opinion does not apply to one not the attorney's client. 
 While recognizing the purchaser's foreseeable reliance on the title insurance obtained, as well as his 
status as the named insured on the policy issued, these facts do not create an attorney-client 
relationship so as to impose upon the seller's attorney a direct duty to the purchaser.  Absent such an 
attorney-client relationship, the provisions of Rule 5-101(a) dealing with the duty owed a client 
when the attorney's financial or personal interests may affect the representation do not apply.  Nor 
do we deem any other provision of the Code of Professional Responsibility to impose upon an 
attorney the duty to a non-client suggested by the purchaser here. 
 
The presence of insurance to provide reimbursement for a defective title may not be the equivalent 
to the purchaser of possessing merchantable title itself.  However, in our view this is a matter to be 
dealt with by way of the real estate contract between the parties, not by resort to ethical 
considerations.  The purchaser is entirely free to negotiate into the contract that he shall obtain the 
necessary title insurance or have a voice in the selection of the title insurer.  The contract in the 
present instance did not so provide, but instead placed the obligation of acquiring title insurance 
solely upon the seller.  In such instance, the seller's attorney, in obtaining such insurance pursuant to 
the contract, owes a duty of disclosure and consent only to his client, the seller.  In short, we find no 
possibility of a conflict of interest requiring the purchaser's consent under the present circumstances 
to the procurement of insurance from Attorneys' Title. 
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