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ISBA Advisory Opinions on Professional Conduct are prepared as an educational service 
to members of the ISBA.  While the Opinions express the ISBA interpretation of the Illinois 
Rules of Professional Conduct and other relevant materials in response to a specific 
hypothesized fact situation, they do not have the weight of law and should not be relied 
upon as a substitute for individual legal advice. 
 
 
This Opinion was AFFIRMED by the Board of Governors in July 2010.  Please see the 
2010 Illinois Rule of Professional Conduct 1.7.  See also ISBA Ethics Advisory Opinion 91-
11.  This opinion was affirmed based on its general consistency with the 2010 Rules, 
although the specific standards referenced in it may be different from the 2010 Rules.  
Readers are encouraged to review and consider other applicable Rules and Comments, as 
well as any applicable case law or disciplinary decisions.  
 
 
Opinion No. 870   Topic:  Conflict of Interest 
April 27, 1984   
 
Digest:  It is professionally proper for an attorney to represent a client when the attorney 

has a financial interest in a client's competitor only if there is consent of the client. 
 
Ref:  Rules 4-101(b), 5-101(a), 5-104(a),  
  ISBA Opinion No. 644 
 
FACTS 
Attorney is a principal stockholder and officer in a corporation.  The business the corporation 
conducts is in direct competition with another corporation that the attorney performed legal 
services for.  Part of the fees charged by the attorney to the client corporation consisted of future 
profits based upon the performance of the client corporation. 
 
QUESTION 
Whether it is a conflict of interest for an attorney who has a business interest in one corporation 
to represent a competitor of that corporation. 
 
OPINION 



  
 

There are several provisions of the Code of Professional Responsibility which apply to the 
factual situation presented.  Those provisions are: 
 
Rule 4-101(b)  Except when permitted under Rule 4-101(c) and (d), during or after termination 
of the professional relationship to his client, a lawyer shall not knowingly: 
 
  (1) Reveal a confidence or secret of his client; 
  (2) Use a confidence or secret of his client to the disadvantage of the client; or 
  (3) Use a confidence or secret of his client for the advantage of himself or of a 

third person, unless the client consents after full disclosure. 
 
Rule 5-101(a)  Except with the consent of his client after full disclosure, a lawyer shall not 
accept employment if the exercise of his professional judgment on behalf of his client will be or 
reasonably may be affected by his own financial, business, property or personal interests. 
 
Rule 5-104(a)  A lawyer shall not enter into a business transaction with a client if they have 
conflicting interests therein and if the client expects the lawyer to exercise his professional 
judgment therein for the protection of the client, unless the client has consented after full 
disclosure. 
 
It is obvious from the factual situation presented to the Committee that all of the above rules are 
applicable to the situation and that unless there is a full disclosure to, and waiver of any conflict 
by the client corporation, the lawyer cannot represent a corporation when he is the principal 
shareholder of and an officer of a competing corporation. 
 
Management, meaning directors, officers, and sometimes controlling shareholders, owe various 
duties to their corporation and sometimes to the community of corporate interests:  the 
shareholders, and, possibly, at least when the corporation is insolvent, the creditors.  Broadly 
speaking, the duties of management are (a)  to act intra vires and within their respective 
authority, (b) to exercise due care, and (c) to observe applicable fiduciary duties. 
 
In the course of his duties as an officer of one corporation and an attorney for another, he is 
certain to receive knowledge of a confidential nature concerning business activities, efforts to 
obtain future business or customers, information concerning threatened or potential litigation and 
other items of information too numerous to set forth.  Whether he receives this information as a 
primary shareholder, officer or attorney would make little difference.  The potential for a 
violation of the rules is simply too great and too obvious unless the client or clients are given full 
disclosure of the dual relationship of the attorney and consent to that relationship and waive any 
potential conflict or use of confidence by the attorney. 
 
In ISBA Opinion 644, this Committee discussed the issue of representation of multiple clients in 
the same transaction.  There we said that if it is obvious that each client can be adequately 
represented and if each client consents after full disclosure of the possible effect of such 
representation on the exercise of the lawyer's independent professional judgment on behalf of 



  
 

each client, then each multiple employment is professionally proper.  That same logic and 
reasoning is applicable to the lawyers' relationship with the client corporation in the matter 
presently under consideration.  However, as we said in Opinion 644, while a theoretical fact 
situation can be envisioned in which such representation would be professionally proper, 
whether in practice such employment is proper, whether in practice such employment is proper 
must depend upon the fact thereof and all doubts must be resolved against the employment. 


