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FACTS 
  
Mediator is a lawyer licensed in Illinois.  During a mediation conducted under the  
provisions of the Uniform Mediation Act, 710 ILCS 35, or the Not-For-Profit Dispute  
Resolution Center Act, 710 ILCS 20, lawyer-mediator becomes aware that a lawyer  
for one party participating in the mediation has committed an act that violates  
Illinois Rule of Professional Conduct 8.4 (c). 
 

QUESTIONS 
 

1. Does a lawyer-mediator have an obligation to report another lawyer’s violation of 
Illinois Rule of Professional Conduct 8.4 (c) when the lawyer-mediator learns of 
the violation during a mediation? 

2. Do confidentiality provisions in the Uniform Mediation Act or Not-For-Profit 
Dispute Resolution Center Act override a lawyer-mediator’s obligation to report 
another lawyer’s violation of Illinois Rule of Professional Conduct 8.4 (c) during 
a mediation? 

 
OPINION 

 
A. A lawyer has an obligation to report violations of Rule 8.4 (c), including when the 

lawyer is serving as a mediator. 
 
 
Illinois Rule of Professional Conduct 8.3 (a) states that “(a) lawyer who knows that 
another lawyer has committed a violation of Rule 8.4 (b) or Rule 8.4 (c) shall inform the 
appropriate professional authority.” Rule 8.4 (b) prohibits a lawyer from committing a 
“criminal act that reflects adversely on the lawyer’s honesty, trustworthiness or fitness as 
a lawyer in other respects; Rule 8.4 (c) prohibits a lawyer from engaging in “conduct 
involving dishonesty, fraud, deceit or misrepresentation.”  Rule 8.3 (c) provides, “This 
Rule does not require disclosure of information otherwise protected by the attorney-client 
privilege or by law or information gained by a lawyer or judge while participating in an 
intermediary program approved by a circuit court in which nondisciplinary complaints 
against judges or lawyers can be referred.” 
 
The facts state that the lawyer-mediator has learned that a lawyer for a party participating 
in the mediation has violated Rule 8.4 (c).  The committee understands the inquiry to 
suggest that the lawyer-mediator has knowledge, which “denotes actual knowledge of the 
fact in question.” See, Rule 1.0 (Terminology). The lawyer-mediator therefore knows that 
another lawyer has committed a violation of Rule 8.4 (c) and must report the lawyer.  
“The duty to report misconduct (under Rule 8.3) is absolute.”  Skolnick v. Altheimer & 
Gray, 191 Ill. 2d 214, 226, 730 N.E. 2d 4, 13 (2000); see also In re Himmel, 125 Ill. 2d 
531, 533 N.E. 2d 790 (1988). 
 
Rule 8.3 (a) requires such reporting even though the lawyer-mediator was serving as a 
mediator and not representing a client at the time the lawyer-mediator learned that the 
other lawyer had violated Rule 8.4 (c).  Nothing in Rule 8.3(a) restricts its application to 
particular circumstances such as to when a lawyer is representing a client.  Compare, e.g., 
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Rule 3.6 (a) (restricting application of the rule to a lawyer “who is participating or has 
participated in the investigation or litigation of a matter”); Rule 4.1 (restricting 
application to “in the course of representing a client”); Rule 4.2 (restricting application to 
“in representing a client”). 
 
Further, numerous authorities make clear that Rules of Professional Conduct which do 
not contain limitations on when they apply govern a lawyer’s conduct in all 
circumstances.  See, e.g., ISBA Opinions 85-3 and 93-1 (discussing ethical obligations of 
lawyer who also sells insurance); Va. Legal Ethics Opinion 1658 (citing Va. Legal Ethics 
Opinion 1185 (“a lawyer must comply at all times with applicable rules of the Code of 
Professional Responsibility, whether or not the attorney is acting in a professional 
capacity as a lawyer.”)). 
 
 
 

B. That a lawyer-mediator learns of another lawyer’s wrongful conduct during a 
confidential mediation may not extinguish the duty to report. 

 
The inquiry also asks whether the confidentiality provisions in the Uniform Mediation 
Act and the Not-For-Profit Mediation Center Act are “law” within the meaning of Rule 
8.3 (c).  
 
As noted above, Rule 8.3 (a) states that “a lawyer who knows that another lawyer has 
committed a violation of Rule 8.4 (b) or Rule 8.4 (c) shall inform the appropriate 
professional authority.” Both the Uniform Mediation Act and the Not-For-Profit 
Mediation Center Act have provisions that provide for confidentiality of certain 
communications made during mediation.  However, as detailed below, the Committee 
believes that neither of these provisions would prevent the lawyer-mediator from 
disclosing that a lawyer who represented a party in the mediation violated Rule 8.4 (c). 
 
Section 4 of the Uniform Mediation Act states that certain mediation communications are 
privileged. Section 6 (a)(6) of the Uniform Mediation Act provides that there is  “no 
privilege under section 4 for a mediation communication that is (6) except as otherwise 
provided in subsection (c) sought or offered to prove or disprove a claim or complaint of 
professional misconduct or malpractice filed against a mediation party, nonparty 
participant, or representative of a party based on conduct occurring during a mediation.” 
 
Section 6 (c) of the Uniform Mediation Act states that a mediator “may not be compelled 
to provide evidence of a mediation communication referred to in subsection (a)(6) or 
(b)(2).” 710 ILCS 35/6 (c).  The Committee understands this provision to bar a party to 
the mediation or other party from subpoenaing a mediator and forcing the mediator to 
testify about the mediation proceeding in a disciplinary proceeding.  However, the 
mediator remains capable under this section of disclosing a lawyer’s misconduct to 
disciplinary authorities.  Nor does the Committee believe that Rule 8.3(c), which does not 
require disclosure of information otherwise protected by law, would apply in this 
situation.   
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Further, the mediator does not have a client in the mediation, and thus the information 
regarding the other lawyer’s misconduct that was learned during the mediation would not 
constitute information “otherwise protected by the attorney-client privilege” under Rule 
8.3 (c).  Nor would the information about the other lawyer’s misconduct be considered 
confidential information pursuant to Rule 1.6, as the mediator would not be revealing 
information relating to the representation of a client. 
 
Likewise, the Not-For-Profit Dispute Resolution Center Act has a provision that prevents 
disclosure of certain information shared during a mediation.  Section 6 of the Not-For-
Profit Dispute Resolution Center Act states: 
 

All memoranda, work products, or case files of a qualified dispute resolution 
center and its mediators shall be confidential and shall not be subject to discovery 
or other disclosure in any judicial or administrative proceeding.  Any 
communication made during the resolution process by any participant, mediator, 
or any other person present at the mediation shall be a confidential 
communication. 
 

 
710 ILCS 20/6.  The Committee believes this section does not bar the lawyer-mediator 
from reporting that another lawyer involved in a mediation violated Rule 8.4 (c).  To find 
otherwise would be to find that lawyers may be immune from repercussions for false 
statements made before a mediator where as if the same statements were made before a 
judge, the lawyer would face possible sanctions. 
 
The Committee decided to reach these issues out of a sense of necessity, so that lawyers 
will have guidance on such issues.  The Committee further believes that disclosure is 
appropriate based upon (1) the importance the Illinois Supreme Court has placed on the 
obligation of lawyers to report serious misconduct by other lawyers, (2) the fact that the 
mediator has no fiduciary relationship with any person in the mediation whose rights 
might be compromised by effecting the duty to report, and (3) recognition that a lawyer 
should not be able to subvert the mediation process by engaging in misconduct, and then 
avoid discipline for such misconduct because of the confidentiality provisions contained 
in the Acts. 
 

CONCLUSION 
 
Under Illinois Rule of Professional Conduct 8.3 (a), a mediator who is also a lawyer 
licensed in Illinois must report another lawyer when the lawyer-mediator knows the other 
lawyer has engaged in conduct that violates 8.4 (c).  This duty to report exists even 
though the lawyer-mediator is not acting as a lawyer representing a client during the 
mediation.  Further, the Committee believes the confidentiality provisions of the Uniform 
Mediation Act and the Not-For-Profit Dispute Resolution Center Act do not abrogate the 
lawyer-mediator’s obligation to report the other lawyer’s misconduct. 
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