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FACTS 
 
Litigation has been initiated to contest a will and an associated trust.  The attorney 
representing the trustee under the will is likely to be called as a witness by the adverse party.  
The trustee’s attorney intends on turning the case over to trial counsel at the time the case 
proceeds to trial. 
  

QUESTIONS 
 
1. Can the trustee’s attorney serve as trial counsel until the commencement of trial? 
 
2. Can the trustee’s attorney serve as trial counsel until the time he or she is called as a 
witness? 
 
3. If the trustee’s attorney is limited in acting as trial counsel, can he or she continue to 
represent the trustee in all other trust related matters? 
  

OPINION 
 
Illinois Rule of Professional Conduct (“IRPC” or “Rule”) 3.7 addresses the ethics of a 
lawyer as a witness.  Rule 3.7(a) provides that: 
 
 A lawyer shall not act as an advocate at a trial in which the lawyer is  likely to be a 
necessary witness unless: 
 
 (1) the testimony relates to an uncontested issue; 
 (2) the testimony relates to the nature and value of legal services          
rendered in the case; or 
 (3) disqualification of the lawyer would work substantial hardship on the        
client.  
 
Based on the limited facts presented, the Committee presumes that none of the exceptions to 
IRPC 3.7(a) are applicable.  The question is how far the trustee’s attorney can continue to 
represent the client as the litigation progresses.   
 
The purpose of Rule 3.7 is to avoid situations where the trier of fact may be confused or 
misled by a lawyer acting as both advocate and witness.  IRPC 3.7, Comment [2].  See 
generally, Weil, Freiburg and Thomas, P.C. v. Sara Lee Corp., 218 Ill.App.3d 383, 160 
Ill.Dec. 773 (1st Dist. 1991).   The trier of fact might perceive the lawyer-witness as prone to 
distort the truth for his client, or conversely that the trier of fact might give more credibility 
to the testimony of an officer of the court.  It also places the lawyer in the position of 
vouching for his or her own credibility.  In any of these circumstances, a party may be 
unfairly prejudiced.  See Jones v. City of Chicago, 610 F.Supp. 350 (N.D. Ill. 1984).   
 
However, concerns about trier of fact confusion or party prejudice only arise when the 
lawyer-witness actually appears before the trier of fact.  Accordingly, neither the Rule nor 
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its purposes preclude a lawyer from participating in pre-trial litigation matters.  This appears 
to be the commonly held view and the Committee concurs.  E.g. Culebras Enterprises 
Corporation v. Rivera-Rios, 846 F.2d 94 (1st Cir. 1988)(lawyers engaged in pre-trial work, 
but not actual trial, did not violate Rule 3.7 and thus could be awarded attorneys fees).  See 
also e.g., Mercury Vapor Processing Techs., Inc. v. Village of Riverdale, 545 F.Supp.2d 
783, 789 (N.D. Ill. 2008)(“even if [the lawyer] later becomes a witness at trial or in an 
evidentiary proceeding, he is not prohibited from conducting discovery, drafting motions, or 
serving in some other capacity….”)  Accord, The Law Governing Lawyers, Restatement of 
the Law Third, Sec. 108, comment (c)(“A lawyer serving in a capacity other than that of a 
courtroom advocate is not precluded from being a witness for the lawyer’s client.).  It needs 
to be noted, however, that where the trustee’s attorney is on notice that he or she will likely 
be called as a necessary witness, Rules 1.2(c) and 1.4 likely apply to require the trustee to be 
informed, and potentially consent, to the limits on the trustee attorney’s representation.   
 
Under the above analysis, the trustee’s attorney in the hypothetical may participate in all 
pre-trial activities until the commencement of trial. 
 
Under the same analysis, the trustee’s attorney may not act as trial counsel up until he or she 
is called as a witness.  By beginning the trial and participating in full view of the trier of fact, 
all of the concerns sought to be avoided by the Rule come into play.  In the absence of one 
of the exceptions under Rule 3.7(a), none of which are presented in the hypothetical, the 
Committee believes appearing and acting as trial counsel in any portion of the trial is 
prohibited.    
 
Finally, Rule 3.7 only addresses situations where a party’s lawyer will likely be called as a 
necessary witness at trial.  Nothing in Rule 3.7 prohibits a lawyer who is a witness in one 
matter from representing a party in non-litigation, even related, matters.  Accordingly, in the 
hypothetical, it is permissible for the trustee’s attorney to continue to represent the trustee in 
all other legal matters not involving an appearance as a witness before a trier of fact.  
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