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Digest: It is improper for an estate planning attorney to charge a fee calculated 

solely as a percentage of the value of the estate. 
 
References: Illinois Rule of Professional Conduct 1.5(a); 

 
 In re Estate of Weeks, 409 Ill. App. 3d 1101, 950 N.E.2d 280 (4th Dist. 

2011); 
 

Goldfarb v. Virginia State Bar, 421 U.S. 773 (1975); 
 
Estate of Painter, 567 P.2d 820 (Colo. 1977);  
 
In re Estate of Platt, 586 So.2d 328 (Fl. 1991). 
 

FACTS 
 

 An attorney handling a decedent’s probate estate becomes aware that the attorney 
who prepared the decedent’s estate planning based his fee solely on a percentage of the 
assets in the estate.  The inquiring attorney believes the estate planning work to have been 
properly performed, but that the hourly charges for the estate planning services would 
have been far less than the percentage fee charged. 
 

QUESTION 
 

 Is an estate planning attorney’s charging of a percentage fee materially exceeding 
the hourly fee proper? 
 

OPINIONS 
 

 Several court decisions, including one recently decided in Illinois, have concluded 
that a probate attorney’s charging of a fee based solely on a percentage of an estate’s 
value is improper, and does not satisfy the benchmark requirement that a fee be 
“reasonable.” 
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 To this effect, in Estate of Painter, 567 P.2d 820 (Colo. 1977), the court held that 
a fee to probate counsel based upon a percentage of the value of the estate being probated 
was improper when viewed against a rule requiring that a fee be reasonable. 
 
 Similarly, the Florida court in In re Estate of Platt, 586 So.2d 328 (Fl. 1991), held 
that it was improper to determine the fees of a probate attorney solely according to a 
percentage of the value of the estate when the relevant statute provided, as does ours, that 
a number of factors be considered in determining the reasonableness of a fee.  The Court 
reflected that although the size of the probate estate is a factor which may be considered 
in determining reasonableness, it is not properly to be used as the sole controlling factor. 
 
 Most recently, the Illinois Appellate Court for the Fourth District reached a 
similar conclusion In re Estate of Weeks, 409 Ill. App. 3d 1101, 950 N.E.2d 280, (4th Dist 
2011).  There, the decedent’s probate attorney sought to charge a fee in the amount of 3% 
of the value of the probate estate, claiming that such a percentage fee was his customary 
charge for an estate of the size involved and that it was also the customary charge in 
neighboring counties for probating an estate of that size. 
 
 The trial court held that the application of such a percentage fee was not 
“reasonable” under governing sections of the Probate Act which provide, as does our 
Rule 1.5 (a), various factors to be considered in determining the reasonableness of a fee. 
Weeks, 409 Ill. App. 3d at 1109.  In so concluding, the trial court went so far as to 
compare the use of a percentage fee to an improper reliance on a fee schedule as was 
precluded in Goldfarb v. Virginia State Bar, 421 U.S. 773 (1975). 
 
 The Appellate Court in Weeks reached a similar conclusion, stating that 
reasonable fees must be determined on a case by case basis, and that the trial court 
properly applied the various factors set forth in the Probate Act, rather than a percentage 
fee based on the estate’s assets, in determining a reasonable fee.  Among the factors 
which the court stated are proper for consideration are the size of the estate, the work 
involved, the skill evidenced by the work, the time expended, the success of the effort 
involved, and the efficiency with which the estate was administered.  The Court went on 
to the state that “the most important factor is the amount of time spent on the estate,” and 
concluded its analysis by stating: 
 

“This court concluded almost three decades ago ‘[i]t is now well-established that 
fees may not be determined on the basis of fee schedules, and that “[c]learly, an 
award of fees in this case should have been based on the time spent by petitioners, 
the complexity of the work they performed, and their ability.  We conclude that 
this is what the trial Court did.” 
 
As did the Probate Act discussed in Weeks, Rule 1.5 (a) recites no less than eight 

(8) factors to be considered in determining the reasonableness of a fee, several of which 
may be relevant to the rendering of estate planning services.  Such factors include, in 
addition to the time and labor expended, the following considerations: 
 

(1) the novelty and difficulty of the questions involved, and the skill requisite 
to perform the service properly; 
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(2) the fee customarily charged in the locality for similar legal services; 
(3) the amount involved and the results obtained; 
(4) the nature and length of the professional relationship with the client; and  
(5) the experience, reputation and ability of the lawyer performing the service 

 
Moreover, the Comment to Rule 1.5 recognizes that even the considerations listed 

in Rule 1.5(a) are not exclusive, and that such Rule requires that the lawyer’s fees be 
reasonable ‘under the circumstances.” RPC 1.5, Comment [1]. 

 
 Accordingly, under the precedent and pursuant to Rule 1.5(a), the estate planning 
attorney’s having charged solely on the basis of a percentage of the size of the estate, 
without consideration of the time expended or the other factors recited by Rule 1.5(a), is 
unreasonable and improper.  On the other hand, however, we are not wholly in accord 
with the Court’s implication in Weeks that the time spent on the matter is in all instances 
the most important factor to be considered, to the exclusion of other factors which may be 
deserving of greater emphasis in any given instance.  Rather, consideration of all of the 
factors recited in Rule 1.5(a), and giving to each of their proper weight on a case by case 
basis, is necessary to arrive at a determination of reasonableness consistent with the 
dictates of Weeks. 
 
 In so concluding, we are also cognizant of the fact that each of the cases which we 
have cited, including Weeks, involved the propriety of a percentage fee in the probate of 
an estate, not in the planning of an estate.  It does not seem to us, however, that this 
distinction would warrant a result more favorable to an estate planner.  To the contrary, if 
a probate attorney, whose task would seemingly involve more uncertainty and 
unpredictability than that of an estate planner, cannot charge on a percentage basis, we 
see no reason why an estate planner should be allowed to do so. 
 
 Accordingly, while our opinion is not based solely on the fact, as posited by the 
inquiring attorney, that the estate planner’s percentage fee substantially exceeded what 
would have been an hourly fee, we are of the view that an estate planner’s charging of a 
percentage fee based solely on the size of the estate without regard to the time expended 
and the other considerations recited in Rule 1.5(a), is in appropriate.  
 
 
Professional Conduct Advisory Opinions are provided by the ISBA as an 
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legal advice.  The opinions are not binding on the courts or disciplinary agencies, 
but they are often considered by them in assessing lawyer conduct.  
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