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Digest:   A lawyer may participate in a networking group with other service professionals 

which refers clients to one another if: (a) the reciprocal referrals are not exclusive; 
(b) the lawyer requests prior consent from the client to give his or her name to 
someone in the networking group, although the better practice might be for the 
lawyer to give the name of the other “professional” to the client; (c) the client is 
informed of the existence of the referral agreement between the lawyer and the 
non-lawyer professional; and (d) the referral arrangement does not interfere with 
the lawyer’s professional judgment as to making the referral or providing 
substantive legal services. 

 
References: Illinois Rules of Professional Conduct 1.6(a), 2.1, 5.4, 7.1, 7.2, 7.3;  
 

ISBA Professional Conduct Advisory Opinion No.  97-01;  
 
ABA Formal Opinion No. 09-455;  
 
New York Rules of Professional Conduct 7.1(b)(2). 

 
FACTS 

 
 A group of business and professional people in a community has organized a not-for-
profit organization open to members who are interested in “networking” to obtain business 
contacts.  Members attend weekly meetings to describe to each other the services their business 
offers and to exchange the names and telephone numbers of persons with whom the members 
have had contact and who might be in need of the services of other members.  It is contemplated 
that members who receive the names and telephone numbers of leads from other members will 
then contact those leads.  There is an initiation fee and a monthly fee to remain a member.  The 
funds collected are allocated each week to a different member of the organization to advertise 
that member’s business in a local newspaper or journal. 
 



QUESTION 
  
 A lawyer interested in joining the “networking” group has inquired whether participation 
in its activities would violate the Illinois Rules of Professional Conduct (“RPC’s”). 
 

OPINION 
 
 The lawyer may participate in the networking group, albeit with certain restrictions to 
ensure the lawyer complies with the RPC’s. 
 
 With respect to the networking group itself, RPC 7.2(b) provides as follows: 
 

A lawyer shall not give anything of value to a person for recommending the lawyer’s 
services except that a lawyer may: 
 
(1) pay the reasonable costs of advertisements or communications permitted by this Rule; 
 
(2) pay the usual charges of a legal service plan or a not-for-profit lawyer referral service; 
 
(3) pay for a law practice in accordance with Rule 1.17; and 
 
(4) refer clients to another lawyer or nonlawyer professional pursuant to an agreement not 
otherwise prohibited under these Rules that provides for the other person to refer clients 
or customers to the lawyer, if 
 

(i) the reciprocal referral agreement is not exclusive, and 
 

(ii) the client is informed of the existence and nature of the agreement. 
 

Comment 8 to RPC 7.2 provides that while a lawyer “may agree to refer clients to 
another lawyer or nonlawyer professional, in return for the undertaking of that person to refer 
clients or customers to the lawyer,” this arrangement “must not interfere with the lawyer’s 
professional judgment as to making referrals or as to providing substantive legal services.”  This 
Comment references RPC 2.1, which requires a lawyer to “exercise independent professional 
judgment” as well as RPC 5.4, which bars a lawyer from allowing a person who recommends his 
or her services to “direct or regulate the lawyer’s professional judgment in rendering such legal 
services.” 
 

A further consideration is whether the lawyer breaches RPC 1.6(a) if the lawyer were to 
provide his or her client’s name and telephone number to another lawyer or to a nonlawyer 
professional member of the networking group.  With some exceptions that do not apply to the 
fact scenario, RPC 1.6(a), which governs “Confidentiality of Information,” provides, in pertinent 
part, that a “lawyer shall not reveal information relating to the representation of a client.”  
Comment 1 to RPC 1.6 states that the Rule “governs the disclosure by a lawyer of information 
relating to the representation of a client during the lawyer’s representation of a client.”  Although 
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the RPC’s do not specifically address whether a client’s identity is considered “confidential 
information,” it appears from other ethics opinions that this is so.   

 
For example, ABA Formal Opinion 09-455 considered the disclosure of client identities 

for conflicts purposes.  Citing the definition of information covered by Model Rule 1.6(a), which 
is “all information relating to the representation, whatever its source,” ABA Formal Opinion 09-
455 then opined that that “the persons and issues involved in a matter generally are protected by 
Rule 1.6 and ordinarily may not be disclosed unless an exception to the Rule applies or the 
affected client gives informed consent” (Emphasis added).  See also RPC 1.6, Comment [3].  
Further, with respect to client referrals, ISBA Advisory Opinion 97-01 (1997) concluded that a 
lawyer may give the names of his clients to a bank as potential customers for banking services, 
but must first obtain consent of his or her clients to do so.  See also Rule 7.1(b)(2) of the New 
York Rules of Professional Conduct (noting that an advertisement may include information as to 
“names of clients regularly represented, provided that the client has given prior written 
consent”).  Accordingly, an attorney should consider his or her client’s identity to be confidential 
information which cannot be disclosed without the client’s consent. 
 
 Thus, the lawyer’s participation in the networking group in question is permissible under 
RPC 7.2(b)(4) and RPC 1.6 provided that: (a) the reciprocal referrals are not exclusive; (b) the 
lawyer requests prior consent from the client to give his or her name to someone in the 
networking group, although the better practice might be for the lawyer to give the name of the 
other “professional” to the client; (c) the client is informed of the existence of the referral 
agreement between the lawyer and the non-lawyer professional; and (d) the referral arrangement 
does not interfere with the lawyer’s professional judgment as to making the referral or providing 
substantive legal services. 

 
With respect to initiation fees and monthly fees paid by the lawyer for membership in the 

networking group, those funds are used to advertise a different member’s business in a local 
newspaper or journal each week.  Because those funds will be used to pay the lawyer’s 
“reasonable costs of advertisements or communications,” as permitted by RPC 7.2(b), this does 
not violate the rule that a lawyer “shall not give anything of value to a person for recommending 
the lawyer’s services.”  The advertisements should comply with RPC 7.1, in that they should not 
be false or misleading.  

 
In regard to contacting potential clients to whom the lawyer is referred by other members 

of the networking group, RPC 7.3(a) is relevant and provides as follows: 
 

A lawyer shall not by in-person, live telephone or real-time electronic contact solicit 
professional employment from a prospective client when a significant motive for the 
lawyer’s doing so is the lawyer’s pecuniary gain, unless the person contacted: 
 

(1) is a lawyer; or 
 

(2) has a family, close personal, or prior professional relationship with the lawyer. 
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 RPC 7.3(c), however, does permit a “lawyer to solicit professional employment from a 
perspective client known to be in need of legal services in a particular matter” if the words 
“Advertising Material” appear on the outside of the envelope or at the beginning or ending of a 
recorded or electronic communication, unless the recipient of the communication is a person 
specified in RPC 7.3(a)(1) or (a)(2).   
 
 Accordingly, to the extent that the networking group contemplates that the lawyer will 
contact directly by phone, in person, or by real-time electronic contact, the potential clients to 
whom the lawyer is referred, such contact would violate RPC 7.3(a).  It would, however, be 
permissible for the lawyer to contact the potential client by mail or by recorded or electronic 
communication, provided the words “Advertising Material” appear on the envelope or 
communication as provided by RPC 7.3(c).  Accordingly, the lawyer participating in the 
networking group should obtain the mailing and email address for the potential client, rather than 
just the client’s phone number. 
 
 
Professional Conduct Advisory Opinions are provided by the ISBA as an educational 
service to the public and the legal profession and are not intended as legal advice.  The 
opinions are not binding on the courts or disciplinary agencies, but they are often 
considered by them in assessing lawyer conduct.  
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