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Digest: Attorney does not have an obligation under R.P.C. Rule 3.3 to tell the 

court that the unrepresented adversary has a defense based on a written 
agreement that the attorney’s client signed with the adversary and which 
the attorney now believes in good faith is unenforceable.  

 
References: Illinois Rules of Professional Conduct, Rule 3.3 
 
 

FACTS 
 

 Attorneys representing party A in litigation against unrepresented party B is 
aware that the two parties entered into a written agreement that would constitute a 
potential defense in favor of B, but the attorney has a good faith belief that the agreement 
is unenforceable.  Client A did not consult with the attorney before entering into the 
agreement.  
 

QUESTIONS 
 

 Must attorney advise the court of the agreement and potential defense? 
 

OPINIONS 
 

 Rule 3.3 requires attorneys to exercise candor in dealing with the courts.  For 
example, subsection (a)(1) provides that a lawyer “shall not knowingly fail to disclose to 
the tribunal legal authority in the controlling jurisdiction known to the lawyer to be 
directly adverse to the position of the client and not disclosed by opposing counsel,” and 
sub-section (a)(3) prohibits a lawyer from knowingly offering false evidence.  Together 
these sections require candor in dealing with the court.  
 



 As comment 2 observes, while a lawyer has a duty to present a client’s case with 
“persuasive force,” that duty is qualified by the lawyer’s duty of candor to the tribunal.  
The comment goes on to say that the lawyer “must not allow the tribunal to be misled by 
false statements of law or fact which the lawyer knows to be false.”  
 
 In the situation at hand, the lawyer is aware that the signed agreement between the 
lawyer’s client and the unrepresented party constitutes a potential defense to the lawyer’s 
client’s claim; however, the lawyer also has good faith belief that the agreement is 
unenforceable.  Under these circumstances the lawyer need not advise the court of the 
potential defense.  Rule 3.3 (a) (2) provides that a lawyer shall not knowingly fail to 
disclose legal authority known to the lawyer to be directly adverse to the position of the 
client or offer evidence that is false.  In the case at hand, the attorney has a good faith 
belief that the contract is unenforceable.  This good faith belief supports the conclusion 
that the lawyer’s failure to disclose the existence of the agreement does not contravene 
Rule 3.3.  
 
 Moreover, sub-section (a)(2) prohibits a lawyer from failing to disclose “legal 
authority” which is adverse to his or her client’s position.  The rule does not require the 
lawyer to disclose facts which are contrary to the client’s position.  Such disclosure, of 
course, would be an onerous burden in litigation, since a lawyer would generally be 
aware of “facts” contrary to his or her client’s position.  Here, the existence of an 
agreement which might exonerate the adversary is a fact which his not required to be 
disclosed by the lawyer.  The lawyer, of course, could be in violation of sub-sections 
(a)(1) or (a)(3) if her or she makes false statements about the agreement or its existence. 
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