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Rules of Professional Conduct, so an Illinois lawyer must reveal 
information relating to the representation of a client to the extent the 
lawyer reasonably believes necessary to prevent reasonably certain child 
sex abuse.  Whether an Illinois lawyer has a duty to report suspected child 
sex abuse under a federal statute is a question of law beyond the 
competence of the Committee. 
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FACTS 
 

 The inquiring lawyer, admitted in Illinois, works as a civilian lawyer providing 
legal assistance to military personnel and their families at a federal military facility.  A 
divorce client has disclosed to the lawyer that the client’s spouse had committed various 
infidelities, including soliciting sex from minors.  When the lawyer advised the client to 
report the matter to law enforcement authorities, the client expressed a strong reluctance 
to do so.  The client also claimed to lack proof of any actual sexual assault of minors 
although some of the spouse’s emails that the client claimed to have seen, which the 
lawyer has not seen, indicated that the spouse was interested in meeting children for sex.  



The lawyer asks whether there is a duty under the Illinois Rules of Professional Conduct 
or federal law to report this situation to the appropriate law enforcement authorities. 
 
 

OPINION 
 

 This inquiry raises issues of a lawyer’s duty to reveal information to prevent 
abuse of a minor.  The general rule governing client confidentiality is Illinois Rule 1.6, 
which provides in relevant part: 
 

(a) A lawyer shall not reveal information relating to the representation of a 
client unless the client gives informed consent, the disclosure is impliedly 
authorized in order to carry out the representation, or the disclosure is permitted 
by paragraph (b) or required by paragraph (c). 

(b) A lawyer may reveal information relating to the representation of a 
client to the extent the lawyer reasonably believes necessary: 

(1) to prevent the client from committing a crime in circumstances 
other than those specified in paragraph (c); 

  … 
(6) to comply with other law or a court order.  

(c) A lawyer shall reveal information relating to the representation of a 
client to the extent the lawyer reasonably believes necessary to prevent reasonably 
certain death or substantial bodily harm. 

 
As explained in Comment [3] to Rule 1.6, the rule “applies not only to matters 
communicated in confidence by the client but also to all information relating to the 
representation, whatever its source.”  See, e.g., ISBA Opinion 12-03 (January 2012) 
(identity of lawyer’s client protected).  Comment [3] also explains that a lawyer may not 
disclose protected information except as authorized by the Rules or other law.  
Paragraph (b) of the rule lists six situations where disclosure of client information by the 
lawyer may be permitted, but is not required.  Paragraph (b)(1) permits disclosure to the 
extent the lawyer reasonably believes necessary to prevent the lawyer’s client from 
committing certain crimes.  Because paragraph (b)(1) applies only to situations where the 
lawyer’s client is the potential perpetrator, it would not appear relevant to the situation 
presented, where the client’s spouse is the person who may intend a criminal act. 
 
 Paragraph (b)(6) permits disclosure to the extent the lawyer reasonably believes 
necessary to comply with “other law” or a court order.  Comment [12] to Rule 1.6 
explains that whether such other law supersedes Rule 1.6 is a question of law beyond the 
scope of the rules.  The Comment further explains that when disclosure of information 
relating to the representation appears to be required by other law, the lawyer must discuss 
the matter with the client to the extent required by Rule 1.4 (lawyer shall explain a matter 
to the extent reasonably necessary to permit the client to make informed decisions 
regarding the representation).  If, however, the other law requires disclosure, then 
paragraph (b)(6) permits the lawyer to make such disclosures as are necessary to comply 
with the law.   
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 There is a federal statute, 42 U.S.C. § 13031, concerning child abuse reporting.  
Paragraph (a) of § 13031 requires a person engaged in a professional capacity on federal 
land or in a federal facility who “learns of facts that give reason to suspect that a child has 
suffered an incident of child abuse” to report promptly to designated authorities.  
Whether this statute applies to the Illinois lawyer in the situation presented is a question 
of law beyond the competence of this Committee.  However, if § 13031 applies and 
requires a report, then the inquiring lawyer would be permitted by Rule 1.6(b)(6) to make 
the disclosures required to comply with the statute. 
 
 The other potentially relevant provision of Rule 1.6 is paragraph (c), which directs 
that a lawyer “shall” reveal information relating to the representation of a client to the 
extent the lawyer reasonably believes necessary to prevent reasonably certain death or 
substantial bodily harm.  In contrast to the permissive disclosures under paragraph (b), 
the duty to disclose under paragraph (c) to prevent reasonably certain death or substantial 
bodily injury is mandatory.  And this duty is neither excused nor negated by the client’s 
wishes or instructions.  See Balla v. Gambro, Inc., 145 Ill.2d 492, 502, 584 N.E.2d 104, 
109 (1991) (in-house lawyer “had no choice but to report to the FDA” employer’s plan to 
distribute defective dialysis machines).  At least twelve other states have a similar 
mandatory disclosure rule.  See Arizona Rule 1.6(b); Connecticut Rule 1.6(b); Florida 
Rule 4-1.6(b)(2); Iowa Rule 32:1.6(c); Nevada Rule 1.6(c); New Jersey Rule 1.6(b)(1); 
North Dakota Rule 1.6(b); Tennessee Rule 1.6(c)(1); Texas Rule 1.05(e); Vermont Rule 
1.6(b)(1); Washington Rule 1.6(b)(1); and Wisconsin Rule 20:1.6(b). 
 
 Also in contrast to paragraph (b)(1), paragraph (c) does not limit disclosure to acts 
of the lawyer’s client.  Thus, in the situation presented, the fact that the potential 
perpetrator is the client’s spouse rather than the client would not relieve the lawyer of the 
duty to disclose an otherwise reportable threat of death or substantial bodily harm.  
Whether there is a reportable threat will usually depend upon the specific circumstances 
because paragraph (c) requires that the lawyer “reasonably believes” that the disclosure is 
“necessary” to prevent “reasonably certain” death or substantial bodily injury.  In the 
situation presented, it is not clear whether the spouse’s alleged interest in meeting 
children for sex is a realistic threat to any particular child or merely a prurient fantasy.  
For there to be a mandatory duty to disclose, the threat must meet the tests of paragraph 
(c).  It should also be noted that paragraph (c) applies only to future harm rather than past 
conduct. 
 
 Finally, it seems clear that child sex abuse should be regarded as “substantial 
bodily harm” for purposes of Rule 1.6(c).  By definition, sex acts with minors are 
nonconsensual; and such activity likely involves violence and intimidation.  Comment c 
to § 66 of Restatement Third, The Law Governing Lawyers (2000), includes “child sexual 
abuse” in the definition of “serious bodily harm” for purposes of § 66, which permits a 
lawyer to use or disclose confidential client information when the lawyer reasonably 
believes necessary to prevent reasonably certain death or serious bodily harm to a person.  
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Professional Conduct Advisory Opinions are provided by the ISBA as an 
educational service to the public and the legal profession and are not intended as 
legal advice.  The opinions are not binding on the courts or disciplinary agencies, 
but they are often considered by them in assessing lawyer conduct.  
 
© Copyright 2012 Illinois State Bar Association  
 
 
  
 
 

 4


