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Digest: An attorney may not encourage a client to engage in the practice known as 

“taint shopping,” whereby a prospective client meets with an attorney for 
the sole purpose of disqualifying the attorney from representing an 
opponent. An attorney who participates in an initial consultation with a 
prospective client, but who is not retained by the prospective client, is not 
prohibited from later representing a client with materially adverse interests 
in the same or in a substantially related matter if: (a) before the 
consultation, the attorney obtained the prospective client’s informed 
consent of any conflict that might arise from the information disclosed by 
the prospective client; (b) even in the absence of an informed consent, the 
attorney did not receive information that could be significantly harmful if 
used in the matter; or (c) the attorney can establish that the prospective 
client revealed information to the attorney with no intention of retaining 
the attorney.  
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4.4(a), 8.4 
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  Montana Bar Ethics Op. 010830 (2000) 
 
  Virginia Legal Ethics Opinion 1794 (2004) 
 
 

FACTS 
 

 A family law attorney advises a divorce client to meet with other attorneys in the 
community for the sole purpose of creating a conflict of interest so that the client’s 
spouse could not retain the other attorneys in the divorce matter. The client then proceeds 
to meet with the other attorneys with no intent of retaining their services. 
 

QUESTION
 
1.  May an attorney advise a client to meet with other attorneys in the community 

 solely for the purpose of disqualifying the other attorneys from future 
 representation of an opponent? 

 
2.    If an attorney meets with a prospective client, may the attorney later represent a 
 client with materially adverse interests in the same or in a substantially related 
 matter? 
  

OPINION 
 

A. An attorney may not advise or direct a client to meet with other attorneys in the 
community solely for the purpose of disqualifying the other attorneys from future 
representation of an opponent. 

 
 Taint shopping refers to the actions of someone engaging in the strategic 
elimination of potential attorneys for an opposing party by consulting with those 
attorneys for the sole purpose of disqualifying them from future adverse representation. 
 
 Rule 8.4(c) of the Illinois Rules of Professional Conduct provides that it is 
professional misconduct for a lawyer to engage in conduct involving dishonesty, fraud, 
deceit, or misrepresentation. Rule 8.4(d) prohibits an attorney from engaging in conduct 
prejudicial to the administration of justice.  Rule 8.4(a) provides that it is improper for an 
attorney to violate the rules through the actions of another. Rule 1.2(d) prohibits an 
attorney from counseling a client to engage in conduct that the lawyer knows is 
fraudulent. Taint shopping requires the use of deceit in order to be effective and 
accordingly, an attorney may not advise a client to engage in such conduct. 
 
 Directing a client to engage in taint shopping also violates Rule 4.4(a) which 
provides, “In representing a client, a lawyer shall not use means that have no substantial 
purpose other than to embarrass, delay, or burden a third person or use methods of 
obtaining evidence that violate the legal rights of such a person.” As set forth in 
Comment [1] to Rule 4.4,“Responsibility to a client requires a lawyer to subordinate the 



interests of others to those of the client, but that responsibility does not imply that a 
lawyer may disregard the rights of third persons. It is impractical to catalogue all such 
rights, but they include legal restrictions on methods of obtaining evidence from third 
persons and unwarranted intrusions into privileged relationships, such as the client-
lawyer relationship.” Taint shopping interferes with the ability of another to retain the 
counsel of his or her choice and is thus just such an unwarranted intrusion into a 
prospective attorney-client relationship. Taint shopping burdens the unsuspecting lawyer 
to unnecessarily prepare for the initial consultation and participate in the meeting and 
assists in defeating the legal rights of other individuals to hire the counsel of their choice.  
See, e.g., Virginia Ethics Opinion 1794 (2004).  
 

B. An attorney who participates in an initial consultation with a prospective client, 
but who is not retained by the prospective client, is not prohibited from later 
representing a client with materially adverse interests in the same or in a 
substantially related matter if (a) the attorney obtained informed consent from the 
prospective client including consent that no information disclosed during the 
consultation will prohibit the lawyer from representing a different client in the 
matter; (b) even in the absence of informed consent, the attorney received no 
information that could be significantly harmful if used in the matter,  or (c) the 
attorney can establish that the prospective client revealed information to the 
attorney with no intention of retaining the attorney. 

 
 Generally, lawyers have a duty, in their representation of clients, to maintain the 
confidentiality of information relating to the representation pursuant to Rule 1.6 of the 
Illinois Rules of Professional Responsibility and to avoid impermissible conflicts of 
interest pursuant to Rules 1.7 through 1.9 of the Rules. However, lawyers’ duties to 
prospective clients are not as extensive as the duties to clients.  As the Restatement Third 
of the Law Governing Lawyers, sec. 15 cmt. B  notes, in explaining why the prospective 
client should not receive all the protections given to a client, “A lawyer’s discussions 
with a prospective client often are limited in time and depth of exploration, do not reflect 
full consideration of the prospective client’s problems, and leave both prospective client 
and lawyer free (and sometimes required) to proceed no further. Hence, prospective 
clients should receive some but not all of the protection afforded clients.” 
 
 Rule 1.18 addresses a lawyer’s obligations to prospective clients. The Rule 
provides as follows: 
 

(a) A person who discusses with a lawyer the possibility of forming a client-
lawyer relationship with respect to a matter is a prospective client. 
(b) Even when no client-lawyer relationship ensues, a lawyer who has had 
discussions with a prospective client shall not use or reveal information learned in 
the consultation, except as Rule 1.9 would permit with respect to information of a 
former client.  
(c) A lawyer subject to paragraph (b) shall not represent a client with interests 
materially adverse to those of a prospective client in the same or a substantially 
related matter if the lawyer received information from the prospective client that 



could be significantly harmful to that person in the matter, except as provided in 
paragraph (d). If a lawyer is disqualified from representation under this paragraph, 
no lawyer in a firm with which that lawyer is associated may knowingly 
undertake or continue representation in such a matter, except as provided in 
paragraph (d). 
 
(d) When the lawyer has received disqualifying information as defined in 
paragraph (c), representation is permissible if: 
 

(1) both the affected client and the prospective client have given informed 
consent, or  
 
(2) the lawyer who received the information took reasonable measures to avoid 
exposure to more disqualifying information than was reasonably necessary to 
determine whether to represent the prospective client; and that lawyer is timely 
screened from any participation in the matter and is apportioned no part of the 
fee therefrom. 

 
 Pursuant to the Rule, information given to a lawyer by a prospective client 
seeking legal representation is protected. Moreover, if the initial consultation with the 
lawyer is bona fide and the lawyer receives information from the potential client that 
could be significantly harmful, then the prohibitions against conflicts of interest could 
potentially preclude future representation of an adverse party. See also ISBA Op. 12-05 
(2012) and 95-04 (1995). 
 
 If, on the other hand, the person consulting with the lawyer was not genuinely 
seeking legal representation, then the Rule would not apply. Under the Rule, a 
prospective client is defined as “[a] person who discusses with a lawyer the possibility of 
forming a client-lawyer relationship.” As noted in Comment [2], “Not all persons who 
communicate information to a lawyer are entitled to protection under this Rule.” If the 
individual has no real expectation of retaining the attorney, then the individual would not 
qualify as a true prospective client and the reasonable expectation of confidentiality 
would be absent. See, e.g., Montana Bar Ethics Op. 010830 (2000). Thus, if the lawyer 
can establish that the prospective client revealed information to him or her with the sole 
intention of disqualifying the lawyer from future representation, then the prohibitions of 
Rule 1.18 would not apply. Unfortunately, proving such circumstances may be difficult.  
 
 Given the problems of proving the prospective client’s deceit, an attorney should 
consider limiting initial interviews with prospective clients so as to only obtain the 
information necessary to determine whether or not to undertake the new matter.  See, 
Rule 1.18, Comment [4]. If the lawyer obtains no information in the initial consultation 
that could be significantly harmful if used in the subsequent matter, then the lawyer 
would not be precluded from future adverse representation. Rule 1.18, Comment [6].  
Limiting information received at an initial consultation also has the added benefit of 



minimizing the imputation of any conflict to other members of the disqualified lawyers 
firm.  
 
 The lawyer may also wish to consider obtaining the informed consent of the 
prospective client. As set forth is Comment [5] to Rule 1.18: 
 

A lawyer may condition conversations with a prospective client on the person’s 
informed consent that no information disclosed during the consultation will 
prohibit the lawyer from representing a different client in the matter. See Rule 
1.0(e) for the definition of informed consent. If the agreement expressly so 
provides, the prospective client may also consent to the lawyer’s subsequent use 
of information received from the prospective client. 

 
Rule 1.0(e) defines informed consent as “the agreement by a person to a proposed course 
of conduct after the lawyer has communicated adequate information and explanation 
about the material risks of and reasonably available alternatives to the proposed course of 
conduct.” To be effective, the informed consent should identify the risks of disclosure of 
information to the lawyer in the initial consultation. See, e.g., ABA Formal Op. 90-358 
for more information regarding advance waivers of conflicts of interest.  
 

CONCLUSION 
 
 A lawyer may not advise or direct a client to engage in the practice commonly 
known as taint shopping whereby a client consults with other lawyers in the community 
for the sole purpose of disqualifying the other lawyers from future representation of an 
opponent.  A lawyer who meets with the prospective client is not prohibited from future 
adverse representation if the lawyer can prove that the prospective client had no intention 
of actually hiring the lawyer, if the lawyer received no information that could be 
significantly harmful to the prospective client pursuant to Rule 1.18,  or if the lawyer can 
demonstrate that the lawyer first obtained the informed consent of the prospective client 
pursuant to Rule 1.18 of the Illinois Rules of Professional Conduct.   
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