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improper without counsel’s consent, subject to an exception for direct 
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Reference: Illinois Rule of Professional Conduct 4.2; 

 ISBA Op. Nos. 794, 92-3, and 95-12; 

 ABA Opinion No. 97-408; 

 CBA Opinion No. 00-01. 

FACTS 

An attorney represents a client in a municipal tax case where an assessment of tax is 

pending. The attorney wants to communicate directly with one ofthe City's decision  

makers regarding policy issues underlying  application of the tax law to the property 

involved in the tax case, as well as to discuss a possible resolution  or settlement  of the 

case itself.  The attorney plans to notify the City attorney handling the matter ofhis 

intention to contact the City's representative, but not seek the City attorney's consent to 

such communications. 

 
 

QUESTION 
 

Can the attorney in the above circumstances communicate directly with the City's 

decision maker without first obtaining the City attorney's consent? 
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OPINION 
 

The present inquiry is governed by Rule 4.2, entitled "Communication with Person 

Represented by Counsel."   Such Rule is referred to as the "no-contact" Rule, and 

provides as follows: 

 

In representing a client, a lawyer shall not communicate about the 

subject of the representation with a person the lawyer knows to be 

represented by another lawyer in the matter, unless the lawyer has the 

consent of the other lawyer or is authorized to do so by law or a court order. 

 

The purpose of the Rule, as reflected in its Comments, is to prevent overreaching by 

adverse counsel, to preserve the attorney-client relationship from interference, and to reduce 

the likelihood of the disclosure of privileged or confidential information. 

 

At the same time, however, it is widely recognized that a constitutional right to 

petition the government exists which would be undermined by a strict application of the "no-

contact" Rule to communications with representatives of governmental bodies.  Thus, a 

relaxation of the Rule has been recognized to exist as to dealings with governmental 

representatives, premised on the exception stated in the Rule for communications which are 

authorized by law. 

Substantial authority exists on the issue in question.  In fact, our Committee has issued 

three previous Opinions, albeit somewhat aged, on the subject of communications with 

governmental representatives.  In Opinion No. 794, issued in 1982, we strictly applied the 

"no-contact" Rule in concluding that a lawyer for a landowner in an eminent domain 

proceeding was prohibited from communicating directly with represented employees of the 

condemning authority in an attempt to settle the case.  Although making reference to the 

authorized by law exception to the Rule, we did not analyze or apply such exception, 

concluding only that a lawyer should not communicate directly with municipal representatives 

known to be represented by counsel absent the prior consent of such counsel. 

 

The same result was reached in our Opinion No. 92-3, where we concluded that an 

attorney would be in violation of Rule 4.2 by communicating directly with a city's elected 

officials on the subject of pending litigation when those officials are known to be 

represented by counsel. 

 

However, in Opinion No. 95-12, we somewhat relaxed our strict application of the 

"no­contact" Rule as to communications with governmental representatives. The lawyer in 

that matter represented a client in defending against a municipal zoning ordinance violation 

proceeding. At the same time, the lawyer had submitted an application to the City on behalf of 

his client for review of the zoning underlying the ordinance violation proceeding.  Moreover, 

in pursuing such change of zoning, the attorney had cause to communicate directly with City 

zoning and building code officials concerning the property which was the subject of both the 

rezoning and the ordinance violation proceedings.  We concluded that the lawyer was 

prohibited by Rule 4.2 from communicating with represented city officials concerning the 
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pending ordinance violation proceeding, but that the prohibition did not extend to 

communications regarding the separate rezoning proceeding, such being deemed in the 

nature of a petition for the redress of a grievance and, as such, protected as being authorized 

by law under the language of Rule 4.2. 

 

A short time later, analysis of the authorized by law exception to contacts with 

governmental representatives was taken to a new level in the ABA's widely followed Formal 

Opinion No. 97-408. Such Opinion, like our previous Opinion No. 95-12, viewed the 

authorized by law exception as an extension of the constitutional right to petition the 

government for the redress of grievances and, derivatively, of ensuring a citizen's right of 

access to government decision makers.  Accordingly, it viewed that a balance must be drawn 

between the competing policy reasons behind permitting or prohibiting direct contact with 

represented governmental officials.   It resolved such competing interests by concluding that 

while contacts with represented government representatives are not categorically exempt 

from the no-contact provisions of Rule 4.2, such Rule does permit a lawyer representing a 

private party in a controversy with the government to communicate directly with 

government decision makers within the ambit of the right to petition the government subject to 

three conditions being met: (1) that the government official being contacted has the authority 

to take or recommend action in the controversy, (2) that the sole purpose of the communication 

is to address a  policy  issue,  "including  settling  the  controversy,"  and  (3)  that  the  

lawyer  provides  the government's counsel with reasonable notice of his intent to directly 

contact the government officials so as to afford an opportunity to obtain the advice of counsel 

before entertaining the communication. 

 

In fact, the Opinion goes so far as to cite a then existing Comment to the Rule to the 

effect that "[c]ommunications authorized by law include, for example, the right of a party to a 

controversy with a government agency to speak with government officials about the matter."  

The Opinion goes on to state, however, that in situations  where the right to petition 

governmental representatives for the redress of a grievance has no apparent applicability, 

either because of the position and authority of the officials to be contacted or because of the 

purpose of the proposed communications, Rule 4.2 still would serve to prohibit direct 

communications with government representatives without the prior consent of government 

counsel. 

 

The ABA's Formal Opinion has been viewed as the seminal authority on a lawyer's 

right to communicate directly with government officials, and although subject to some 

criticism, has been widely followed.  To this effect, the Chicago Bar Association,  in its 

Opinion No. 00-01 (2000), followed the ABA Opinion, stating that it sets forth appropriate 

guidelines in recognizing that while communications with represented government 

representatives are not exempt from the "no-contact" Rule,  communications  which  are  

inherent  in  a  citizen's  constitutional  right  to  petition  the government and have access to 

government decision makers are permitted even if the governmental body is represented by a 

lawyer in the matter.  Thus, consistent with the ABA Opinion, the CBA concluded that even 

without consent by the governmental attorney, a private attorney may approach a governmental 

official who has authority to take or recommend action in a controversy to discuss policy 

matters, including settling the controversy, so long as counsel for the party gives the 



4 

 

government lawyer prior notice of such intended contact. 

 

The Restatement of the Law Governing Lawyers arrives at a similar conclusion, but by 

means of a different route.  As stated, the ABA Opinion starts with the proposition that 

contacts with represented government representatives are subject to the prohibition of the 

"no-contact" Rule, but with an exception for direct contacts with government decision makers, 

provided that the sole purpose of the contact is to address a policy issue.  Section 110 of the 

Restatement comes at such issue from the opposite direction, starting with the proposition that 

the no-contact rule does not apply to communications with governmental representatives; 

stating that the rule does apply, however, to prohibit direct contact with respect to the 

negotiation or litigation of a specific claim; but excepting from such prohibition direct 

communications on an issue of general policy. Thus, under either the ABA rationale or the 

Restatement, we arrive at the same place; i.e., that direct contacts with a governmental 

decision maker in a controversy with a government entity are permissible, but only if the 

purpose of the contact is to address, in the language of the ABA Opinion, a policy issue, or, 

as stated in the Restatement, an issue of general policy. 

 

In light of the aforesaid authority, as well as the fact that the ABA  Rule 4.2 

interpreted in ABA Formal Opinion No. 97-408 is essentially identical to Illinois Rule 4.2, 

our inclination is to interpret our Rule consistent with the ABA and the CBA findings. We 

cannot do so, however, for the following reasons. 

 

First, the ABA Opinion, the CBA Opinion and the Restatement all conclude that 

direct communications with a governmental decision maker are permissible without the 

consent of the government attorney are those which address a policy issue.  In fact, the ABA 

Opinion states that the sole purpose of the communication must to be to address a policy 

issue.   What constitutes a policy issue, however, is at best problematic, especially in light of 

the ABA's and CBA's recitations that  policy  issues  such  as  are  appropriate  for  direct  

communication  with  a  governmental representative include “settling the controversy.”  The 

Restatement, however, does not go as far.  It instead reflects only that while communications 

on an issue of general policy are not prohibited, communications with respect to the 

negotiation or litigation of a specific claim are prohibited. We are in accord with this view. 

Thus, while we can accept the rationale of the ABA and CBA Opinions that communications  

regarding  the underlying  application  of  the tax law may be viewed as constituting a 

policy issue, we cannot agree that discussions or negotiations as to settling and resolving a 

specific tax assessment controversy similarly involve solely a policy issue. To this effect, we 

believe that our prior Opinion 95-12 was correct in concluding that a lawyer is prohibited by 

Rule 4.2 from communicating with represented city officials concerning a pending ordinance 

violation proceeding, although not prohibited from communicating with City officials regarding 

a separate re­ zoning proceeding as to the same property.  Such communications are deemed 

in the nature of a petition for the redress of a grievance, and are thus protected as being 

authorized by law under the language of Rule 4.2. 

 

We additionally disagree with the ABA's and CBA's Opinions to the extent that they 

require an attorney whose communications are deemed protected by law, and thus excepted 

from the "no­ contact" Rule, to nonetheless give notice to governmental counsel of his 
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intent to communicate directly with the governmental official. Nowhere does Rule 4.2 

contain any such provision. To the contrary, the Rule on its face mandates the consent of 

governmental counsel to a communication which is subject to the Rule's "no-contact" 

provision, but neither consent from nor notice to governmental counsel as to communications 

which are authorized by law or otherwise exempt from the coverage of the Rule. The notice 

requirement as to otherwise protected communications, while possibly prudent, is nonetheless 

strictly a creation  of the ABA's Opinion and is not mandated  by Rule 4.2. 

 
CONCLUSION 

 
We are of the opinion that an attorney is not precluded from direct communications with a 

City decision maker as to underlying tax law policy issues, even when there is a pending tax 

case between the City and the attorney's client.  Moreover,  in such instance, prior notice to 

the City's attorney is not required by Rule 4.2. To the contrary, however, direct 

communications with the City decision maker as to the settlement or resolution of the pending 

matter cannot fairly be said to relate to policy issues, and are prohibited without first obtaining 

the consent of the City's lawyer.  In such instance, the providing of prior notice to the City's 

attorney without obtaining the attorney's consent is insufficient to allow such direct 

communication with the City's representative. 

 

   

Professional Conduct Advisory Opinions are provided by the ISBA as an educational 

service to the public and the legal profession and are not intended as legal advice.  The 

opinions are not binding on the courts or disciplinary agencies, but they are often 

considered by them in assessing lawyer conduct.  
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