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Digest:  A lawyer may not produce banking records, client trust account records,  
  ledger and client billing records requested by spouse’s lawyer in a pending 
  divorce between lawyer and spouse, absent a court order. In the event of a  
  court order ordering the production of the documents, the lawyer may reveal 
  information only to the extent reasonably necessary to comply with the  
  order and should seek protective action when appropriate. 
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FACTS 
 

Lawyer and spouse are divorcing. Spouse’s lawyer requests, via a Request to 
Produce, lawyer’s client trust account bank records, ledgers showing all receipts and 
disbursements from the trust account, and all billing statements sent to clients and to former 
clients.  
 

QUESTIONS 
 

Will the lawyer violate the lawyer’s duty of confidentiality by producing the 
requested records absent a court order?  
May the records be produced in a redacted form?  
 

ANALYSIS 
 



Client confidentiality is the cornerstone of the attorney-client relationship. The 
breadth of what information is considered confidential is broad. Illinois Rule 1.6(a) 
prohibits a lawyer from revealing any information related to a client’s representation unless 
the client gives informed consent, the disclosure is impliedly authorized to carry out the 
representation, or the disclosure is permitted by Rule 1.6(b) or is required by Rule 1.6(c). 
  

The duty of confidentiality extends beyond the end of the attorney-client 
relationship. See Rule 1.6, Comment 20. Rule 1.9(c) specifically extends a lawyers’ duty 
of confidentiality to former clients.  See also ABA Formal Ethics Op. 479 (2017). 

 
The information requested in the Request to Produce in the divorce matter falls 

within the scope of protected information under Rule 1.6(a) and 1.9(c). Generally, the 
clients’ identities and information related to the settlements of their claims or receipt of 
money on their behalf constitutes protected information under 1.6. See, e.g., ISBA Op. 97-
01 (stating that a lawyer cannot disclose client names without client consent). Upon receipt 
of the Request to Produce, the lawyer must notify the clients, consult with the clients and 
determine how best to proceed. ABA Formal Ethics Op. 473 (2016). Accordingly, given 
that the requested information is confidential, the information should not be voluntarily 
disclosed by the lawyer, absent client consent. 

 
Moreover, Rule 1.15 requires that the lawyer hold the property of clients with the 

utmost care. Comment 1 to Illinois Rule of Professional Conduct 1.15 states: A lawyer 
should hold property of others with the care required of a professional fiduciary. The funds 
remain the property of the clients until earned. Illinois Rule of Professional Conduct 1.15(a) 
and (c). Funds in the Trust account belong to the clients, not the attorney.  We note that 
those funds actually paid to the attorney can be ascertained without viewing the activity 
and confidential information in the trust account. 

 
If the clients and lawyer disagree as to how to respond to the Request to Produce, 

then the lawyer may be required to withdraw pursuant to Rule 1.16. Particularly in this 
situation, where the lawyer is party to the underlying lawsuit, if a client and lawyer disagree 
as to how to respond, the lawyer may have a conflict of interest with his or her clients. See, 
Rule 1.7. 

 
The inquirer asks if the information may be produced in a redacted form. In most 

circumstances, redaction of client names will be sufficient.  However, as stated in 
Comment 4 to Rule 1.6, the prohibition against disclosure of confidential information 
under Rule 1.6 also applies to disclosures by a lawyer that do not in themselves reveal 
protected information but could reasonably lead to the discovery of such information by a 
third person. Accordingly, there may be circumstances where redaction of the clients’ 
names alone will not be sufficient to protect the clients’ information under Rule 1.6. 
While most of the permitted disclosures under Rule 1.6(b) are not applicable to this 
situation, Rule 1.6(b)(6) permits, but does not require, a lawyer to disclose confidential 
information to comply with other law or a court order. Accordingly, a lawyer may be 
permitted to disclose the requested information if ordered to do so by a court. However, as 
noted in Comment 15, “Absent informed consent of the client to do otherwise, the lawyer 



should assert on behalf of the client all nonfrivolous claims that the order is not authorized 
by other law or that the information sought is protected against disclosure by the attorney-
client privilege or other applicable law. In the event of an adverse ruling, the lawyer must 
consult with the client about the possibility of appeal to the extent required by Rule 1.4.” 
See also ABA Formal Ethics Op. 473 (2016). 
 

Should the lawyer decide to disclose the information pursuant to a court order, the 
disclosure should be limited to the information ordered to be produced and the lawyer 
should make all reasonable efforts to protect the information from disclosure to the public. 
As stated in Comment 16 to Rule 1.6, “If the disclosure will be made in connection with a 
judicial proceeding, the disclosure should be made in a manner that limits access to the 
information to the tribunal or other persons having a need to know it and appropriate 
protective orders or other arrangements should be sought by the lawyer to the fullest extent 
practicable.”  

CONCLUSION 
 

A lawyer may not voluntarily, and without client consent, provide client trust 
account bank records, ledgers showing receipts and disbursements from the trust account 
or billing statements, to an opposing party. In the event of a court order ordering the 
production of the documents, the lawyer may be permitted to reveal client information only 
to the extent reasonably necessary to comply with the order and should seek protective 
action when appropriate. 
 
Professional Conduct Advisory Opinions are provided by the ISBA as an educational 
service to the public and the legal profession and are not intended as legal advice.  The 
opinions are not binding on the courts or disciplinary agencies, but they are often 
considered by them in assessing lawyer conduct.  
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