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ISBA Advisory Opinions on Professional Conduct are prepared as an educational service to 
members of the ISBA.  While the Opinions express the ISBA interpretation of the Illinois 
Rules of Professional Conduct and other relevant materials in response to a specific 
hypothesized fact situation, they do not have the weight of law and should not be relied upon 
as a substitute for individual legal advice. 
 
 
This Opinion was AFFIRMED by the Board of Governors in July 2010.  Please see the 2010 
Illinois Rule of Professional Conduct 1.5(e).  See also Corti v. Fleisher, 93, Ill.App.3d 517, 49 
Ill.Dec. 74, 417 N.E.2d 764 (1981).  This opinion was affirmed based on its general 
consistency with the 2010 Rules, although the specific standards referenced in it may be 
different from the 2010 Rules.  Readers are encouraged to review and consider other 
applicable Rules and Comments, as well as any applicable case law or disciplinary decisions.  
 
 
Opinion Number 84-15  Topic: Attorney employment 
May 21, 1985     agreement establishing post-termination division 

of legal fees 
 
Digest: A partnership or attorney employment agreement may not require withdrawing attorneys to 

share fees earned from subsequent legal employment by former clients of the firm 
 
Ref: Rule 2-107; ISBA Opinion Nos. 610, 628, 776. 
 
FACTS 
A professional service corporation engaged in the practice of law in accordance with Illinois 
Supreme Court Rule 721 seeks to require all of its attorney-employees to sign employment 
agreements.  The agreement provides that each attorney-employee will remit to the  corporation, 
after termination of employment, 25% of all legal fees collected from any entity or individual who 
was a client of the corporation at the time of the attorney-employee's termination.  This provision 
for fee splitting would remain in effect for a period of two years following the attorney-employee's 
termination. 
 
ISSUE 
This Committee is asked whether the fee splitting clause of the proposed employment agreement 
would violate any of the provisions of the Code of Professional Responsibility.  



 
 

 

 
OPINION 
Division of legal fees between lawyers is regulated by Rule 2-107 of the Code of Professional 
Responsibility.  The Rule states that division of legal fees is improper unless all of the following 
three requirements are met: (1) the client consents in writing; (2) the division is made in 
proportion to the services performed and the responsibilities assumed by each lawyer; and (3) the 
total fee is not excessive.  "Referral fees" are sanctioned under Rule 2-107(a)(2), but only if the 
arrangement is disclosed to the client and the referring lawyer continues to assume full 
responsibility for the performance of the receiving lawyer.  The "referral" exception to the general 
rule that fees be divided only in proportion to services performed is intended to encourage lawyers 
to refer matters to others more skilled in particular areas of law.  ISBA Opinion No. 776.  The 
provision allowing "referral fees" is not intended to sanction any implicit or imagined proprietary 
interest in the client claimed by the referring lawyer. 
 
The pertinent fee-sharing clause of the employment agreement at issue would appear to extend 
beyond the limits established by Rule 2-107.  The post-termination arrangement to share fees is 
clearly not intended as a "referral" within the letter or the spirit of the Rule; indeed, the purpose of 
the clause is obviously to protect the firm, or professional corporation, from losing clients who 
choose to have departing members of the firm represent their legal interests. 
 
A very similar proposed employment agreement was examined by this Committee in Opinion No. 
628.  In that Opinion, we noted that the fee-sharing provision of the contract constituted an 
attempt by the law firm or professional corporation to establish a proprietary interest in the 
business of the clients.  The law firm or service corporation has no ethical, legal or moral rights to 
the continued patronage of past clients who freely choose to retain the terminating partner or 
employee as their attorney.  Because the proposed employment agreement constituted an attempt 
to require a division of fees without a proportionate division of services or responsibilities, it was 
determined to be violative of DR 2-107, and was, therefore, held to be improper.  The same 
rationale leads us to conclude that the fee-splitting clause of the agreement described in this 
inquiry would be improper. 
 
In Opinion No. 610, we examined a partnership agreement providing that withdrawing partners 
share with the firm fees earned on client files commenced prior to the partner's withdrawal from 
the firm.  Because that agreement limited the division of fees to matters actively handled by the 
firm prior to a partner's termination, we held that it was merely a practical provision for sharing 
fees which were earned in part by the old firm, and in part by the withdrawing partner, which did 
not violate the spirit of Rule 2-107. 
 
For the reasons discussed herein, the Committee believes that the proposed agreement would 
violate Rule 2-107, and would, therefore, be improper. 


