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This Opinion was AFFIRMED by the Board of Governors in July 2010.  Please see the 2010 
Illinois Rules of Professional Conduct 4.2 and 4.3.  This opinion was affirmed based on its 
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Topic:  Communication with one of adverse interest 
 
Digest: A lawyer representing a purchaser under a real estate contract that requires notice to "the 

seller" may send the required notice directly to the seller although the seller may be 
represented by counsel. 

 
Ref.: Rule 7-104 
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FACTS 
A lawyer represents a prospective purchaser of real estate under a contract which provides that if 
the purchaser is unable to obtain a mortgage commitment within a specified time, the purchaser 
must notify "the seller" within a certain time or forfeit the earnest money.  The lawyer has 
"hearsay" information that the seller is represented by counsel. 
 
QUESTION 
The purchaser's lawyer has asked whether it is proper to send the notice required by the contract 
directly to the seller if the seller may be represented by counsel. 
 



 
 

 

OPINION 
It is professionally proper for the lawyer to send the required notice directly to the seller as 
authorized by the contract.  Rule 7-104 of the Illinois Code of Professional Responsibility 
provides that:  "During the course of his representation of a client a lawyer shall 
not...communicate on the subject of the representation with a party he knows to be represented by 
a lawyer in that matter unless he has the prior consent of the lawyer representing such other party 
or is authorized by law to do so..."  The Committee believes that the terms of the contract would 
authorize the lawyer acting for the purchaser to communicate such notice as is required by the 
contract directly to the seller. 
 
The Committee also believes, however, that it would be improper for the lawyer in question to 
expand the communication with the seller beyond such notice as is specifically required by the 
contract (to include a counter-offer or to seek an extension of the time for obtaining a mortgage 
commitment, for example) until the lawyer knows whether the seller is actually represented by 
counsel.  The inquiry states only that the information that the opposing party was represented by 
counsel was obtained by heresay, without further explanation.  If the purchaser's lawyer has 
reliable information that the seller is represented by counsel, any communication beyond that 
specifically required by the contract to be made to the seller should be directed to counsel. 
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