
 
 

 

 

ISBA Advisory Opinion on 
Professional Conduct 
 

 
 
ISBA Advisory Opinions on Professional Conduct are prepared as an educational service to 
members of the ISBA.  While the Opinions express the ISBA interpretation of the Illinois 
Rules of Professional Conduct and other relevant materials in response to a specific 
hypothesized fact situation, they do not have the weight of law and should not be relied upon 
as a substitute for individual legal advice. 
 
 
This Opinion was AFFIRMED by the Board of Governors in July 2010.  Please see the 2010 
Illinois Rules of Professional Conduct 3.4(b) with its Comment [3] and 8.4(a)This opinion 
was affirmed based on its general consistency with the 2010 Rules, although the specific 
standards referenced in it may be different from the 2010 Rules.  Readers are encouraged to 
review and consider other applicable Rules and Comments, as well as any applicable case 
law or disciplinary decisions.  
 
 
Opinion No. 86-3    
July 7, 1986 
 
Topic: Payment of Contingency fee to expert witness provider 
 
Digest: It is professionally improper for an attorney to hire, or to recommend or acquiesce in his 

client hiring, an agency to provide an expert witness where the agency's compensation is 
contingent upon the outcome of the matter. 

 
Ref.: Rule 7-109(c) 
 Rule 1-102(a)(2) 
 
FACTS 
An attorney representing an injured client needs an expert medical witness to testify on the client's 
behalf.  The attorney contacts a witness service organization, i.e., a finder, for that purpose.  The 
witness service organization presents a contract to be signed by the client wherein its finder's fee is 
contingent upon the outcome of the case and also obligates the client for the expert's fee.  The 
expert's charge is a set fee, not contingent, and is paid in advance of his testimony.  The expert 
witness is not a party to the finder's contract with the client and allegedly has no knowledge of the 
contract. 
 



 
 

 

QUESTION 
Is it professionally proper for an attorney to recommend to a client that the client contract with a 
witness procurement agency for the services of an expert witness where the agency's fee is  
contingent upon the outcome of the case, i.e., a percentage of the client's gross recovery? 
 
OPINION 
The retention of an expert witness for testimony purposes by an attorney or the attorney's client is 
commonplace.  The compensation payable to an expert witness is a composite of one or all of the 
following factors:  attendance expenses, loss of time reimbursement or reasonable fee for 
professional services, as set forth in Rule 7-109(c)(1) through (3).  In the query presented, the fee 
of the expert witness is a set amount and is to be prepaid.  Assuming the witness fee is in 
accordance with these factors, the Committee feels that aspect of the query is well within the 
parameters of the Rule and poses no ethical problem. 
 
However, Rule 7-109(c) states:  "A lawyer shall not pay, offer to pay, or acquiesce in the payment 
of compensation to a witness contingent upon the content of his testimony or the outcome of the 
case."  Rule 1-102(a)(2) States:  "A lawyer shall not circumvent a disciplinary rule through actions 
of another." 
 
Therefore, the ultimate question presented in this instance is the propriety of entering into such a 
contingent fee arrangement with a finder agency.  Whether the attorney contracts himself or 
acquiesces in his client doing so does not change our analysis, nor does the "insulation" 
differential that the finder agency's fee is contingent whereas the expert witness' fee is a fixed 
amount. 
 
The basic substance of the arrangement, no matter how cloaked, is the outcome of the case.  If 
very favorable, the finder's fee is enlarged; if unfavorable, the fee diminishes.  The outcome, of 
course, is dependent, to a degree in each instance, on the testimony of the expert witness.  In some 
instances the outcome could be wholly dependent on the expert's testimony. 
  
It is the Committee's conclusion that the hiring of an expert witness through a third-party agency 
where the agency's fee is dependent on the outcome of the matter is an improper circumvention of 
the meaning and intent of Rule 7-109(c). 
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