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ISBA Advisory Opinions on Professional Conduct are prepared as an educational service 
to members of the ISBA.  While the Opinions express the ISBA interpretation of the Illinois 
Rules of Professional Conduct and other relevant materials in response to a specific 
hypothesized fact situation, they do not have the weight of law and should not be relied 
upon as a substitute for individual legal advice. 
 
 
This Opinion was AFFIRMED by the Board of Governors in July 2010.  Please see the 
2010 Illinois Rule of Professional Conduct 1.7 with its Comments [23] and [29-33].  See also 
ISBA Ethics Advisory Opinion 90-25.  This opinion was affirmed based on its general 
consistency with the 2010 Rules, although the specific standards referenced in it may be 
different from the 2010 Rules.  Readers are encouraged to review and consider other 
applicable Rules and Comments, as well as any applicable case law or disciplinary 
decisions.  
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Topic: Conflict of Interest 
 
Digest: It is generally improper for a lawyer to represent both the buyer and the seller in a real estate 

transaction.  Instances where such multiple representation may appropriately be undertaken 
are extremely rare and depend on the facts of the particular situation. 

 
Ref: Rules 5-105(a), (b), (c) 
 ISBA Opinion Nos. 644, 809, 822. 
 
FACTS 
A buyer and seller of real estate agree to be represented by a single lawyer following what the 
inquirer terms to be full disclosure of possible conflicts raised by such representation.  The buyer 
and seller agree to share the legal fees. 
 
QUESTION 
Is it ethically appropriate for a lawyer to represent both parties to the real estate transaction? 
 



 
 

 

OPINION 
Rules 5-105(a) and (b) of the Illinois Code of Professional Responsibility generally prohibit 
multiple employment if the exercise of the attorney's professional judgment on behalf of either 
client is likely to be adversely affected by his representation of the other.  However, Rule 5-105(c) 
provides that in situations covered by Rules 5-105(a) and (b), a lawyer may represent multiple 
clients where both of the following elements are present: (1) if it is obvious that he can adequately 
represent interests of each, and (2) if each consents to the representation after full disclosure of the 
possible effect of such representation on the exercise of the attorney's independent professional 
judgment on behalf of each.  See ISBA Advisory Professional Ethics Opinion Nos. 809 and 822.  
 
The primary question raised by the present inquiry is whether it is obvious that an attorney can 
adequately represent the interests of both the buyer and the seller in a sale of real estate.  Under 
normal circumstances involving an arms-length unrelated buyer and seller, we feel it by no means 
obvious that their interests can be adequately represented by a single attorney.  We would, therefore, 
conclude under such circumstances that their dual representation would be improper, regardless of 
their consent thereto. 
 
We cannot say, however, that no possible set of factual circumstances could exist in which 
representation of both the buyer and seller of real estate by a single attorney would be ethically 
appropriate.  In this regard, the question presented is not unlike that raised in our prior Opinion No. 
644.  The question that raises was whether it was professionally proper for a lawyer to represent 
both the lender and the borrower in a mortgage loan transaction, with the knowing consent of each.  
Our discussion was as follows: 
 
 [W]hether a lawyer may represent both the lender and borrower in a mortgage loan 

transaction depends upon the facts of the particular transaction when viewed in the 
perspective of Rule 5-105.  If it is obvious  that each client can be adequately 
represented and if each client consents after full disclosure of the possible effect of 
such representation on the exercise of the lawyer's independent professional 
judgment on behalf of each client, then such multiple employment is professionally 
proper.  While a theoretical fact situation can be envisaged in which such multiple 
representation would be professionally proper, whether in practice such multiple 
employment is proper must depend on the fact[s] thereof. 

 
 Nevertheless, if it is professionally proper for the lawyer to embark upon such 

multiple employment, he is admonished to constantly monitor such representation to 
insure that each client is adequately represented and  that each client is at all times 
fully informed of the possible effect of such multiple representation on the  lawyer's 
independent professional judgment on behalf of each client.  This is necessary to be 
certain that each client's consent to such multiple employment is a fully informed 
consent.  If, after accepting such multiple employment [it becomes no longer 
obvious that the attorney can continue to adequately represent the interests of 
each client] consistent with his duties under Rule-5-105, he must withdraw 
therefrom. 



 
 

 

 
As with the situation involved in Advisory Opinion No. 644, we are not prepared to say 
categorically in the present instance that an attorney can never, under any circumstances, adequately 
represent the interests of both the buyer and seller in a real estate transaction. We do, however, 
believe such instances to be extremely rare.  Whether the lawyer can adequately represent both such 
interests in  a particular transaction must to some degree be dependent upon the facts of that 
transaction. However, as noted in Advisory Opinion No. 644, even where such representation may 
be appropriate, the adequacy of this representation must continuously be monitored, and if the 
circumstances become such that the adequacy of the attorney's representation on behalf of either 
client becomes less than obvious, he must withdraw from each such representation. Moreover, his 
disclosure to the clients prior to undertaking the representation must refer to the possible necessity 
of such subsequent withdrawal. 
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