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This Opinion was AFFIRMED by the Board of Governors in January 2010.  Please see the 
2010 Illinois Rules of Professional Conduct 1.5, 7.1, 7.2, and 7.3.  This opinion was affirmed 
based on its general consistency with the 2010 Rules, although the specific standards 
referenced in it may be different from the 2010 Rules.  Readers are encouraged to review 
and consider other applicable Rules and Comments, as well as any applicable case law or 
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Topic: Client contact and division of fees upon withdrawal of associate from firm 
 
Digest: A departing associate and the firm may both seek the consent of the associate's clients to 

continued representation.  Fees earned during the associate's employment by the firm should 
be divided according to the employment agreement, but that agreement may not require 
sharing of fees earned subsequent to withdrawal. 

 
Ref.: Rules 2-101, 2-103 and 2-107 
 ISBA Advisory Opinion Nos. 84-15, 84-13, 725, 432 
 CBA Opinion No. 83-2 
 ABA DR 2-108(A) 
 ABA Model Rule 5.6 
 Adler, Barish, Daniels, Levin & Creskoff v. Epstein, 482 Pa. 416, 393 A.2d 1175 (1978), 

cert. denied, 442 U.S. 907 (1979). 
 Corti v. Fleisher, 93 Ill.App. 3d 517, 521 (1981). 
 Gray v. Martin, 663 P.2d 1285, 1290 (Or.App. 1983). 
 Dwyer v. Jung, 336 A.2d 498 aff'd 348 A.2d 208 (N.J. 1975) 
 
FACTS 



Several questions have been raised with respect to the anticipated withdrawal of an associate from a 
law firm.  The inquiry from the firm states that the associate has entered into an agreement at  
the beginning of his employment which provided that the associate would surrender all future 
business referred to the associate by old or new clients of the associate where such referrals were 
made after the employment date. 
 
QUESTIONS 
The firm now inquires whether the employment agreement would be an ethical limitation or 
otherwise preclude the associate from continuing to represent the associate's clients if those clients 
wished to continue such representation after his withdrawal from the firm.  With respect to 
communications with such clients, the firm asks whether the associate may seek consent to his 
continuing representation, and if so, whether there are any restrictions on such communications.  
The firm also inquires whether it may attempt to solicit the business of those clients, and if so, 
whether any restrictions apply to the firm's communications.  Finally, the firm asks whether it may 
attempt to collect fees from the clients or the associate after the associate's departure, where all legal 
work was done by the departing associate and the matters involved in the associate's pre-
employment clients or post-employment referrals. 
 
OPINION 
Our response to these inquiries is restricted to the ethical issues which the proposed conduct of the 
parties presents under the Illinois Code of Professional Responsibility.  We note that the Illinois 
code has incorporated neither Disciplinary Rule 2-108(a) of the American Bar Association Model 
Code of Professional Responsibility (1969) nor the successor Rule 5.6 of the American Bar 
Association Model Rules of Professional Conduct (1983), which provide that except for an 
agreement concerning benefits upon retirement, a lawyer shall not participate in making an 
employment agreement that restricts the right of a lawyer to practice after termination of the 
relationship.  The Supreme Court Committee Commentary to Illinois Rule 2-107 notes that this 
ABA provision was "deleted on the grounds that the common law relating to restrictive covenants is 
sufficient to handle the problem, and that lawyers should not be subject to disciplinary action for 
entering into such agreements."  We express no opinion as to the validity of the employment 
agreement as between the firm and the associate under the common law relating to restrictive 
covenants, nor doe we express any opinion whether the proposed conduct of the parties might 
constitute interference with existing contractual relationships involving the associate, the firm, and 
the clients in question.  See, e.g., Adler, Barish, Daniels, Levin & Creskoff v. Epstein, 482 Pa. 416, 
393 A.2d 1175 (1978), cert. denied, 442 U.S. 907 (1979). 
 
With respect to the firm's first inquiry, the informed choice of each client will govern who continues 
to represent that client, notwithstanding the terms of the employment agreement.  Corti v. Fleisher, 
93 Ill.App. 3d 517, 521 (1981); Gray v. Martin, 663 P.2d 1285, 1290 (Or.App. 1983); Dwyer v. 
Jung, 336 A.2d 498 aff'd 348 A.2d 208 (N.J. 1975).  Thus, the clients in question are free to choose 
to be represented by the departing associate, the firm, or neither. 
 
With respect to communications with clients, we concluded in Opinion Nos. 432 and 84-13 that it is 
permissible under Rule 2-101 for an associate to advise clients for whose representation the 
associate was responsible of his departure from a firm.  In its Opinion No. 83-2, the Chicago Bar 
Association also concluded that such contact was permissible under Rule 2-101.  Further, in our 



Opinion No. 84-13, we concluded that a departing associate may, consistent with Rule 2-103, 
inform clients that they have the right to continue with the firm or transfer their files to the departing 
associate.  Because the firm also had an attorney-client relationship with the clients in question, the 
firm may itself contact such clients with respect to continuing their representation with the firm, and 
such contact would be permissible under Rule 2-103.  Whether initiated by the departing associate 
or the firm, any private communications would be subject to the applicable standards of Rule 2-101 
and 2-103 which require, for example, that such communications shall not contain any false or 
misleading statements. 
 
With respect to the division of fees, we note that Rule 2-107(a) does not apply to the division of fees 
with a partner or associate of the firm.  See Opinion No. 725.  For that reason, fees earned while the 
associate was an employee of the firm are subject to division according with the terms of the 
employment agreement.   
 
With respect to fees earned by a former associate subsequent to withdrawal from a firm, we 
concluded in Opinion No. 84-15 that an employment agreement which provided that a departing 
associate must, for a period of two years, remit to the firm a portion of all fees earned from any 
client who was a client of the firm at the time of the associate's withdrawal, violated Rule 2-107.  As 
stated in Opinion No. 84-15, a law firm has no ethical or legal right to the continued patronage of 
any client, and attempts to require a division of fees without proportionate division of services or 
responsibilities are contrary to Rule 2-107 and thus are improper. 
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