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to members of the ISBA.  While the Opinions express the ISBA interpretation of the Illinois 
Rules of Professional Conduct and other relevant materials in response to a specific 
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This Opinion was AFFIRMED by the Board of Governors in July 2010.  Please see the 
2010 Illinois Rule of Professional Conduct 8.4(f).  This opinion was affirmed based on its 
general consistency with the 2010 Rules, although the specific standards referenced in it 
may be different from the 2010 Rules.  Readers are encouraged to review and consider 
other applicable Rules and Comments, as well as any applicable case law or disciplinary 
decisions.  
 
 
Opinion No. 86-18   
July 17, 1987 
 
Topic: Relationship with Officials; Appearance of Impropriety 
 
Digest: A firm may not invite and bear the expense of judges' attendance at a firm golf outing. 
 
Ref.: Canon 9 
 Rule 7-110(a) 
 ISBA Advisory Opinion No. 547 
 
FACTS 
A law firm is planning a golf-outing to which it will invite current and prospective clients, as well as 
local judges.  The outing will include dinner and prizes, with the average expense per person 
exceeding thirty dollars.  All expenses for the outing will be borne by the firm. 
 
QUESTION 
Can the firm appropriately invite and pay the expenses of judges attending this outing? 
 
OPINION 
We believe that the presence of local judges at the intended firm outing, with the firm's attorneys 
and clients, presents such an appearance of impropriety as to violate the dictates of Canon 9.  This 



appearance of impropriety would exist in this setting regardless of whether the law firm or the local 
judges bear the expenses. 
 
Moreover, Rule 7-110(a) of the Code of Professional Responsibility provides: 
 
 A lawyer shall not give or lend anything of value to a judge, official, or employee of 

a tribunal, except that a lawyer may make a contribution to the campaign fund of a 
candidate for such office. 

 
The bearing of the judges' expenses by the firm under the circumstances would constitute the giving 
of something of value such as is prohibited by the above Rule.  Such Rule draws no distinctions 
based on the extent of the value given to the judge, nor, except in the instance of campaign 
contributions, the purpose for which the value is given.  Rather, we believe, it is designed to prevent 
even the possibility of undue influence.   
 
As much was previously recognized by this Committee some ten years ago in Advisory Opinion 
No. 547, in which we held that Rule 7-110(a) precludes even the giving of seasonal gifts to county 
officials and courthouse employees. 
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