
 
 

 

 

ISBA Advisory Opinion on 
Professional Conduct 
 

 
 
ISBA Advisory Opinions on Professional Conduct are prepared as an educational service to 
members of the ISBA.  While the Opinions express the ISBA interpretation of the Illinois 
Rules of Professional Conduct and other relevant materials in response to a specific 
hypothesized fact situation, they do not have the weight of law and should not be relied upon 
as a substitute for individual legal advice. 
 
 
This Opinion was AFFIRMED by the Board of Governors in May 2010.  Please see the 2010 
Illinois Rule of Professional Conduct 4.3.  This opinion was affirmed based on its general 
consistency with the 2010 Rules, although the specific standards referenced in it may be 
different from the 2010 Rules.  Readers are encouraged to review and consider other 
applicable Rules and Comments, as well as any applicable case law or disciplinary decisions.  
 
 
Opinion No. 88-3   
August 1, 1988 
 
Topic: Communication with Adverse Parties:  Unrepresented parties 
 
Digest: It is improper for a lawyer for petitioning spouse to give legal advice to the respondent 

spouse who may be unrepresented in a dissolution of marriage as to legal implications of 
unrepresented respondent's participation, especially where such advice is misleading and 
tends to create the impression that the petitioner's lawyer is disinterested and will protect 
the interests of the unrepresented respondent. 

 
Ref.: Rule 7-104(a)(2) 
 ISBA Advisory Opinion No. 86-11 
 
FACTS 
A lawyer, prior to serving process in a divorce case ordinarily sends a letter to the, as yet, 
unrepresented respondent spouse, stating, among other things, the following: 
 
  Divorce is very difficult for all those involved.  I'm sure you will be 

much happier if both you and Barbara agree to handle this matter 
amicably, peacefully, and in a friendly manner.  Believe me, this 
way is much less costly, both in terms of dollars and emotions. 



 
 

 

  . . .[T]here is no way to ethically represent both you and Barbara, 
especially since it is Barbara who hired me.  Additionally, I am 
informing you that you have an absolute right to hire your own 
attorney if you so choose--but you also have the right to waive 
representation by counsel.  If at any time during the course of the 
proceedings, you feel the need to hire an attorney, just let me know 
and I will put on hold any further activity until you have spoken to 
counsel. 

 
  Additionally, I suggest that if you do have any general questions as 

to what is taking place, you may want to spend a few minutes with 
an attorney to simply clarify any issues that may arise. 

 
  In the event you have decided to waive representation by counsel, I 

have enclosed several documents for you to sign.  The first is an 
"Appearance".  In legal terminology, it means that Barbara must pay 
a fee to have you personally served by the county sheriff.  That is, a 
police officer will come to your home and personally hand you the 
Court papers.  You have a right to demand such service of process, 
but by signing the "Appearance", you save time and expense. 

 
After describing the enclosed "stipulation", the letter continues: 
 
  The last item I want you to sign is called a "Marital Settlement 

Agreement".  This agreement has provided for the settlement of such 
matters as maintenance and division of property rights.  This 
agreement is to be signed by both yourself and Barbara and each 
page is to be initialled at the bottom right hand corner. 

 
  Please be advised that I will notify you of the hearing or "prove up" 

date and that you may attend if you so desire, but understand that 
your presence is not required. 

 
  Finally, please sign the bottom of this letter to acknowledge that you 

have read and understood the Contents therein.  Then, return 
  this letter, the signed "Appearance", the signed Stipulation, and the signed Marital 

Settlement Agreement. 
 
  Please feel free to call me if you have any questions. 
 
QUESTIONS 
1. Does the sending of such a letter amount to improperly giving legal advice to a person who 
is not represented and whose interests are adverse to those of the letter writer's client, the 
petitioning spouse? 



 
 

 

2. Is the advice misleading and inadequate, and further, does it improperly create the 
unwarranted impression that the lawyer is disinterested and will use his professional judgment to 
protect the interests of the adverse party he does not represent? 
 
OPINION 
The letter improperly gives legal advice to an unrepresented adverse party.  The advice it does 
give is misleading with respect to what is said and inadequate with respect to what is not said.  
The letter further fosters the unwarranted assumption that the lawyer is a "disinterested" party and 
will use his professional judgment to protect the interests of the unrepresented party even where 
such interests conflict with those of the lawyer's client. 
 
Rather than urge the unrepresented client to seek counsel, the letter downplays the importance of 
the client getting his own counsel, and leaves the overall impression that is may be in the 
unrepresented party's interest to waive counsel and save "time and expense".  The sending of such 
a letter as this therefore appears to violate Rule 7-104(a)(2) of the Code. 
 
Rule 7-104(a)(2) of the Illinois Code of Professional Responsibility provides: 
 
  Communicating With One of Adverse Interest 
 
  * * * * 
  (2)  give advice to a person who is not represented by a lawyer, 

other than the advice to secure counsel, if the interests of such 
person are or have a reasonable possibility of being in conflict with 
the interests of his client. 

 
In ISBA Advisory Opinion No. 86-11, this Committee stated that a lawyer could properly prepare 
an appearance for an unrepresented spouse in a divorce proceeding, submit it to that spouse for the 
signing, and later file it with the court as long as the attorney gave no legal advice to the 
unrepresented spouse as to the effect of the signing or filing of the appearance. 
 
The lawyer's letter here gives misleading and inadequate legal advice to the unrepresented adverse 
party in every paragraph and almost in ever sentence.  It therefore goes far beyond anything 
permitted by the Code or contemplated by Opinion No. 86-11. 
 
 
 * * * 
 


