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to members of the ISBA.  While the Opinions express the ISBA interpretation of the Illinois 
Rules of Professional Conduct and other relevant materials in response to a specific 
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This Opinion was AFFIRMED by the Board of Governors in May 2010.  Please see the 
2010 Illinois Rules of Professional Conduct 5.4.  This opinion was affirmed based on its 
general consistency with the 2010 Rules, although the specific standards referenced in it 
may be different from the 2010 Rules.  Readers are encouraged to review and consider 
other applicable Rules and Comments, as well as any applicable case law or disciplinary 
decisions.  
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Topic: Fee Sharing with Non-Attorney 
  
Digest: A profit-sharing plan in which non-attorney employees participate is proper provided shares 

are based upon overall firm profit and not tied to a particular case. 
 
Ref.: Rule 3-102(a)(3) 
 ABA Model Rules of Professional Conduct 5.4 
 ABA Model Code of Professional Responsibility DR 3.102 
 
FACTS 
The attorney has a substantial collection practice, derived mainly from a single client, a collection 
service.  The attorney handles this practice utilizing a non-attorney employee who is exclusively 
responsible for collection case paperwork, mailings, coordination of schedules, bookkeeping, etc.  
He is paid a weekly salary and works whatever hours the flow of cases demand. 
 
The attorney segregates the expenses and income of the collection practice and, on a monthly basis, 
determines what the net income of the collection practice is.  As an incentive to diligence and hard 
work, the attorney has established a profit-sharing plan for the employee.  After the monthly 
collection net profit is determined, the attorney pays the employee a set percentage of the net. 
 



QUESTION 
Does this profit sharing arrangement violate the prohibition against sharing legal fees with a non-
attorney? 
 
OPINION 
Illinois Code of Professional Conduct Disciplinary Rule 3-102(a)(3) states: 
 
 (a)  A lawyer or law firm shall not share legal fees with a nonlawyer, except that...(3) 

 A lawyer or law firm may include nonlawyer employees in a retirement plan even 
though the plan is based in whole or in part on a profit-sharing arrangement. 

 
This Rule deviates from the American Bar Association Model Rules of Professional conduct as 
adopted by the House of Delegates of the ABA on August 2, 1983 and the ABA Model Code of 
Professional Responsibility.  The ABA Model Rules of Professional Conduct are designed to 
replace the ABA Model Code of Professional Responsibility.  In any event, both ABA documents 
contain the same pertinent language which appears to be in conflict with the Illinois Disciplinary 
Rule quoted above. 
 
ABA Model Rule of Professional Conduct 5.4 states: 
 
 (a)  A lawyer or law firm shall not share legal fees with a nonlawyer except that 

"...(3) a lawyer or law firm may include nonlawyer employees in a compensation or 
retirement plan, even though the plan is based in whole or in part on a profit sharing 
arrangement.  (emphasis added) 

 
Likewise, the ABA Model Code of Professional Responsibility, Disciplinary Rule 3.102 states: 
 
 (A)  A lawyer or law firm shall not share legal fees with a nonlawyer, except that:  

"...(3) a lawyer or law firm may include nonlawyer employees in a compensation or 
retirement plan, even though the plan is based in whole or in part on a profit sharing 
arrangement providing such plan does not circumvent another Disciplinary Rule.  
(emphasis added) 

 
The commentary to the Model Rules of Professional Conduct, Rule 5.4 states in part that:  "These 
limitations are to protect the lawyer's professional independence of judgement." 
 
This Committee finds that the proposed profit-sharing arrangement would be proper provided 
sharing is based on a percentage of overall firm profit and is not tied to fees in a particular case.  
There should be no implied incentive to overreach. 
 
 
 * * * 


