
 

ISBA Advisory Opinion on 
Professional Conduct 
 

 
 
ISBA Advisory Opinions on Professional Conduct are prepared as an educational service 
to members of the ISBA.  While the Opinions express the ISBA interpretation of the Illinois 
Rules of Professional Conduct and other relevant materials in response to a specific 
hypothesized fact situation, they do not have the weight of law and should not be relied 
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This Opinion was AFFIRMED by the Board of Governors in May 2010.  Please see the 
2010 Illinois Rules of Professional Conduct 1.7, 1.8(a), and 5.4(c).  This opinion was 
affirmed based on its general consistency with the 2010 Rules, although the specific 
standards referenced in it may be different from the 2010 Rules.  Readers are encouraged 
to review and consider other applicable Rules and Comments, as well as any applicable 
case law or disciplinary decisions.  
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Topic: Dual professions; lawyer/insurance agent providing legal and insurance services to same 

client; receipt of  insurance commissions 
 
Digest: 
 1. A lawyer who is also an insurance agent may perform legal services and provide 

insurance services for same client. 
     2. A lawyer who is also an insurance agent may refer a client to another insurance 

agent and receive an insurance commission upon disclosure and consent. 
 
Ref.: Rules 5-101(a), 5-104(a), 5-107(b) 
 ISBA Opinions 85-3, 799, 563 and 227 
 
FACTS 
A lawyer is both licensed to practice law in Illinois and is a licensed life insurance agent.  He 
operates a law office and insurance office in separate locations.  He uses separate business cards and 
letterhead. 
 
QUESTIONS 
1. May the lawyer perform legal services in his law office and life insurance services in his 



insurance office for the same client? 
2. May the lawyer perform legal services for a client and then  refer that client to a life 
insurance agent in another office and receive an insurance commission from the agent who writes 
the policy for the client? 
 
OPINION 
1. ISBA Advisory Opinion No. 85-3 (October 4, 1985) concluded that the practice of dual 
professions is permissible within the parameters of Rule 2-102.  Opinion No. 85-3 dealt with a 
lawyer/CPA engaged in both professions at the same location.  Under the facts here, the lawyer's 
practice of law and transaction of life insurance business in separate offices with separate letterhead 
and business cards is permitted, subject to the same concerns expressed by the Committee in 
Opinion No. 85-3 with respect to preservation of client confidences, the potential improper division 
of fees and the exercise of independent professional judgment. 
 
2. The second question is governed by the rules concerning the lawyer's independent 
professional judgment.  The referral of a client to another insurance agent and the potential receipt 
of a referral commission creates a situation where the lawyer is doing business with the client and 
may receive something of value from a third party as a result of the attorney-client relationship. 
 
Rule 5-101(a) places upon the lawyer an affirmative duty to seek "consent of his client after full 
disclosure" where his independent professional judgment "may be affected by his own financial, 
business, property, or personal interest."  Because the potential insurance transaction appears to 
arise from the lawyer's professional relationship with the client, Rules 5-104(a) and 5-107(b) also 
require the lawyer to obtain "consent of the client after full disclosure" in such a situation.  
Therefore, the lawyer should disclose his interest in any life insurance commissions and obtain 
consent of the client to said arrangement.  The Committee suggests that the "disclosure" and 
"consent" process be in writing. 
 
The Committee notes that ISBA Opinion No. 227 required a lawyer to disclose the receipt of 
commissions for recommending or selling title insurance.  Opinion No. 563 also required disclosure 
of commissions or fees received for placement of title insurance and further required that any such 
fees be reasonable under Rule 2-106.  The Committee believes that Opinion No. 799, which stated 
that a fixed commission paid by a title insurance company for providing evidence of a prior title 
insurance policy could not be retained by a lawyer, is distinguishable.  The basis for Opinion No. 
799 was that the fixed commission was arbitrary and not related to any factors relevant under Rule 
2-106 in determining a reasonable fee for legal services.  In the present inquiry, the insurance 
commission is not a fee for legal services.  However, because the commission is generated from a 
business transaction that ensued from an attorney-client relationship, it should be disclosed pursuant 
to Rules 5-104(a) and 5-107(b) as discussed above. 
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