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to members of the ISBA.  While the Opinions express the ISBA interpretation of the Illinois 
Rules of Professional Conduct and other relevant materials in response to a specific 
hypothesized fact situation, they do not have the weight of law and should not be relied 
upon as a substitute for individual legal advice. 
 
 
This Opinion was AFFIRMED by the Board of Governors in January 2010.  Please see the 
2010 Illinois Rule of Professional Conduct 1.5(e).  This opinion was affirmed based on its 
general consistency with the 2010 Rules, although the specific standards referenced in it 
may be different from the 2010 Rules.  Readers are encouraged to review and consider 
other applicable Rules and Comments, as well as any applicable case law or disciplinary 
decisions.  
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Topic: Referral Fees:  Division between referring and receiving lawyers. 
 
Digest: Where a referring lawyer and a receiving lawyer comply with the Rules governing referral 

fees, the Rules do not regulate the division of the fee between the referring lawyer and the 
receiving lawyer. 

 
Ref.: Rule 1.5(f), (g)(1) and (2) 
 
FACTS 
An attorney refers a personal injury case to a personal injury lawyer.  The referring lawyer and the 
receiving lawyer agree to split the contingent fee equally.  The principal service rendered by the 
referring lawyer is referring the case, however, the referring lawyer agrees to assume the same 
responsibility for the matter as if he were a partner in the receiving lawyer's firm.  There is a written 
contingent fee agreement with the client and the client consents in writing to the division of the fee 
between the lawyers.  The total fee to the client is reasonable and not increased by virtue of the 
referral fee. 
 
QUESTION 
Where two lawyers comply with the rules of conduct for paying a referral fee, and the referring 



lawyer assumes the appropriate responsibility for the matter but otherwise renders no other service, 
is it a violation of the Rules for the referring lawyer to receive fifty percent of the fee?  Under these 
circumstances is it a violation of the rules for the referring lawyer to receive one third of the fee? 
 
OPINION 
Assuming the lawyers have complied with Rules 1.5 (f) and (g)(1) and (2) which require, among 
other things, that the client consent in a writing which discloses the division of the fee, the basis on 
which it will be made, and the responsibility to be assumed by the referring lawyer, the Rules of 
Professional Conduct impose no restrictions on the way such reasonable fee may be divided 
between the lawyers. 
 
 * * * 


