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ISBA Advisory Opinions on Professional Conduct are prepared as an educational service 
to members of the ISBA.  While the Opinions express the ISBA interpretation of the Illinois 
Rules of Professional Conduct and other relevant materials in response to a specific 
hypothesized fact situation, they do not have the weight of law and should not be relied 
upon as a substitute for individual legal advice. 
 
 
This Opinion was AFFIRMED by the Board of Governors in May 2010.  Please see the 
2010 Illinois Rules of Professional Conduct 8.3(a), 8.4(b), (c), and (g).  See also In re 
Himmel, 125 Ill.2d 531, 533 N.E.2d 790, 127 Ill.Dec. 708 (1988), and Skolnick v. Altheimer & 
Gray, 191 Ill.2d 214, 246 Ill.Dec. 324, 730 N.E.2d 4 (2000).  This opinion was affirmed based 
on its general consistency with the 2010 Rules, although the specific standards referenced 
in it may be different from the 2010 Rules.  Readers are encouraged to review and consider 
other applicable Rules and Comments, as well as any applicable case law or disciplinary 
decisions.  
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Topic:   Duty to Report Professional Misconduct 
 
Digest:  A lawyer is not required to report knowledge of misconduct of another lawyer unless such 
misconduct is either a criminal act that  reflects adversely on the other lawyer's honesty, 
trustworthiness or fitness as a lawyer or conduct involving dishonesty, fraud, deceit or 
misrepresentation. 
 
Ref:  
Illinois Rules of Professional Conduct 1.2(e), 8.3(a), 8.4(a) 
ISBA Opinion No. 90-8 
 
FACTS 
The inquiring lawyer has received a letter from another lawyer advising that the other lawyer's 
clients "have authorized me to proceed with filing criminal charges as well as a civil suit regarding 
the NSF check accepted in good faith by my clients regarding the final settlement at the above-cited 
closing.  Please contact me to discuss this matter."  The inquiring lawyer advises that payment had 
been stopped on the check in question because of a dispute over the value of some personal property 



included in a real estate transaction. 
 
The inquiring lawyer states that the other lawyer may have violated Rule 1.2(e) of the Illinois Rules 
of Professional Conduct by threatening to present criminal charges to obtain an advantage in a civil 
matter.  The inquiring lawyer also suggests that the letter may be a violation of Ill. Rev. Stat. Ch. 38, 
12-6, relating to the offense of intimidation. 
 
QUESTIONS 
The inquiring lawyer asks (1) whether there is an obligation to report the stated facts pursuant to 
Rule 8.3(a) of the Rules; and (2) whether there is an obligation to report to the appropriate 
prosecutorial authorities what the inquiring lawyer believes may be a violation of the criminal law. 
 
OPINION 
(1)  With respect to the duty to report professional misconduct, Rule 8.3(a) of the Rules requires a 
lawyer "Possessing knowledge...that another lawyer has committed a violation of Rule 8.4(a)(3) or 
(a)(4) shall report such knowledge to a tribunal or other authority empowered to investigate or act 
upon such violation."  Rule 8.4(a)(4) refers to "conduct involving dishonesty, fraud, deceit or 
misrepresentation."  Rule 8.4(a)(3) applies only to a "criminal act that reflects adversely on the 
lawyer's honesty, trustworthiness or fitness as a lawyer in other respects."  It is important to note 
that only violations of Rules 8.4(a)(3) and 8.4(a)(4) are subject to mandatory reporting.  See ISBA 
Opinion no. 90-8.  Rule 1.2(e) provides that a "lawyer shall not...threaten to present criminal 
charges...to obtain an advantage in a civil matter." 
 
From the facts presented, even if the other lawyer's conduct were a violation of Rule 1.2(e), it does 
not appear to involve dishonesty, fraud, deceit or misrepresentation and would not therefore violate 
Rule 8.4(a)(4).  With regard to Rule 8.4(a)(3), even if the conduct is deemed to violate the Criminal 
Code (about which the Committee expresses no opinion) it would not appear to be the type of 
criminal act contemplated by Rule 8.4(a)(3).  Therefore, the Committee does not believe that 
transmitting the letter in question constitutes conduct subject to mandatory reporting under Rule 
8.3(a). 
 
(2)  With respect to the second question, even if the conduct involved in transmitting the letter in 
question constitutes a violation of the Criminal Code, the Committee is unaware of any obligation 
of private citizens, lawyers or non-lawyers, to report suspected violations of the Criminal Code to 
the prosecutorial authorities. 
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