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to members of the ISBA.  While the Opinions express the ISBA interpretation of the Illinois 
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This Opinion was AFFIRMED by the Board of Governors in January 2010.  Please see the 
2010 Illinois Rules of Professional Conduct 1.4, 1.5(c), 5.5(a), and 7.3.  This opinion was 
affirmed based on its general consistency with the 2010 Rules, although the specific 
standards referenced in it may be different from the 2010 Rules.  Readers are encouraged 
to review and consider other applicable Rules and Comments, as well as any applicable 
case law or disciplinary decisions.  
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Topic: Clients and their Agents; Solicitation; Unauthorized Practice of Law 
 
Digest: A lawyer may represent creditor/client when a collection agency retains the lawyer acting 

as an agent for the creditor/client but must satisfy himself that the collection agency is 
authorized by the creditor/client to do so; may not divide fees with the collection agency; 
and must ensure that the collection agency does not engage in improper solicitation for legal 
services or engage in the unauthorized practice of law in the marketing or performance of its 
services. 

 
Ref.: 1990 Illinois Rules of Professional Conduct, Rules 1.4, 1.5(c), 5.4(c), 5.5(b), and 7.3 
 ISBA Advisory Opinion Nos. 84-1, 85-7, 88-8 
 People ex rel. ISBA v. People’s Stock Yards State Bank, 344 Ill. 462 (1931). 
 
FACTS 
A lawyer wishes to join a "law list" for collection matters.  A collection agency with nationwide 
facilities enters into an agreement with a creditor to attempt collection of creditor's accounts.  When 
normal credit agency collection techniques are exhausted, the credit collection company assigns a 
case to an attorney who files suit, usually on a contingent fee basis with the client or collection 
agency advancing the costs.  The lawyer's contact will be almost exclusively with the collection 
agency.  Attorneys are selected from the "law list" without input from the creditor. 



 
QUESTION 
Does the joining of the "law list" and representation of the creditor/client violate the Rules of 
Professional Conduct? 
 
OPINION 
At the outset, the Committee presumes from the facts presented that the collection agency is not the 
owner of the debt to be collected, but is acting as an agent for the creditor. 
 
ISBA Opinion No. 87-2 holds that a lawyer must be satisfied that an agent has authority to retain the 
lawyer to perform legal service on behalf of another.  In that opinion, a real estate broker had 
contacted the lawyer to prepare a Warranty Deed and Real Estate Transfer Declaration on behalf of 
the broker's customer, the seller.  The broker requested the bill be sent in the seller's name to the 
broker.  The lawyer does not have any communications directly with the seller/client; all 
communications are between the lawyer and the broker. 
 
The Committee opined that "[t]he threshold question is whether the seller has granted this authority 
to the real estate broker inasmuch as the lawyer's preparation of the documents creates a 
professional responsibility on the lawyer's part.  Accordingly, the lawyer must first satisfy himself 
that the real estate broker has the requisite authority to create a professional relationship between the 
lawyer and the seller." 
 
In order to satisfy himself as to the authority of the broker, "the lawyer must initially take whatever 
steps he feels to be necessary under the circumstances to assure himself of the existence of the 
authority before entering into the professional relationship. . . Absent the requisite authority as 
verified by the lawyer, the Committee feels it would be improper for the lawyer to proceed with the 
performance of any legal service." 
 
Further, " the lawyer should be mindful of exercising his own independent professional judgment to 
adequately perform the services required." 
 
Thus, in the first instance, presuming that the collection agency seeks to retain the lawyer while 
acting as an agent for the creditor/client, the lawyer must take whatever steps are necessary to 
satisfy himself that the collection agency has the authority to act on the creditor/client's behalf in 
retaining and communicating with the lawyer. 
 
At the same time, the lawyer must be mindful of Rule 5.4(c):  
 
 (c) A lawyer shall not permit a person who recommends, employs, or pays the 

lawyer to render legal services for another to direct or regulate the lawyer's 
professional judgment in rendering such legal services. 

  
 
In sum, the lawyer must at all times act in the best interest of the creditor/client, which may include, 
depending on the circumstance of each individual case, the obligation under Rule 1.4 to 
communicate with the creditor/client directly. 



 
In any such situation where an agent retains a lawyer on behalf of a principal/client, the lawyer must 
also act so as not to violate the prohibition of Rule 5.4(a): "A lawyer or law firm shall not share 
legal fees with a nonlawyer...." 
 
Along those same lines, the lawyer must ensure that the collection agency is not marketing its 
services in such a way that would result in a violation of Rule 7.3 of the Rules of Professional 
Conduct which provides in pertinent part: 
 
 ...a lawyer shall not, directly or through a representative, solicit professional 

employment when a significant motive for doing so is the lawyer's pecuniary gain.  
The term "solicit" means contact with a person other than a lawyer in person, by 
telephone or telegraph, by letter or other writing, or by other communication 
directed to a specific recipient. 

  
Depending on how the collection agency markets its services, the agency may be considered a 
"representative" of the attorney members of the "law list". 
 
This Committee previously found in Opinion No. 84-1 that it would be improper for an attorney to 
enter into a relationship with a bank whereby the bank scheduled appointments between bank 
customers and the attorney in an office provided by the bank for purposes of drafting wills and 
estate planning as a perceived service of the bank.  Upon the facts presented in 84-1, "referrals" by a 
bank to a specific attorney was prohibited solicitation. 
 
Depending on how the collection agency markets and operates the "law list", the lawyer should also 
consider Rule 5.5(b) which states: 
  
 A lawyer shall not: 
  *** 
 (b) assist a person who is not a member of the bar in the performance of activity 

that constitutes the unauthorized practice of law. 
 
ISBA Opinion No. 85-7 held that it was aiding in the unauthorized practice of law for a law firm to 
provide its firm letterhead in blank to a client for the client to utilize for purposes of collection 
letters to debtors where the firm did not directly supervise or review the use of the letterhead. 
 
ISBA Opinion No. 88-8 held that it was improperly aiding the unauthorized practice of law for a 
collection agency to either provide space within its business office for the regular use of a law firm's 
paralegal or to provide a "paraprofessional" employed by the collection agency where, in either 
situation, the individual would take telephone calls and discuss matters in the law firm's name. 
 
See also People ex rel. ISBA v. People’s Stock Yards State Bank,344 Ill. 462 (1931). 
 
In conclusion, a lawyer may represent a creditor/client when the lawyer is retained by a collection 
agency properly authorized to act for the creditor/client.  The lawyer must satisfy himself that the 
agent is acting within the agent's authority; may be required to communicate directly with the client; 



may not let the collection agency influence his independent professional judgment; may not divide 
legal fees with the collection agency; and must ensure that the collection agency is not engaged in 
improper solicitation or the unauthorized practice of law in marketing or performing its services. 
 
 * * * 


