
 

ISBA Advisory Opinion on 
Professional Conduct 
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to members of the ISBA.  While the Opinions express the ISBA interpretation of the Illinois 
Rules of Professional Conduct and other relevant materials in response to a specific 
hypothesized fact situation, they do not have the weight of law and should not be relied 
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This Opinion was AFFIRMED by the Board of Governors in May 2010.  Please see the 
2010 Illinois Rule of Professional Conduct 5.6.  This opinion was affirmed based on its 
general consistency with the 2010 Rules, although the specific standards referenced in it 
may be different from the 2010 Rules.  Readers are encouraged to review and consider 
other applicable Rules and Comments, as well as any applicable case law or disciplinary 
decisions.  
 
 
Opinion No. 91-12   
November 22, 1991 
 
Topic: Restrictions on right to practice in attorney's employment contract 
 
Digest: Attorney's contract of employment with firm that precludes him for a period of three years 

from his termination date from calling upon, servicing or soliciting clients that dealt with the 
firm while he was employed violates Rule 5.6 prohibitions against restricting the right of an 
attorney to practice after terminating employment with a firm. 

 
Ref.: Illinois Rules of Professional Conduct, Rule 5.6 
 Corti v. Fleisher, 93 Ill.App. 3d 517, 49 Ill.Dec. 74, 417 N.E.2d 764   
 (Ill.App.1st Dist.  1981) 
 
FACTS 
An attorney signed an employment contract with a firm requiring him, in case of termination of 
employment, among other things, to turn over to the firm any personal notes and reproductions 
relating to the business and to refrain for a period of three years following termination from calling 
upon, servicing, or soliciting clients that dealt with the firm during the term of his employment. 
 
QUESTION 
Does this agreement violate the provisions of Rule 5.6(a) restrictions on Right to Practice? 



 
OPINION 
Rule 5.6 provides: 
 

A lawyer shall not participate in offering or making: 
 a) a partnership or employment agreement that restricts the rights of a 
lawyer to practice after termination of the relationship, except an agreement 
concerning benefits upon retirement; or 
 b) an agreement in which a restriction on the lawyer's right to practice is 
part of the settlement of a controversy between private parties. 
 

The agreement does not appear to be an agreement concerning benefits upon retirement or to be part 
of a settlement of a controversy between private parties.  The Committee is of the opinion therefore 
that the agreement violates Rule 5.6(a) in restricting the rights of a lawyer to practice after 
terminating his employment. 
 
Moreover, to the extent that this agreement allows the firm to prevent the attorney from doing work 
for clients despite the clients' wishes that the attorney do such work, it would appear to be void as 
contrary to public policy in that it deprives clients of the right to be represented by counsel of their 
choice.  Corti v. Fleisher, 93 Ill.App.3d 517, 49 Ill.Dec. 74, 417 N.E.2d 764 (Ill.App. 1st Dist.  
1981).   
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