
 

ISBA Advisory Opinion on 
Professional Conduct 
 

 
 
ISBA Advisory Opinions on Professional Conduct are prepared as an educational service 
to members of the ISBA.  While the Opinions express the ISBA interpretation of the Illinois 
Rules of Professional Conduct and other relevant materials in response to a specific 
hypothesized fact situation, they do not have the weight of law and should not be relied 
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This Opinion was AFFIRMED by the Board of Governors in May 2010.  Please see the 
2010 Illinois Rule of Professional Conduct 1.7 with its Comment [13].  This opinion was 
affirmed based on its general consistency with the 2010 Rules, although the specific 
standards referenced in it may be different from the 2010 Rules.  Readers are encouraged 
to review and consider other applicable Rules and Comments, as well as any applicable 
case law or disciplinary decisions.  
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Topic: Conflict of Interest: Continuing Duty to Client 
 
Digest: Where legal services are provided for a client, which services also benefit a third party, the 

third party cannot establish an attorney-client relationship with the attorney in conflict with 
the initial client merely by paying the bill for the services initially rendered. 

 
Ref.: Illinois Rules of Professional Conduct, Rules 1.4(a), 1.7(a) and 1.9(a)(1) 
 
FACTS 
Client X is a long time acquaintance and client of Attorney A.  Client X has lived with his divorced 
father in the family household for several years. 
 
Client X's father and mother have been divorced for over 25 years.  The mother has remarried and 
divorced at least five times.  Client X sought advise from Attorney A upon learning that his father 
and estranged mother were going to remarry.  Client X feared that his mother would take financial 
advantage of the father as she had done in the past.  He feared she would spend money or use credit 
unwisely and put the ownership of the house in jeopardy. 
 
Title to the family residence prior to the marriage was in the father's name only.  Client X planned 



on living in the home with his parents after the marriage.  Client X also wanted to protect his 
interest and make sure that his estranged mother would not in any way jeopardize Client X from 
receiving the house or a partial interest therein from his father's estate upon the father's death.  
Client X's father and mother would not consider signing a Quit Claim Deed which would put the 
residency in joint tenancy between the father and his son (Client X) or any of the other children.  
Client X's fears were founded on prior incidents in which the mother took advantage financially of 
the father during the time they were divorced.  
 
Client X then asked Attorney A to prepare an Antenuptial Agreement whereby the mother would 
have no interest in the residence after the marriage, but it would pass to their three children who 
survive the father, per stirpes.  Client X presented the Agreement to his mother and father.  It was 
signed before a notary in triplicate.  One copy was returned to Attorney A.  At no time did Attorney 
A consult or meet with the parents regarding the drafting or signing of the Antenuptial Agreement. 
 
Four months after the Agreement was signed, Attorney A received a letter from Attorney B who 
had been retained by the parents.  Enclosed was a letter from the parents terminating, cancelling and 
revoking the Antenuptial Agreement.  Attorney B asked that the signed copy of the Agreement be 
returned to Attorney B.  Attorney B asked that the revocation of the Antenuptial Agreement be kept 
"confidential and should not be disseminated to any other party, and in particular, any other family 
member." 
 
Upon reviewing the file, Attorney A noted that payment had not been received on the account.  
Client X and his siblings had agreed to pay the bill, but had not yet done so. 
 
After talking to Attorney B and the parents on the phone, it was agreed that if the parents paid the 
bill, that the copy of the Agreement would be sent to Attorney B.  In the meantime, Client X sent a 
check, paying for the attorney fees on the Agreement.  The check has not been cashed and is in 
Attorney A's possession. 
 
QUESTIONS 
1. What is the duty of Attorney A to disclose to Client X the fact that his parents have revoked 
the Antenuptial Agreement and have requested delivery of the signed copy of the Agreement to 
them? 
2. Does Attorney A have a duty of confidentiality to Client X's parents? 
3. If Attorney A accepts and cashes the check of Client X, is his position changed as to any of 
the parties? 
4. Should the signed Antenuptial Agreement in Attorney A's possession be given to Client X's 
parents? 
 
OPINION 
The initial question to be considered is: who is the client of Attorney A and to whom is the attorney-
client privilege owed?  There is a serious question as to whether an attorney-client relationship 
exists between A and the parents.  Assuming not, in this case, Client X had a prior relationship with 
Attorney A and contacted Attorney A concerning the protection of his own interests and in addition 
agreed to pay for the services of drafting of the Antenuptial Agreement for his parents and was 
billed for those services.  Thus, Attorney A and Client X established an attorney-client relationship 



regarding this new matter and Attorney A's obligation extends to Client X. 
 
The offer by the parents to pay the bill does not establish them as clients of Attorney A, nor does it 
create a confidential relationship between Attorney A and the parents.  The request by Attorney B to 
keep in confidence the fact of the termination of the agreement by the parents cannot be complied 
with.  Attorney A's representation of Client X is a continuing relationship and even if it were 
concluded upon the completion of the drafting of the Antenuptial Agreement, Attorney A would not 
be permitted to establish an attorney-client relationship with the parents as this would be the same 
matter in which the parents' interests would be materially adverse to Client X.  Rule 1.7(a) and 
1.9(a)(1).  Even if the parents would pay the bill, they would be doing so for Client X and cannot 
place themselves in the position of Client X. 
 
Due to the fact that the attorney-client relationship is only with Client X, Attorney A's acceptance of 
and cashing of the check would not alter the position or rights of Client X. 
 
Since the only two parties to the Antenuptial Agreement are the parents of Client X, the parents 
should be entitled to the delivery to them of the signed Agreement.  However, since the agreement 
was drafted by Attorney A and the executed copy was received by him as part of the attorney-client 
relationship, Attorney A should inform Client X of the request for delivering of the document to his 
parents. 
 
 * * * 


