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This Opinion was AFFIRMED by the Board of Governors in January 2010.  Please see the 
2010 Illinois Rule of Professional Conduct 4.2.  This opinion was affirmed based on its 
general consistency with the 2010 Rules, although the specific standards referenced in it 
may be different from the 2010 Rules.  Readers are encouraged to review and consider 
other applicable Rules and Comments, as well as any applicable case law or disciplinary 
decisions.  
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Topic: Communicating with one of adverse interest. 
 
Digest: Where an attorney's client has been sued by a city, the attorney would violate Rule 4.2 by 

communicating directly with elected officials of the city about the subject matter of the 
litigation, when those officials are represented by counsel. 

 
Ref.: Illinois Rules of Professional Conduct, Rule 4.2 
 ABA Annotated Model Rules of Professional Conduct, Rule 4.2 
 ABA Formal Opinion 92-362 
 ISBA Opinion 675 
 
FACTS 
An attorney corresponding with a city attorney about pending litigation brought by the city against 
his client is considering sending copies of the correspondence to the mayor, city manager, a 
department head, and a city council member. 
 
QUESTION 
Does sending copies of correspondence with the city attorney to officials of the city government 
violate the provisions of Rule 4.2 prohibiting an attorney from communicating with a person who is 



represented by counsel regarding the subject matter of the pending dispute? 
 
OPINION 
Rule 4.2 of the Illinois Rules of Professional Conduct provides:  
 

During the course of representing a client a lawyer shall not communicate or cause 
another to communicate on the subject matter of the representation with a party the 
lawyer knows to be represented by another lawyer in that matter unless the first 
lawyer has obtained the prior consent of the lawyer representing such other party or 
as may be otherwise authorized by law. 
 

We will assume that the inquiring attorney does not have the prior consent of the city's attorney to 
communicate directly with the city officials.  It would therefore be improper for the inquiring 
attorney to communicate directly with represented employees of the city regarding the litigation. 
 
Generally, communications directly between represented parties are not governed by the Rules of 
Professional Conduct; in rare circumstances the client may be assisted by counsel.  For example, the 
comments to ABA Rule 4.2 point out that, "Communications authorized by law include, for 
example, the right of a party to a controversy with a government agency to speak with government 
officials about the matter."  The reasoning for this exception seems to be that government officials 
are elected public servants, and, therefore, the public has a right of access to them in their 
governmental capacities.  However, the term "party" does not refer to the attorney, but rather it 
refers to the client.  Therefore, the client as a "party" could make direct contact with an elected 
official.  The attorney, on the other hand, should not communicate directly with opposing politicians 
on behalf of a client where the politicians are represented by counsel. 
 
An ISBA opinion which advances the theory of public access is Opinion No. 675 (1980) which 
opined that it was not improper for an attorney appealing an administrative ruling to obtain public 
records from the public body involved in the appeal without going through the attorney representing 
the public body.  The reasoning here was that the records were accessible to the public, and the 
attorney should not have the extra burden of having to go through counsel to obtain them. 
 
As indicated previously, the client could send copies of correspondence about pending litigation 
directly to the government officials.  Caution, however, should be urged.  The attorney must 
carefully consider the requirements of Rule 4.2 which restricts an attorney from even assisting in the 
communication with one of adverse interest.  The prominent viewpoint is that neither this attorney 
nor any other attorney should assist the client in directly communicating with a represented public 
official.  
 
However, there is some contrary thought that the "petitioning of an elected official" is a separate 
issue and, therefore, the attorney could separately assist the client in petitioning elected officials 
while acting as counsel in the litigation.  As this is an unclear area, counsel should tread carefully.  
See, ABA Formal Opinion 92-362 (1992) 
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