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ISBA Advisory Opinions on Professional Conduct are prepared as an educational service 
to members of the ISBA.  While the Opinions express the ISBA interpretation of the Illinois 
Rules of Professional Conduct and other relevant materials in response to a specific 
hypothesized fact situation, they do not have the weight of law and should not be relied 
upon as a substitute for individual legal advice. 
 
 
This Opinion was AFFIRMED by the Board of Governors in January 2010.  Please see the 
2010 Illinois Rule of Professional Conduct 1.5(e).  This opinion was affirmed based on its 
general consistency with the 2010 Rules, although the specific standards referenced in it 
may be different from the 2010 Rules.  Readers are encouraged to review and consider 
other applicable Rules and Comments, as well as any applicable case law or disciplinary 
decisions.  
 
 
Opinion No. 93-13   
March, 1994 
 
Topic: Employment Agreements - Restrictive Covenants 
 
Digest: Employment agreement providing for execution of promissory note by attorney/employee 

payable only if he/she competes after terminating employment is professionally improper. 
 
Ref: Illinois Rules of Professional Conduct, Rules 1.5(g) and (j) and Rule 5.6(a) 
 Illinois State Bar Association Opinions 91-12, 86-16 and 628 
 Corti v. Fleisher, 93 Ill.App.3d 517 (1981) 
 Hicklin v. O'Brien, 11 Ill.App.2d 541 (1956) 
 Howard v. Babcock, 18 Cal.App.4th 107, 7 Cal.Rptr.2d 687 (1992) 
 Gray v. Martin, 63 Or.App. 173, 663 P.2d 1285 (1983) 
 Cohen v. Lord, 551 N.Y.S. 2d 157 (1989) 
 Hagen v. O'Connell, 68 Or.App. 700, 683 P.2d 563 (1984) 
 
FACTS 
An employer of attorneys acknowledged that covenants not to compete in the legal field are 
considered unethical.  To try to achieve the same goal, the employer proposes that new employees 
sign a promis-sory note for a three year period payable only if the employee left his practice and 
either started his own practice or went to work for another attorney in a four county area. 



 
QUESTION 
Is the above action considered a violation of the Rules of Professional Conduct? 
 
OPINION 
Rule 5.6(a) states: 
 
 "A lawyer shall not participate in offering or making: 
 
 (a) a partnership or employment agreement that restricts the rights of a lawyer to 

practice after termination of a relationship, except an agreement concerning benefits 
upon retirement." 

 
 
Rule 1.5(j) permits payments to a lawyer formerly in a firm pursuant to a separation or retirement 
agreement as an exception to the requirements of subsection (g) which requires that fees be divided 
among lawyers in proportion to the services performed and the responsibility assumed by each 
lawyer. 
 
In Opinion No. 628 (1978) applying former rule DR 2.109(A) prohibiting restrictive covenants not 
to compete, a provision in a law firm's employment contract requiring an employed lawyer to pay a 
percentage of fees from former firm clients on work after termination of employment was 
determined to be improper. 
 
The Illinois Supreme Court deleted former Rule DR 2.109(A) of the Code of Professional 
Responsibility prohibiting restrictive covenants in attorney employment agreements for a number of 
years prior to the adoption of the current Rules of Professional Conduct in 1990.  Restrictive 
covenants in employment and partnership agreements between lawyers were interpreted under 
common law cases relating to restrictive covenants.  For example, in Opinion No. 86-16, the 
Committee declined to express any opinion as to the validity of an employment agreement between 
a law firm and an associate which provided that the associate would surrender all future business 
referred to the associate after the employment date by old or new clients of the associate.  In Corti v. 
Fleisher, 93 Ill.App. 3d 517 (1981), the Court struck down an agreement as void and against public 
policy between a lawyer and a firm which essentially required the firm to turn over all firm cases 
and fees on cases "referred" by the lawyer or by other "reference lawyers" secured by the 
terminating lawyer/employee without regard to the clients' right to choose their own counsel.  
However, in Hicklin v. O'Brien, 11 Ill.App. 2d 541 (1956), the Court upheld a non-competitive 
covenant incident to the sale of a law practice which limited the geographical area in which the 
selling lawyer could practice, stating that "It is not necessary for us to determine whether the 
contract violates some canon of professional ethics." 
 
Rule 5.6(a) reinstating the prohibition on non-competition agreements is intended to preserve the 
professional autonomy of lawyers and the freedom of clients to select a lawyer. 
 
Under the facts presented here, the employer proposes to utilize a "conditional" promissory note 
payable only if the terminating lawyer/employee enters into competition with the employer within a 



specific geographic area.  If the lawyer enters into competition with the former employer, it is 
intended that the note becomes payable.  This arrangement clearly is not a payment to a former firm 
lawyer pursuant to a separation agreement nor does it relate to benefits upon retirement.  If 
characterized as a portion of future client fees, the employer presumably performed no services or 
assumed any responsibility for the post-employment cases of former firm clients. 
 
Opinion No. 91-12 involved an attorney's contract with a firm requiring him, in case of termination 
of employment, to surrender all personal notes and copies relating to firm business and, for a three 
year period, to refrain from calling upon, servicing, or soliciting clients of the firm during his 
employment.  That Opinion concluded that the agreement violated Rule 5.6(a) and was void as 
contrary to public policy to the extent that the agreement deprived clients of the right to be 
represented by counsel of their choice, citing Corti v. Fleisher, 93 Ill.App. 3rd 517, 417 N.E.2d 764 
(1981).  Similar attempts to circumvent the rule have been condemned by courts in other 
jurisdictions, e.g. Howard v. Babcock, 18 Cal.App.4th 107, 7 Cal.Rptr.2d 687 (1992), clause in 
partnership agreement requiring competing ex-partners to forfeit their share of income from firm's 
work in progress void as contrary to public policy; Gray v. Martin, 73 Or.App. 173, 663 P. 2d 1285 
(1983), partnership agreement that conditioned withdrawing partner's right to certain payments on 
his not practicing in geographic area held unenforceable as violative of former version of Rule 
5.6(a) and void as against public policy; Cohen v. Lord, 551 N.Y.S. 2d 157 (1989), partnership 
agreement conditioning payment of earned by uncollected revenues upon withdrawing partner's 
obligation not to compete held unenforceable; Hagen v. O'Connell, 68 Or.App. 700, 683 P.2d 563 
(1984) improper to condition full value stock redemption on execution of non-competition 
agreement.  Also, see Texas State Bar, Professional Ethics Committee, Opinion 459 (1988) which 
states a departing associate may not be required to reimburse firm for portion of fees paid by clients 
served by new firm; Michigan State Bar Committee on Professional and Judicial Ethics Opinion 
No. C-1145 (1986) prohibited employment agreement requiring lawyer to pay law firm for "good 
will" if he provides legal services to clients of law firm within two years of leaving firm. 
 
Considering the aforementioned Rules and Opinions, the arrangement proposed here does not 
comport with the Rules of Professional Conduct for the reason that it restricts the lawyer's right to 
practice law and implicitly deprives clients of their freedom to select counsel of their own choosing. 
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