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This Opinion was AFFIRMED by the Board of Governors in May 2010.  Please see the 2010 
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Topic: Communications with Unrepresented Adverse Party 
 
Digest: An attorney may communicate with an unrepresented party, provided that the attorney does not 

give advice or permit the assumption that the attorney is a "disinterested" party. 
 
Ref.: Illinois Rules of Professional Conduct, Rules 4.1(a); 4.2 and 4.3 
 ISBA Opinions on Professional Conduct, Nos. 192, 86-11 and 88-3 
 
FACTS 
An Illinois attorney sent a letter to an insured of insurance company before the insured was represented by 
counsel but after the attorney had been dealing with the insurance adjuster for several months.  In the 
letter, the attorney stated the opinion that the insurance company had been uncooperative and unconcerned 
with the insured's interest. 
 
QUESTION 
Do the Illinois Rules of Professional Conduct prohibit an attorney from contacting an individual the 
attorney knows is insured by insurance company once the attorney has begun dealing with an insurance 
adjuster? 
 
OPINION 



Rule 4.2 provides that a "lawyer shall not communicate or cause another to communicate on the subject of 
representation with a party the lawyer knows to be represented by another lawyer in that matter." 
 
As stated in ISBA Opinion No. 192, it is a violation of the Rules of Professional Conduct for an attorney 
to correspond directly with a party who is represented by counsel employed by the party's liability insurer. 
 A relationship of attorney and client is created between an attorney retained by the insurance company to 
represent one of its insureds in litigation arising from an occurrence covered by its policy of insurance and 
the insured.  ISBA Opinion No. 192.  In this case, however, the insured was unrepresented by counsel at 
the time of communications and subsequently obtained counsel. 
 
Even when communicating with an unrepresented party, an attorney is subject to certain restrictions.  An 
attorney may communicate with an unrepresented party provided that the attorney does not give any 
advice to the party or foster the unwarranted assumption that the attorney is a "disinterested" party.  
Opinions 86-11 and 88-3.  "In dealing on behalf of a client with a person who is not represented by 
counsel, a lawyer shall not state or imply that the lawyer is disinterested."  Rule 4.3   In addition, "a lawyer 
shall not make a statement of material fact or law to a third person which statement the lawyer knows or 
reasonably should know is false."  Rule 4.1(a).  In the letter, the attorney indicated a personal belief as to 
the situation with the insurance adjuster.  While the attorney's communication did not violate Rule 4.1(a), 
caution should be exercised so it does not appear that a statement of fact is being made. 
 
 * * * 


