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ISBA Advisory Opinions on Professional Conduct are prepared as an educational service 
to members of the ISBA.  While the Opinions express the ISBA interpretation of the Illinois 
Rules of Professional Conduct and other relevant materials in response to a specific 
hypothesized fact situation, they do not have the weight of law and should not be relied 
upon as a substitute for individual legal advice. 
 
 
This Opinion was AFFIRMED by the Board of Governors in May 2010.  Please see the 
2010 Illinois Rules of Professional Conduct 1.6(a), 1.7, 1.9, 1.18, 2.1.  This opinion was 
affirmed based on its general consistency with the 2010 Rules, although the specific 
standards referenced in it may be different from the 2010 Rules.  Readers are encouraged 
to review and consider other applicable Rules and Comments, as well as any applicable 
case law or disciplinary decisions.  
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Topic:  Confidentiality. Conflict of interest. 
 
Digest: Lawyer may represent university as legal counsel even though faculty member with 

dispute against the university had previously discussed that dispute with the lawyer; 
provided, however, that the lawyer take appropriate action to avoid being placed in a 
conflict of interest situation, and , if such a situation develops, that the lawyer follow 
Rules regarding conflicts.  

 
Ref.: Illinois Rules of Professional Conduct: Rules 1.6(a), 1.7, 1.9, 2.1. 
 In re Marriage of Decker (1992), 180 Ill.Dec. 17,  153 Ill.2d 298, 606 N.E.2d 1094. 
 SK Handtool Corp. v. Dresser Industries, Inc. (1993), 189 Ill.Dec. 233, 246 Ill.App.3d 

979, 619 N.E.2d 1282. 
 ISBA Opinions on Professional Conduct, 91-20, 94-15 
 
FACTS 
Faculty member A approached Lawyer, a fellow faculty member, to discuss a personal problem, 
stating, "I came to you because you are a colleague... and because you are a lawyer."  The 
ensuing conversation involved A's version of a sexual harassment allegation made by the 
university against him, which was then under investigation.  Lawyer listened sympathetically, 



but stated that he would not be the lawyer for A and suggested that A retain independent counsel. 
 The conversation ended and three years passed. 
 
During the three-year period, A was denied tenure.  He filed a grievance, alleging in part that the 
tenure process was flawed because documents referring to the prior sexual harassment 
investigation had found their way into his personnel file, contrary to his contract provisions.  At 
arbitration, the arbitrator found for A and, in addition, ordered that the disputed documents be 
removed from A's personnel file. 
 
More than four years have now passed since the conversation between A and Lawyer.  Lawyer 
has been asked to assist the university administration as legal counsel. 
 
QUESTION 
Will Lawyer's conversation with A more than four years ago prevent Lawyer from assuming  
responsibilities as legal counsel for the university, given the possibility of post-arbitration 
consideration of the sexual harassment allegation against A? 
 
OPINION 
Whether or not Lawyer intended to enter into a lawyer-client relationship with A when they 
initially spoke, the relationship was initiated when A indicated that he was coming to Lawyer "as 
a lawyer."  Lawyer presumably had a brief opportunity to stop A's recitation at the beginning of 
the conversation and tell A that he would not be acting in a lawyer, i.e., confidential, capacity.  
He chose not to do so.  Therefore, the conversation between A and Lawyer regarding the sexual 
harassment investigation was a confidential one protected by the lawyer-client privilege. 
 
And, Rule 1.9 regarding former clients, states: 
 
 Rule 1.9  Conflict of Interest: Former Client 
 (a) A lawyer who has formerly represented a client in a matter shall not hereafter: 
  (1) represent another person in the same or a substantially related matter in 

which that person's interests are materially adverse to the interests of the former 
client, unless the former client consents after disclosure; or 

  (2)  use information relating to the representation to the disadvantage of the 
former client, unless: 

   (A) such use is permitted by Rule 1.6; or 
   (B) the information has become generally known. 
 
Since we have assumed that a lawyer-client relationship between A and Lawyer was created, and 
since we have no indication that A has or will consent to any disclosure by Lawyer regarding the 
sexual harassment investigation, we must conclude that the conversation was a confidence or 
secret of A which must not be revealed or used by Lawyer, either to the university or to anyone 
else. 
 
Rule 1.6, Confidentiality of Information, prohibits a lawyer during or after termination of the 
professional relationship with the client, from using or revealing a confidence or secret of the 
client unless the client consents to the disclosure.  Rule 1.6(a).  This rule of confidentiality 



applies at all times.  In re Marriage of Decker (1992), 180 Ill.Dec. 17, 153 Ill.2d 298, 606 N.E.2d 
1094.  This Rule is subject to certain exceptions, none of which are germane to the factual 
situation presented. 
 
Four years after that initial conversation with A, Lawyer is entering into a lawyer-client 
relationship with the university.  In so doing, Lawyer assumes certain responsibilities toward that 
university.  The Illinois Rules of Professional Conduct anticipate and require that the lawyer act 
in a manner which develops a trusting and confidential  relationship with the client.  Further, the 
lawyer is expected to competently and vigorously pursue the client's interests. 
 
Rule 2.1 provides that a lawyer shall exercise independent professional judgment and render 
candid advice.  Of particular concern in this case is the possibility that Lawyer's prior 
conversation with A will in some way hinder Lawyer's obligation or ability to render completely 
candid and honest advice to the university, at least in any area involving sexual harassment 
investigations, tenure disputes, and so on. 
 
The general conflict of interest Rule states: 
 Rule 1.7  Conflict of Interest: General Rule 
   (a) A lawyer shall not represent a client if the representation of that client will be directly 

adverse to another client, unless: 
    (1) the lawyer reasonably believes the representation  will not adversely affect the 

relationship with the other client; and 
    (2) each client consents after disclosure. 
 
   (b)  A lawyer shall not represent a client if the representation of that client may be materially 

limited by the lawyer's responsibilities to another client or to a third person, or by 
the lawyer's own interests, unless: 

    (1) the lawyer reasonably believes the representation will not be adversely affected; 
and 

    (2) the client consents after disclosure. 
 
   (c)  When representation of multiple clients in a single matter is undertaken, the disclosure 

shall include explanation of the implications of the common representation and 
the advantages and risk involved. 

 
Lawyer shall not represent the university in any matter or in any area in which  that 
representation will be directly adverse to his obligation towards A.  Under these facts, however, 
there is nothing that indicates such an adverse result if Lawyer represents the university 
generally.  In Opinion 91-20 a wife came in for a brief appointment with the lawyer during 
which she and the lawyer discussed marital law, fees, the basis for dissolution of marriage, and 
the grounds by which she would divorce her husband.  Wife did not hire the lawyer and a month 
later her husband hired the same lawyer to represent him in his dissolution case against the wife. 
 In that Opinion the committee determined that there was no disqualification of the lawyer from 
his new representation, but rather that full disclosure and informed consent must be obtained.  Of 
course in that matter an actual adversarial contest had been joined, whereas under the facts 
presented herein we only have the potential for possible future adversarial matters between A 



and the university, with Lawyer in the middle.  
 
A presumption arises that confidential matters will be or could be revealed to a lawyer's new 
firm if the lawyer and the former client had a "substantial" relationship; yet, even so, that 
presumption can be rebutted, or overcome by disclosure and consent.   SK Handtool Corp. v. 
Dresser Industries, Inc. (1993), 189 Ill.Dec. 233, 246 Ill.App.3d 979, 619 N.E.2d 1282.  See, 
also, Opinion 94-15. 
 
After considering all factors, Lawyer may reasonably believe that most elements of his 
representation of the university will not be adversely affected by his obligation to A.  And, even 
if a specific event occurred which raised a conflict issue, both A and the university may consent 
to Lawyer's representation of the university in those areas in which conflicts occur after the 
required disclosure to each party and consent by them.  Similarly, although Lawyer does not 
consider A to be his "client," Rule 1.7(b) makes the same analysis as to "responsibilities" to 
others which might be affected by the representation contemplated here. 
 
From the foregoing analysis we conclude that it is certainly permissible for Lawyer  to represent 
the university as legal counsel provided that the appropriate measures are taken in the event 
conflicts arise between his representation of the university and his lingering obligations to A.  
Lawyer must be vigilant for such conflicts. 
 
As the Preamble to the Illinois Rules of Professional Conduct states, "...lawyers must carefully 
weigh conflicting values, and make decisions, at the peril of violating one or more of the ... rules. 
 Lawyers are trained to make such decisions, however, and should not shrink from the task." 


