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Rules of Professional Conduct and other relevant materials in response to a specific 
hypothesized fact situation, they do not have the weight of law and should not be relied 
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This Opinion was AFFIRMED by the Board of Governors in May 2010.  Please see the 
2010 Illinois Rule of Professional Conduct 1.8(e) with its Comment [10].  This opinion was 
affirmed based on its general consistency with the 2010 Rules, although the specific 
standards referenced in it may be different from the 2010 Rules.  Readers are encouraged 
to review and consider other applicable Rules and Comments, as well as any applicable 
case law or disciplinary decisions.  
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Topic: Advances of medical expenses to client. 
 
Digest: An attorney may not advance money to a hospital on behalf of a client for medical expenses 

of the client. 
 
Ref.: Illinois Rules of Professional Conduct, Rule 1.8(d) 
 
 In re The Illinois Trial Lawyers Association, M.R. 6852 (5/27/1993), Supreme Court den'd 

petition to amend Supreme Court Rule 1.8 
 
 Topps v. Pratt & Callis, P.C., 206 Ill.App.3d 298, 564 N.E.2d 196, 151 Ill.Dec. 219 (4th 

Dist. 1990), app.den., 136 Ill.2d 555, 567 N.E.2d 343, 153 Ill.Dec. 385 (1991), app. granted, 
137 Ill.2d 672, 571 N.E.2d 156, 156 Ill.Dec. 569 (1991), cause dism'd, 579 N.E.2d 890, 162 
Ill.Dec. 76 (1991). 

 
 ISBA Advisory Opinions on Professional Conduct, Nos. 151, 87-10, and 92-9. 
 
 FACTS 
 



A client who suffered injuries in an automobile accident is being treated by an orthopedic surgeon 
who has prescribed back surgery for injuries related to the accident.  The client does not have health 
insurance.  The hospital will not accept the client as a patient unless it receives a $2000 deposit.  
The client has asked the attorney handling his case if the attorney could advance the money to the 
hospital so that the client can undergo the surgery. 
 
 QUESTION 
 
May an attorney advance money to a hospital on behalf of a client to secure medical treatment to the 
client? 
 
 OPINION 
 
At common law, there is a long-standing rule against advancing financial assistance to a client in 
connection with pending or anticipated litigation.  It has long been felt that such assistance could 
encourage attorneys to use the advancement of funds to solicit clients.  There is also concern that an 
attorney with a large financial stake in a case would sacrifice the client's interests in order to recover 
the amounts advanced.  The rule has further been viewed as a form of protection for attorneys from 
clients who would seek to "market" their case to the highest bidder. 
 
The modern embodiment of the rule against financial assistance to clients is contained in Illinois 
Rules of Professional Conduct, Rule 1.8(d).  Rule 1.8(d) states, "While representing a client in 
connection with contemplated or pending litigation, a lawyer shall not advance or guarantee 
financial assistance to the client...."  An exception within Rule 1.8(d) is that an attorney may 
"advance or guarantee the expenses of litigation..." under certain defined circumstances.  While 
Rule 1.8(d) allows an attorney to advance the cost of a medical examination necessary for litigation, 
it does not allow for the payment of medical expenses on behalf of a client.  The exceptions within 
Rule 1.8(d) are meant to allow litigation to proceed when a client would otherwise be unable to bear 
the costs of litigation.  However, living expenses and medical expenses are not "expenses of 
litigation" and therefore cannot be advanced on behalf of a client. 
 
While there has been a movement to revise Rule 1.8 to repeal the prohibition against loans by 
attorneys to clients, the Illinois Supreme Court recently denied a petition to revise the rule, or hold 
hearings on the matter (In re The Illinois Trial Lawyers Association, M.R. 6852 (1993)).   
 
The Fourth District has held that advancing living expenses to a client during litigation violated the 
Code of Professional Responsibility in Topps v. Pratt & Callis, P.C., 206 Ill.App.3d 298, 564 
N.E.2d 196, 151 Ill.Dec. 219 (4th Dist. 1990), app.den., 136 Ill.2d 555, 567 N.E.2d 343, 153 
Ill.Dec. 385 (1991), app. granted, 137 Ill.2d 672, 571 N.E.2d 156, 156 Ill.Dec. 569 (1991), cause 
dism'd, 579 N.E.2d 890, 162 Ill.Dec. 76 (1991).  The Illinois Supreme Court had agreed to hear an 
appeal of the Topps ruling, but thereafter ruled that leave to appeal had been "improvidently 
granted" without explanation. 
 
Previous ISBA Opinion No. 151 interpreted Canon 42 (prohibiting an attorney from bearing the 
costs of litigation) as prohibiting an attorney from advancing living expenses to a client, and stated 
that such expenses were not within the scope of the exception for "expenses of litigation."  ISBA 



Opinion No. 87-10, stated that Rule 5-103 of the Code of Professional Responsibility, similarly 
prohibited financial assistance to clients, other than for expenses of litigation.  The Opinion also 
stated that, "[t]he ISBA does not encourage loaning money to clients." 
 
ISBA Opinion 92-9 further clarified that while an attorney may assist clients in obtaining loans for 
the payment of attorney fees, the "type of financial assistance prohibited by the Rule is the 
guaranteeing of financial assistance or direct assistance by the attorney to the client with the 
exception that the attorney is allowed to advance the 'expenses of litigation'".  The language of Rule 
1.8(d) does allow an attorney to advance or guarantee the cost of "medical examinations", but in the 
context of the rule as a whole, those examinations are limited to examinations necessary for 
litigation, such as those necessary for expert testimony or the presentation of medical evidence.  
Clearly, expenses of ordinary medical care are not included in Rule 1.8. 
 
As Rule 1.8(d) clearly prohibits financial assistance to a client, except for the advancing of the 
expenses of litigation, an attorney may not advance money to a hospital to secure medical care for 
his client. 
 
 * * * 


