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ISBA Advisory Opinions on Professional Conduct are prepared as an educational service 
to members of the ISBA.  While the Opinions express the ISBA interpretation of the Illinois 
Rules of Professional Conduct and other relevant materials in response to a specific 
hypothesized fact situation, they do not have the weight of law and should not be relied 
upon as a substitute for individual legal advice. 
 
 
This Opinion was AFFIRMED by the Board of Governors in January 2010.  Please see the 
2010 Illinois Rules of Professional Conduct 1.2(e), 4.2 with its Comment [5], and 8.4(g).  
This opinion was affirmed based on its general consistency with the 2010 Rules, although 
the specific standards referenced in it may be different from the 2010 Rules.  Readers are 
encouraged to review and consider other applicable Rules and Comments, as well as any 
applicable case law or disciplinary decisions.  
 
 
Opinion No. 95-12 
January 1996 
 
Topic: Threat to file and disclose ARDC complaint in pending litigation; direct communication 

with city officials concerning pending ordinance violation prosecution and related 
controversy. 

 
Digest: The prohibition on threatening opposing counsel with disciplinary proceedings extends to 

ordinance violation as well as purely civil matters; lawyer prohibited from directly 
communicating with represented city officials concerning pending ordinance violation 
prosecution against lawyer's client but prohibition does not necessarily extend to 
communication concerning related controversy. 

 
Ref.: Illinois Rules of Professional Conduct, Rules 1.2(e) and 4.2 
 ISBA Advisory Opinions on Professional Conduct, Nos. 91-19, 91-29 and 92-3 
 
FACTS 
D, a defense lawyer, is defending an ordinance violation prosecuted by P involving the use of 
property allegedly in violation of zoning laws.  While the ordinance prosecution is pending, D filed 
an application for a zoning review by the municipal zoning department and, in the process thereof, 
communicates directly with zoning and building code municipal officials concerning the subject 
property.  P threatens to file an ARDC complaint against D for violating Rule 4.2 for directly 



communicating with D's client.  D disregards the threat and informs P that municipal employees are 
not P's clients and that D has legal right to communicate with public officials regarding their official 
duties.  P wishes to file an ARDC complaint against D and file a motion in the trial court asking the 
court to enjoin D from communicating with the municipal officials and attach his ARDC complaint 
letter as an exhibit to the motion. 
 
QUESTIONS 
1. Will attaching an ARDC complaint letter to a motion as a exhibit violate Supreme Court 
Rule 766 providing that ARDC investigations should be "private and confidential?" 
2. May a lawyer communicate with city officials concerning a pending case or a related 
controversy absent consent of the city attorney on the pending case? 
 
OPINION 
The first question posed in the inquiry involves the interpretation of one of the Supreme Court Rules 
empowering the Attorney Registration and Disciplinary Commission to conduct its affairs.  
Interpretation of those Rules is not generally within the scope of this Committee's review.  Opinion 
No. 91-19 interpreted Rule 3.6 to opine that it was not improper for a lawyer to disclose to the news 
media details of his report to the ARDC on another lawyer and also noted that Supreme Court Rule 
766 confidentiality is restricted to limited ARDC activities and actions and does not prohibit 
disclose by the lawyer reporting misconduct. 
 
This inquiry, however, raises issues which are specifically addressed in the Rules of Professional 
Conduct. 
 
Rule 1.2(e) states: 
 
 A lawyer shall not present, participate in presenting, or threaten to present criminal charges 

or professional disciplinary action to obtain an advantage in a civil matter. 
 
While the facts in this inquiry involve an ordinance violation as opposed to a "civil case," the clear 
intent of the Rule is to condemn using threats against opposing counsel to gain an unfair advantage. 
 Opinion No. 91-29 condemned a lawyer's conduct in suggesting during settlement negotiations that 
opposing counsel's client may be prosecuted. 
 
The Preamble to the Illinois Rules of Professional Conduct urges lawyers to look to the values or 
goals in interpreting the prohibitions in the Rules.  One of those values is "defending the integrity of 
the judicial system against those who would corrupt, abuse, or defraud it."  The conduct of P in 
threatening opposing counsel with filing an ARDC complaint and attaching the complaint to a 
pleading in a pending ordinance violation case clearly violates the spirit, if not the letter, of Rule 
1.2(e) even though this is a quasi-criminal case.  While P may file a complaint with ARDC, the facts 
indicate that the threats to file a complaint and to attach the complaint to a motion are intended to 
gain an advantage in the pending prosecution rather than initiate an 
investigation into alleged misconduct.  P may advise the municipal officials not to communicate 
directly with D outside P's presence or without his consent with respect to the ordinance violation. 
 
The second question raised by the inquiry concerns the propriety of contacting city officials about 



the ordinance violation case or the related zoning matter. 
 
Rule 4.2 states: 
 
 During the course of representing a client a lawyer shall not communicate or cause another 

to communicate on the subject of the representation with a party the lawyer knows to be 
represented by another lawyer in that matter unless the first lawyer has obtained the prior 
consent of the lawyer representing such other party or as may otherwise be authorized by 
law. 

 
ISBA Advisory Opinion No. 92-3 involves facts similar to those of this inquiry.  There the lawyer 
defending a client sued by the city proposed sending copies of his correspondence with the city 
attorney to certain city officials and employees.  That Opinion expressed the view that, absent 
consent of the city attorney, it was improper for opposing counsel to communicate directly with 
represented employees of the city regarding the litigation.  In the facts presented, P has clearly not 
consented but opposes communication by D with city officials.  In these circumstances, direct 
communication by D with city officials about the ordinance violation is prohibited by Rule 4.2.  
However, as discussed in Opinion No. 92-3, an exception for communications with a represented 
party may permit the client to speak about the controversy with government officials as 
communications "otherwise authorized by law" because they are public servants required to be 
accessible and accountable to the public.  The lawyer should not assist the client in directly 
communicating with represented government officials who are parties to litigation concerning the 
litigation.  This is separate from the issue of whether a lawyer may assist a client in petitioning 
public officials for redress of grievance, i.e., the zoning review, while acting as counsel in the same 
matter.  As a general rule, such contact with officials regarding a matter in dispute does not violate 
the Rules of Professional Conduct. 
 
 * * * 


