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ISBA Advisory Opinions on Professional Conduct are prepared as an educational service 
to members of the ISBA.  While the Opinions express the ISBA interpretation of the Illinois 
Rules of Professional Conduct and other relevant materials in response to a specific 
hypothesized fact situation, they do not have the weight of law and should not be relied 
upon as a substitute for individual legal advice. 
 
 
This Opinion was AFFIRMED by the Board of Governors in January 2010.  Please see the 
2010 Illinois Rule of Professional Conduct 7.3.  This opinion was affirmed based on its 
general consistency with the 2010 Rules, although the specific standards referenced in it 
may be different from the 2010 Rules.  Readers are encouraged to review and consider 
other applicable Rules and Comments, as well as any applicable case law or disciplinary 
decisions.  
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Topic: Solicitation--Third party offering thing of value to secure client for lawyer 
 
Digest: A third party may not offer anything of value to secure legal business for a lawyer with the 

lawyer's knowledge and acquiescence. 
 
Ref.: Illinois Rules of Professional Conduct, Rule 7.3 
 
FACTS 
A health care practitioner wrote a letter to his patient who was injured and had a potential tort claim 
resulting from that injury.  
 
In the letter, the health care practitioner offered to defer collection for chiropractic services until the 
claim was resolved or, if the claim were lost, to waive payment completely provided the patient 
retained a specified lawyer to represent the patient in the claim. 
 
QUESTION 
Is the recommended lawyer in violation of the Rules of Professional Conduct? 
 
OPINION 



We must first assume that the lawyer referred to in the letter knows that the letter is being sent and 
knows its content.  We make this assumption because it is logical to assume that the health care 
practitioner is not making this offer without the knowledge of the lawyer and out of charitable 
concern for the well-being of the lawyer.  If the lawyer had no knowledge of such an offer, the 
lawyer could not be liable for an infraction, and the health care practitioner is not under the 
jurisdiction of the Attorney Registration and Disciplinary Commission. 
 
Illinois Rules of Professional Conduct, Rule 7.3 provides that "...a lawyer shall not,...through a 
representative, solicit professional employment when a significant motive for doing so is the 
lawyer's pecuniary gain."  Rule 8.4 provides that a lawyer shall not "...(2) induce another to engage 
in conduct, or give assistance to another's conduct, when the lawyer knows that conduct will violate 
these rules." 
 
If the lawyer knows that the health care practitioner is sending such letter and allows it to continue, 
the lawyer is in violation of the Rules of Professional Conduct above cited.  The conduct amounts to 
solicitation of legal business by an agent. 
 
If should be pointed out, however, that there is nothing improper in any health care practitioner 
postponing collection of fees until the claim is resolved.  There is also nothing improper in a health 
care practitioner agreeing to waive collection from a patient if the tort claim which was the cause of 
the need for medical care is lost.  There is further nothing improper about a lawyer contacting a 
health care practitioner to request forbearance of this nature. 
 
But where, as here, the forbearance is offered to secure a client for the lawyer, it would be improper 
for the lawyer to acquiesce in such a practice after gaining knowledge of it. 
 
 * * * 


