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This Opinion was AFFIRMED by the Board of Governors in January 2010.  Please see the 
2010 Illinois Rules of Professional Conduct 5.4, 5.5(a), 7.1, 7.2(b), and 7.5 with its Comment 
[1].  This opinion was affirmed based on its general consistency with the 2010 Rules, 
although the specific standards referenced in it may be different from the 2010 Rules.  
Readers are encouraged to review and consider other applicable Rules and Comments, as 
well as any applicable case law or disciplinary decisions.  
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Topic: Professional Independence of a Lawyer 
 
Digest: The Rules of Professional Conduct are violated in numerous particulars by the creation of a 

network of independent licensee lawyers to be held out as practicing in the name of a 
corporation wholly owned by a non-lawyer. 

 
Ref.: Illinois Rules of Professional Conduct, Rules 5.4(d)(1), 5.5(b), 7.1, 7.2(b), 7.5(c) and (d). 
 ISBA Advisory Opinion Nos. 90-19, 90-21, 94-08 
 
FACTS 
A non-lawyer real estate broker desires to form an Illinois corporation for the purpose of working 
with lawyers to handle real estate closings for sellers and purchasers.  The broker would be the sole 
share holder, director and officer of the corporation under a name such as "Real Estate Attorneys of 
America, Inc." "Real Estate Attorneys of Illinois;, Inc.," or "Real Estate Attorneys, Ltd."  Such 
corporation would then enter into contracts with licensed lawyers whereby the lawyer would pay the 
corporation an annual fee to use the corporate name.  The corporation would market the lawyers' 
services to the public, with the lawyers being contractually entitled to hold themselves out in their 
letterheads, advertisements and business cards as doing business in the corporate name.  The 
corporation may provide office space for the lawyers at the real estate office with or without rent 



and may charge the lawyer an additional fee for advertising and marketing expense. 
 
QUESTION 
Would participation by a lawyer in the above venture violate any of the Rules of Professional 
Conduct? 
 
OPINION 
A lawyer's participation in the contemplated venture would violate numerous provisions of the 
Rules of Professional Conduct. 
 
Initially, the use by a multitude of independent, unrelated lawyers under a corporate name, thereby 
conveying to the public the  
impression that they practice with each other, would violate Rule 7.5(d), which provides: 
 
 Lawyers may state or imply that they practice in partnership or other organization only 

when that is the fact. 
 
In this regard, see Opinion No. 85-2, in which we concluded that lawyers (who in that instance were 
in fact affiliated with each other) could not hold themselves out as practicing in the name of a non-
existent firm. 
 
Independent lawyers holding themselves out as practicing under the same corporate name would 
also constitute false or misleading communications about the lawyers in violation of Rule 7.1.  
Similarly, Rule 7.1 would be violated by the lawyers' participation in a corporation which, through 
the use of the contemplated names (i.e., Real Estate Attorneys, etc.), would misleadingly indicate to 
the public that it is comprised of lawyers, when in fact it is wholly owned by a non-lawyer. 
 
To the same effect, a lawyer holding himself out as practicing through a corporation, the stock of 
which is owned solely by a non-lawyer would violate Rule 5.4(d)(1), which provides in relevant 
part, that "[a] lawyer shall not practice with or in the form of a professional corporation or 
association authorized to practice law for profit, if (1) a nonlawyer owns any interest therein...." 
 
A lawyer practicing law in the name of a corporation owned by a non-lawyer would also result in 
the lawyer having improperly aided in the unauthorized practice of law by the corporation in 
violation of Rule 5.5(b), which provides: 
 
 A lawyer shall not: 
 
 *** 
 (b) assist a person who is not a member of the bar in the performance of activity that 

constitutes the unauthorized practice of law.  (In this regard, the definition of "person" as 
contained in the Terminology section of the Rules includes natural persons, partnerships, 
business corporations, etc.) 

 
The promotional material to be generated by the corporation would likely violate Rule 7.5(c), which 
provides that while a trade name may be used by a lawyer if it is not misleading, any advertising 



using the trade name must include the name of at least one lawyer responsible for its contents.  It is 
difficult to foresee, in the present instance, that any of the individual lawyer/licensees' names would 
be included in any advertisement placed by the corporation. 
 
Moreover, it would appear that the use of the intended trade name for a corporation owned solely by 
a non-lawyer is itself so inherently misleading as to preclude the use of any such trade name under 
Rule 7.5(c). 
 
Finally, Rule 7.2(b) prohibits a lawyer from giving anything of value for recommending or having 
recommended the lawyer's services.  It is contemplated in the present instance that the corporation 
would market the lawyers' services to the public and charge the lawyers a fee for such services.  
This would appear to be squarely in conflict with Rule 7.2(b).  See Opinion Nos. 90-19, 90-21 and 
94-08. 
 
 * * * 


