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ISBA Advisory Opinions on Professional Conduct are prepared as an educational service 
to members of the ISBA.  While the Opinions express the ISBA interpretation of the Illinois 
Rules of Professional Conduct and other relevant materials in response to a specific 
hypothesized fact situation, they do not have the weight of law and should not be relied 
upon as a substitute for individual legal advice. 
 
 
This Opinion was AFFIRMED by the Board of Governors in January 2010.  Please see the 
2010 Illinois Rules of Professional Conduct 1.16, 4.2, 7.1, 7.3, 8.3, and 8.4.  This opinion was 
affirmed based on its general consistency with the 2010 Rules, although the specific 
standards referenced in it may be different from the 2010 Rules.  Readers are encouraged 
to review and consider other applicable Rules and Comments, as well as any applicable 
case law or disciplinary decisions.  
 
 
Opinion No. 96-09 
May 16, 1997 
 
Topic: Communications concerning a lawyer's services; communication with person represented by 

counsel; contact with prospective clients; mandatory reporting of lawyer misconduct. 
 
Digest: A lawyer who has been formally discharged by a client in favor of new counsel may not 

thereafter contact the former client (except through his new counsel) where the purpose is to 
further the lawyer's claim for fees and expenses; statements by the lawyer made for the 
purpose of soliciting the former client's case and which are false or misleading violate the 
Rules of Professional Conduct; such statements, however, are not subject to mandatory 
reporting if knowledge thereof is obtained as a result of a privileged communication. 

 
Ref.: Illinois Rules of Professional Conduct, Rules 1.16, 4.2, 7.1, 7.3, 8.3 and 8.4 
 ISBA Advisory Opinions on Professional Conduct Nos. 94-18, 91-23, 91-07. 
 The American Law Institute's draft Restatement of the Law Governing Lawyers, Proposed 

Final Draft No. 1 (March 29, 1996) 
 
FACTS 
A client who has been represented by Lawyer A on his personal injury, worker's compensation and 
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social security disability claims, secures a new lawyer, Lawyer B, and signs a document directing 
his former lawyer to cease all work on his files and to deliver the files to Lawyer B.  The document 
is personally delivered to the discharged lawyer by Lawyer B.  At the same time, B asks A to 
provide him with a breakdown of A's time spent on the files, together with a list of his expenses, and 
promises to protect those fees and expenses in the event of any settlement or judgment obtained on 
behalf of the client.  On the following day, Lawyer A files a Notice of Attorney's Lien on the 
worker's compensation and personal injury claims. 
 
Several days later, Lawyer A (without authority from the client's new lawyer) calls the client and 
tells him that he has never lost a case (which is untrue); that he would be able to obtain more money 
for the client than would Lawyer B; and that, because of the large amount of time and effort already 
spent on the case by A (for which he has filed a lien), the client's new lawyer would have little or no 
incentive to devote appropriate time and attention to the client's matters, since the fee to be earned 
by him will be inadequate after A's lien is satisfied.  The client reports this conversation to his new 
lawyer. 
 
QUESTIONS 
Has Lawyer A violated any rule of professional conduct by contacting his former client and by 
making the statements described?  If so, is Lawyer B, the successor lawyer, required to report any 
such misconduct to the Attorney Registration and Disciplinary Commission? 
 
OPINION 
A lawyer who has been discharged by his client is required to withdraw from his employment (with 
permission of the appropriate tribunal, if required) and to take only those steps necessary to avoid 
foreseeable prejudice to the client's rights, including appropriate notice, allowing time for 
employment of other counsel, and delivering all papers and property to which the client is entitled.  
Rule 1.16(a)(4), (c) and (c), Illinois Rules of Professional Conduct.  Once the requirements of Rule 
1.16 have been complied with (and any required order of withdrawal entered), the attorney-client 
relationship between Lawyer A and the client has been terminated.1 
 
There may be valid reasons for the lawyer, in such circumstances, to contact the client (at least until 
such time as an order allowing his withdrawal is entered) and the committee is not prepared to state 
that any such contact is per se improper.  Here, however, the telephone conference initiated by the 
discharged lawyer appears motivated by a desire on his part to either protect his claim for fees and 
expenses and/or to convince the client to allow him to resume handling the files.  It thus violates 
                         
    1  Whether a common law "retaining" lien or a statutory lien 
was asserted, as well as the rights of the parties with respect to 
the claimed lien, are beyond the scope of this opinion.  With 
respect to attorney liens generally, see the discussion on lawyer 
liens, §55 of the most recent version of The American Law 
Institute's draft Restatement of the Law Governing Lawyers, 
Proposed Final Draft No. 1 (March 29, 1996). 
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several provisions of the Rules of Professional Conduct. 
 
First, it may be argued that the lawyer is representing his own interests, rather than those of a 
"client" (past or present), and is therefore in violation of Rule 4.2, which prohibits a lawyer from 
communicating with a party the lawyer knows to be represented by other counsel, without consent 
of such counsel. 
 
Secondly, the discharged lawyer has clearly violated Rule 7.1, which provides in pertinent part: 
 
 A lawyer shall not make a false or misleading communication about the lawyer or lawyer's 

services.  A communication is false or misleading if it: 
 
  (a)  contains a material misrepresentation of fact or law, or omits a fact necessary to 

make the statement considered as a whole not materially misleading; 
  (b)  is likely to create an unjustified expectation about results the lawyer can 

achieve....; 
  (c)  compares the lawyer's service with other lawyers' services, unless the 

comparison can be factually substantiated. 
 
The statement that the lawyer "has never lost a case" is false, violating paragraph (a); the statement 
that he can get the client more money is virtually certain to create an unjustified expectation of 
results the lawyer can achieve, violating paragraph (b); and, unless the comparison can be factually 
substantiated, the discharged lawyer's statement comparing his services to the new lawyer's services 
violates paragraph (c). 
 
Finally, although a lawyer may initiate contact with a prospective client for the purpose of soliciting 
employment where there has been a prior professional relationship between the parties (Rule 
7.3(a)(1)), that rule is expressly subject to Rule 7.3(b), which provides that "in no event" may a 
lawyer solicit a prospective client if the lawyer knows that the person solicited does not desire to 
receive a communication from the lawyer.  (Rule 7.3(b)(2)).  If the client has severed his 
relationship completely with his former lawyer and has authorized his new counsel to be responsible 
for the conduct of the client's claims and, in addition, any dispute arising from Lawyer A's claim for 
fees and costs, it seems fair to assume that the client does not desire to communicate with his former 
lawyer. 
 
 *** 


