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ISBA Advisory Opinions on Professional Conduct are prepared as an educational service to 
members of the ISBA.  While the Opinions express the ISBA interpretation of the Illinois 
Rules of Professional Conduct and other relevant materials in response to a specific 
hypothesized fact situation, they do not have the weight of law and should not be relied upon 
as a substitute for individual legal advice. 
 
 
This Opinion was AFFIRMED by the Board of Governors in January 2010.  Please see the 
2010 Illinois Rules of Professional Conduct 1.2(e), 1.4, 1.5, 1.16, 7.1, 7.3, and 8.4.  This opinion 
was affirmed based on its general consistency with the 2010 Rules, although the specific 
standards referenced in it may be different from the 2010 Rules.  Readers are encouraged to 
review and consider other applicable Rules and Comments, as well as any applicable case law 
or disciplinary decisions.  
 
 
Opinion No. 96-11 
May 16, 1997 
 
Topic: Duty of successor Lawyer to predecessor Lawyer and Clients 
 
Digest: Lawyer, who represents clients transferred to him by another lawyer, owes no legal duty to 

the transferring lawyer or to the clients involved to inform the clients of the resumption of 
practice by the transferring lawyer who previously suspended his practice while temporarily 
physically incapacitated.  Lawyer has an obligation to keep his clients reasonably informed 
about the status of their cases and must promptly comply with reasonable requests by the 
clients for such information, but this obligation does not create a legal or ethical duty on the 
part of lawyer to relay information regarding the referring attorney’s practice. 

 
Ref: Illinois Rules of Professional Conduct, Rules 1.1(c), 1.4, 1,5, 1.l6, 7.1, 7.3, and 8.4. 
 Herbster v. North Am. Co. for Life & Health Ins., 150 Ill.App3d 21, 103 Ill.Dec. 322, 501 

N.E.2d 343 (Ill.App.2d Dist. 1986). 
 SWS Financial Fund A v. Salomon Bros. Inc., 590 F.Supp. 1392 (N.D. Ill. 1992). 
 Tobias v. King, 84 Ill.App.3d 998, 40 Ill.Dec. 400, 406 N.E.2d 101 (Ill. App. 1st Dist. 1980). 
 Rhoades v. Norfolk & Western Ry. Co., 78 Ill.2d 217, 35 Ill.Dec. 680, 399 N.E.2d 969 (Ill. 

1979). 
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 Savich v. Savich, 12 Ill.2d 454, 147 N.E.2d 85 (Ill. 1957). 
 Corti v. Fleisher, 93 Ill.App.3d 517, 49 Ill.Dec. 74, 417 N.E.2d 764 (Ill. App. 1st Dist. 1981). 
   
FACTS 
Attorney A, while temporarily physically incapacitated, transfers clients to another attorney, 
Attorney B, to handle specific matters.  Attorney A neither expects nor receives referral fees from 
Attorney B, because he does not contribute any services or time to the particular cases.  Upon his 
recovery, Attorney A resumes his practice, albeit on a restricted basis.  Attorney B knows that 
Attorney A has resumed his practice, but fails to inform the clients of this information.  The clients 
thereafter continue to retain Attorney B on the specific matters. 
 
QUESTION 
Whether an attorney owes a legal duty to a referring attorney and/or to the clients referred by that 
attorney to inform these clients about the resumption of practice by the referring attorney? 
 
OPINION 
There appears to be no Rule, Supreme Court Case, or prior Advisory Opinion directly on point to 
address this particular question.  The Rules and other considerations which constitute the most 
pertinent indirect authority appear to be those dealing with communication under Rule 1.4 and the 
general caselaw authority that a client can terminate the attorney-client relationship at will. 
 
Rule 1.16(a) of the Illinois Rules of Professional Conduct provides in relevant part: 
 
 A lawyer representing a client before a tribunal shall withdraw from employment (with 

permission of the tribunal if such permission is required), and a lawyer representing a client 
in other matters shall withdraw from employment, if:  

 . . . 
  (3) the lawyer’s mental or physical condition renders it unreasonably difficult for the 

lawyer to carry out the employment effectively . . . 
 
Under Rule 1.16(d), a lawyer shall not withdraw from employment until the lawyer has taken 
reasonable steps to avoid foreseeable prejudice to the rights of the client, including giving due 
notice to the client and allowing time for employment of other counsel.  Under Rule 1.1 (c) , a 
lawyer, after accepting employment on behalf of a client, shall not thereafter delegate to another 
lawyer not in the lawyer’s firm the responsibility for performing or completing that employment 
without the consent of the client. 
 
Based upon these principles, it was appropriate and necessary for the attorney to withdraw from 
representation and to transfer his  
 
clients, with client consent, to another attorney in order to avoid prejudicing the clients because of 
his physical incapacity. 
 
Under the fact of this inquiry, the transferring attorney made no arrangement for referral fees, nor 
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did he make an arrangement in which he had assumed responsibility for the performance of legal 
services by the successor attorney.  Under Rule 1.5 (f)(g) he could properly receive a fee and have 
continuing responsibility if the client was made aware of this arrangement and approved in writing 
after full disclosure pursuant to Rule 1.5.  For the purpose of this opinion we use the term 
“transferal” to describe an arrangement for substitution of attorneys only.  In this situation the 
transferring attorney did not contemplate, expect or arrange to divide or share fees or responsibility 
with another attorney.  The transferring attorney is merely substituting another attorney in place of 
himself to represent the clients, enabling him to withdraw from representation under Rule 1.6(a). 
 
In general, the authority of an attorney terminates when the matter for which he has been retained 
itself ends.  Herbster v. North Am. Co. for Life & Health Ins., 150 Ill.App.3d 21, 103 Ill.Dec. 322, 
501 N.E.2d 343 (Ill. App. 2d Dist. 1986).  Once established, the attorney-client relationship does 
not terminate, except by action evidencing an inconsistency with the continuation of the 
relationship.  SWS Financial Fund A v. Salomon Bros. Inc., 790 F.Supp. 1392 (N.D. Ill. 1992).  At 
the time of transferal, the authority of the transferring attorney terminates as it relates to the various 
clients and matters specifically referred. 
 
Once the representation of the particular client by the transferring attorney terminates and the 
successor attorney begins the representation, under Rule 1.4(a), a lawyer shall keep a client 
reasonably informed about the status of a matter and promptly comply with reasonable requests for 
information.  Under Rule 1.4(b), a lawyer shall explain a matter to the extent reasonably necessary 
to permit the client to make informed decisions regarding the representation.  These rules obligate 
an attorney to keep clients reasonably informed, so as to allow them to make informed decisions 
regarding their cases.  The status of the health and practice of a transferring attorney would not be 
of the type of information that a lawyer must give a client in order to keep that client reasonably 
informed about the status of his case, so long as the participation by the transferring attorney does 
not affect the representation and the agreement does not contemplate that this attorney will resume 
representation at a later date. 
 
Furthermore, under Rule 7.1, a lawyer shall not knowingly make a false or misleading 
communication about the lawyer or the lawyer’s services.  Rule 8.4(a) (4) provides that a lawyer 
shall not engage in conduct involving dishonesty, fraud, deceit, or misrepresentation.  Based upon 
these rules, an attorney is obligated to promptly comply with reasonable requests for information by 
a client regarding that client’s case.  If the client specifically asks for information regarding the 
competence and practice of the prior referring attorney, then the present attorney is obligated to 
provide such information. 
 
In summary, an attorney does not owe a legal or ethical duty to the transferring attorney or to the 
particular client transferred by that attorney to inform the client of the recovery and resumption of 
practice of the transferring attorney, absent the request by such client regarding this information.  
The decision by the client to continue the representation by the successor attorney is the client’s 
right.   
 
Parenthetically, it should be noted that Rule 7.3(a)(1) would appear to allow the transferring 
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attorney, upon his return to the practice to solicit the former client or advise the former client of his 
return to the practice.  Rule 7.3 (a)(1) provides that “a lawyer may initiate contact with a 
prospective client for the purpose of solicitation . . . if the prospective client is a . . . person with 
whom the lawyer or lawyer’s firm has had a prior professional relationship.”  This solicitation is 
always subject to the prohibitions of Rule 7.3(b). 
   
 * * * 


