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This Opinion was AFFIRMED by the Board of Governors in January 2010.  Please see the 
2010 Illinois Rules of Professional Conduct 1.2(e) and 1.5(e).  This opinion was affirmed 
based on its general consistency with the 2010 Rules, although the specific standards 
referenced in it may be different from the 2010 Rules.  Readers are encouraged to review 
and consider other applicable Rules and Comments, as well as any applicable case law or 
disciplinary decisions.  
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Topic: Disclosure to client of compensation payable to independent or temporary lawyer for work 

on a specific case. 
 
Digest: 1. Payment to an independent or temporary lawyer on an hourly basis does not require 

disclosure to a client if there is close supervision.  If work is delegated without close 
supervision then disclosure to a client is necessary. 
2.  Rules of Professional Conduct allow division of fees between lawyers provided that 
disclosure is made to the client and client consents to the division of fees. 

 
Ref.: Illinois Rules of Professional Conduct, Rules 1.1(c) and 1.5(f)(1), (2), (3) and (h) 
 In re Marriage of Zeimann, 214 Ill.App.3d 988, 574 N.E.2d 767, 158 Ill.Dec. 654 (1991) 
 ISBA Advisory Opinion No. 92-07 and 90-26 
 American Bar Association Formal Opinion No. 88-356 (1988) 
 
FACTS 
Lawyer Jones is a sole practitioner who hires Lawyer Brown to work with him on specific cases.  
Brown maintains a separate independent office and law practice.  Brown does not refer cases to 
Jones.  Jones has considered the following arrangements for payment to Brown: 
 



A. Jones pays Brown ten percent (10%) of the fee collected in each matter. 
B. Jones pays Brown $100 an hour for his work on the case and bills the client for the hours 
worked.  The billing would not show that Brown had worked on the case. 
C. Jones pays Brown $100 an hour for his work on the case and bills the client for the hours 
worked at $150 an hour.  The billing would not show that Brown had worked on the file. 
 
QUESTIONS 
1. Does lawyer Jones have an obligation to advise clients that another lawyer is being paid a 
percentage of the fees being paid by the client? 
2. Does lawyer Jones have an obligation to advise client that another lawyer is being paid on 
an hourly basis for work on the case? 
 
OPINION 
Whether or not disclosure to client of compensation payable to independent lawyer is required, 
depends on the following: 
 
 (a) Whether or not there is direct supervision of the independent lawyer by the hiring 
lawyer; 
 (b) Whether or not the independent lawyer is paid on some basis other than division of 
the actual fee. 
 
Illinois Rules of Professional Conduct, Rule 1.2(c) states: 
 
 After accepting employment on behalf of a client, a lawyer shall not thereafter delegate to 

another lawyer not in the lawyer's firm the responsibility for performing or completing that 
employment without the client's consent. 

 
Illinois Rules of Professional Conduct, Rule 1.5(f) and (h) state: 
 
 (f) ...a lawyer shall not divide a fee for legal services with another lawyer who is not in 

the same firm, unless the client consents to employment of the other lawyer by signing a 
writing which discloses: 

 
  (1) that division of fees will be made; 
  (2) the basis upon which the division will be made, including the economic benefit 

to be received by the other lawyer as a result of the division; 
  (3) the responsibility to be assumed by the other lawyer for performance of the legal 

services in question. 
 
 (h) The total fee of the lawyer shall be reasonable. 
 
In In re Marriage of Zeimann, 214 Ill.App.3d 988, 574 N.E.2d 767, 158 Ill.Dec. 654 (1991), 
attorney Regis told his divorce client that another lawyer would be primarily responsible for her 
case.  The lawyer was not a formal member of the Regis Law Firm but shared an office suite, 
equipment and staff.  Regis paid the other lawyer a flat hourly rate and the pay depended on how 
many hours were worked and not on whether he received payment from the client. 



 
The Court in Zeimann held that where the law firm pays a temporary lawyer a reasonable 
compensation for the services performed for the firm and does not charge the payments thereafter to 
the client as a disbursement, the firm has no obligation to reveal to the client the compensation 
arrangement with the temporary lawyer.  Rules of Professional Conduct relating to division of fees 
between lawyers does not apply because the gross fee the client pays the firm is not shared with the 
temporary lawyer.  The Court further stated in referring to ABA Formal Opinion No. 88-356 (1988) 
that if the arrangement between the firm and the temporary lawyer involves a direct division of the 
actual fee paid by the client, then the consent of the client is required. 
 
In ABA Opinion No. 88-356 (1988) the American Bar Association concluded that the client must 
be advised that a temporary lawyer will work on the client's matter and the consent of the client 
must be obtained, if the temporary lawyer is working without the close supervision of a lawyer 
associated with the law firm.  However, if the temporary lawyer is working under the direct 
supervision of a lawyer associated with the firm then there would not have to be any disclosure to 
the client. 
 
The ABA Opinion further stated that if a law firm "simply pays the temporary lawyer reasonable 
compensation for the services performed for the firm and does not charge the payment thereafter to 
the client as a disbursement, the firm has no obligation to reveal to the client the compensation 
arrangement with the temporary lawyer."  The opinion further provided that if the arrangement 
between the firm and temporary lawyer involves a direct division of the actual fee paid by the client 
then consent of the client must be obtained. 
 
ISBA Opinion 92-07 pertaining to a law firm hiring temporary lawyers to handle individual matters 
states that "if the attorney retained or to whom delegated duties are given receives a portion of the 
fee, then Rule 1.5(f) comes into play, in which case a specific written consent by the client would be 
required.  It has been held that specific hourly payments to an attorney by another law firm, for the 
covering of a Motion Call or handling of a deposition or other routine matters under the supervision 
of the original attorney, does not fall within the fee splitting provisions of Rule 1.5(f)." 
 
If Jones pays Brown on an hourly basis, the arrangement does not have to be disclosed to the client 
if: (a)  Brown is working under the close supervision of Jones; (b)  the payment to Brown is not 
shown as a disbursement on the billing statement to the client. 
 
In the event that Jones delegates work to Brown, who is not under the close supervision of Jones, 
the payment on an hourly basis must be disclosed to the client and consent obtained.  See ISBA 
Opinion No. 92-07. 
 
If Jones pays Brown a percentage of the fee collected, then written consent would be required from 
the client. 
 
Another question not covered by the scope of this inquiry is the question of conflicts of interest that 
may arise because of other clients represented by the independent lawyer and confidentiality of 
information where the independent lawyer is working for his own clients and clients of the firm.  
These matters should be considered when hiring the independent lawyer.  Sufficient inquiry should 



be made to determine that there will be no conflict of interest.  See ISBA Advisory Opinion on 
Professional Conduct No. 90-26. 
 
In addition, the lawyer should restrict access of the independent lawyer to other files in the office to 
avoid potential problems of confidentiality. 
 
 * * * 


